جلب توجه در سخنرانی ، یکی از مهم ترین مهارت های یک سخنران خوب به شما میآید و هر سخنرانی برای این که یک سخنرانی حرفه ای داشته باشد، باید این مهارت را در وجود خود تقویت کند. مطمئن باشید که فقط داشتن یک فن بیان جذاب برای سخنرانی موفق کافی نیست و باید مهارت های دیگر آن را نیز بلد باشید. ما در این مقاله میخواهیم به یکی از این مهارت ها بپردازیم و آن را به خوبی در وجود شما تقویت کنیم. پس حتماً تا انتها همراه من و مقاله جلب توجه در سخنرانی همراه باشید…
مقدمه جذابی داشته باشید
اولین و مهم ترین کاری که باید برای جلب توجه در سخنرانی انجام دهید، یک شروع جذاب و مقدمه عالی است. شروع سخنرانی به قدری مهم است که میتواند نظر مخاطب را نسبت به شما تغییر دهد و کاری کند که او تا انتها به خوبی به صحبت های شما گوش دهد و یا خیلی زود از شما نا امید شود. پس طبیعتاً شما باید شروع جذاب و مقدمه فوق العاده ای داشته باشید تا مخاطب تا انتها همراه شما باقی بماند. برای این کار باید یک سری از تکنیک ها را انجام دهید که در ادامه به برخی از مهم ترین های آن ها اشاره میکنیم؛ اما پیشنهاد میکنم برای آشنایی با تکنیک های بیشتر در این رابطه، حتماً مقاله چگونه سخنرانی خود را شروع کنیم را هم مطالعه کنید. تکنیک هایی که در ادامه میخواهیم به شما معرفی کنیم عبارتند از:
- رابطه خوبی با حضار برقرار کند
- اهداف و برنامه شما را از سخنرانی بیان کند
- شما را به مخاطبان اثبات کند
- منافع مخاطب را تحریک کند
- شما را به زمین نکوبد!
1. رابطه خوبی با حضار برقرار کنید
سعی کنید در ابتدا خوشامد گویی مناسبی به مخاطبان خود بگویید. چند جمله برای ایجاد رابطه با آن ها بیان کنید، درباره احساساتی که در آن لحظه دارید صحبت کنید، لبخند بزنید، به حضار نگاه کنید و در یک جمله، خود را از دیدار مخاطبان خوشحال نشان دهید.
در نتیجه میتوانید با مخاطب رابطه احساسی داشته باشید و این سبب میشود رابطه فکری ساده تری با مخاطبان خود برقرار کنید.
2. اهداف و برنامه های خود را از سخنرانی بیان کنید
روشن کنید که هدف سخنرانی شما چیست؛ این گونه مخاطبان و حضار در مییابند که از این بحث چه ثمره ای به دست میآورند.
همچنین برنامه خود را از سخنرانی اعلام کنید تا همان طور که بحث ها پیش میروند، مخاطبان شمل نظرات خود را بسازند، هوش خودشان را بسنجند و در نهایت هم ببینند که درست حیلی از مسائل را حدس زده اند یا خیر.
پس حتماً همان ابتدا هدف و برنامه خود را برای سخنرانی اعلام کنید.
3. خودتان را به مخاطب ثابت کنید
سعی کنید خودتان را از همان ابتدا به مخاطبان ثابت کنید. معمولاً خیلی از سخنران، اشتباهاتی را مرتکب میشوند که باعث میشود مخاطب اعتماد خودش را نسبت به او از دست بدهد. به تعداد زیادی از این اشتباهات در مقاله اشتباهات سخنرانان اشاره کرده ایم اما اکنون برخی از مهم ترین های آن ها را برای شما بازگو میکنیم.
- سخنرانی کردن با استفاده از نوشته و خواندن مطالب از روی کاغذ
- عدم ارتباط چشمی مناسب با مخاطب
- استفاده از تیکه کلام های مانند “اِ…، اووووم و…”
- عدم استفاده مناسب از زبان بدن
- نگاه کردن بیش از حد به اسلایدها و مطالب خود و…
4. منافع مخاطب را تحریک کنید
وقتی مخاطبان شما به خوبی بدانند قرار است از سخنرانی شما چه منفعت و سودی داشته باشند و چه چیزهایی به آن ها میرسد، مسلماً با دقت و علاقه بیشتری به سخنرانی شما گوش میکنند و توجه بیشتری به شما میکنند.
پس سعی کنید حتماً به آن ها صراحتاً اعلام کنید که به آن ها چه سود و منفعتی خواهد رسید و در نهایت اتفاقات خوبی برایتان رخ خواهد داد.
5. خودزنی نکنید!
برخی از افراد هستند که مدام در سخنرانی از خودشان ضعف نشان میدهند و ضعیف نشان میدهند. مثلاً میگویند من که اصلاً بلد نیستم! من نمیتوانم خوب سخنرانی کنم! من در حد آموزش دادن به شما نیستم! من…
خب اگر واقعاً اگر بلد نیستی، خیلی کار اشتباهی کردی که شروع کردی به سخنرانی کردن! اما اگر بلدید خیلی خوب سخنرانی تان را ادامه دهید تا هم اعتماد به نفس خودتان را از بین نبرید و هم اعتماد مخاطبان را نسبت به خودتان!
چگونه در سخنرانی جلب توجه کنیم؟
شما علاوه بر مقدمه جذابی که باید داشته باشید تا بتوانید به خوبی توجه مخاطب را جلب کنید، باید یک سری از کارها و تکنیک را هم انجام دهید؛ به این ترتیب هم بیشتر جلب توجه در سخنرانی می کنید و هم میتوانید علاوه بر جلب توجه در ابتدا، در ادامه سخنرانی تان هم به خوبی مورد توجه مخاطبان قرار بگیرید. این کارها و تکنیک ها عباتند از:
- مخاطب خود را مخاطبان خود قرار دهید!
- سوال بپرسید
- به مخاطب خود تمرینات گروهی و عملی بدهید
- زیاد حاشیه نروید و اصل مطلب را بیان کنید
- تن صدای خود را بالا و پایین ببرید
- از فیلم، عکس، صوت و اسلایدهای جذاب استفاده کنید
- خودتان ثابت نباشید
- از جملات و کلمات سخت و نا ملموس استفاده نکنید
- احساسات مخاطبان خود بر ابر انگیزید
- پر انرژی باشید
1. مخاطب خود را مخاطبان خود قرار دهید!
اولین تکنیک، این است که درباره مخاطبان خود صحبت کنید یا دست کم طوری حرف بزنید که مخاطب فکر کند با او هستید. به این ترتیب با دقت بیشتری به سخنان شما گوش میدهد و تمام تمرکز و توجهش را روی شما معطوف میسازد. به طور مثال بگویید تو یک انسان دروغگو هستی! تو به هیچ وجه نمی توانی فلان کار را انجام دهی! یا یک نفر در این جمع حضور دارد که بسیار انسان جذاب و فوق العاده ایست… و یا بگویید اگر شما فلان ویژگی ها را دارید، فردی تنبل و اهمال کار هستید…
پس میتوانید با مخاطب قرار دادن مناسب شنوندگان خود، توجه زیادی از آن ها جلب کنید.
2. سوال بپرسید
سوال پرسیدن هم یکی از بهترین تکنیک های جلب توجه است. همان ابتدا که میآیید سعی کنید سوالات مختلفی از مخاطبان خود بپرسید؛ چه درباراه خودشان و چه درباره موضوع بحث و صحبتی که میخواهید انجام دهید. این گونه همه مخاطبان کمی به فکر فرو میروند و اگر پاسخ سوال را بدانند که دست بلند میکنند و جواب هم میدهند. پس یک کار برد-برد محسوب میشود. چرا که همان طور که گفتم یا مخاطب آن را جواب میدهد و یا حداقل درباره آن فکر میکند. پس سوال پرسیدن یکی از بهترین تکنیک ها برای جلب توجه در سخنرانی است.
3. به مخاطب خود تمرینات گروهی و عملی بدهید
قطعاً انجام کارها و تمرینات عملی، تمام توجه مخاطب را به سوی سخنران معطوف میکند. چرا که باید به خوبی گوش کند که شما چه چیزی میگویید و در نهایت چگونه باید آن تمرین را انجام دهد.
مثلاً میتوانید تمریناتی مثل: مرور مطالب مهم کلاس، بازی های خلاقانه، تعامل افراد با یکدیگر و… را به مخاطبان خود پیشنهاد دهید و این گونه موفق به جلب توجه مخاطبان خود شوید.
4. زیاد حاشیه نروید و اصل مطلب را بیان کنید
تقریباً همه افراد از زیاد حاشیه رفتن متنفرند و دوست دارند خیلی سریع اصل مطلب را بشنوند. پس طبیعی است که به سخنرانی که زیاد صحیت های خارج از بحث میکند و خیلی مناسب درباره بحث اصلی حرف نمیزند، واکنشی نشان ندهند و حتی ممکن است نسبت به او واکنش منفی هم داشته باشند.
پس سعی کنید بعد از مقدمه چینی کوتاه، اصل مطلبتان را بیان کنید تا هم زمان گرانبهای خود و مخاطبانتان را هدر ندهید و هم حوصله مخاطبان خودتان را سر نبرید.
5. تن صدای خود را بالا و پایین ببرید
صدا و لحن و میزان بلندی و آرامی آن، جز مهم ترین و تأثیرگذارترین عوامل یک سخنرانی موفق هستند. پس برای این که بتوانید سخنرانی موفقی داشته باشید، باید حتماً بتوانید صدای خود را به درستی مدیریت کنید و طوری آن را از دهانتان خارج کنید که هم دلنشین باشد و هم پیام صحبت های شما را به خوبی به مخاطب برساند. پس در واقع صدای خوب، صدایی است که هم واضح و رسا باشد و هم مقصود گوینده را به درستی منتقل کند. اما از این نکته که بگذریم، میرسیم به تن و میزان بلندی و آرامی صدا که یک سخنران ماهر، باید بتواند به خوبی آن را هم مدیریت کند. یعنی چه؟
یعنی شما به هیچ وجه نباید در حین سخنرانی خود یک نواخت صحبت کنید و ولومتان در یک راستا و یک اندازه باشد. بلکه باید در برخی قسمت ها صدای خود را بسیار آرام کنید، برخی اوقات بلند صحبت کنید و بعضی زمان ها حتی داد بزنید! باید ببینید در آن قسمت از سخنرانی شما، کدام یک ایجاب میکند؛ بلندی، آرامی یا متوسط؟
این مبحث آن قدر گسترده است که مسلماً نمیتوان آن را در یک پاراگراف توضیح داد و نیاز به توضیحات بسیار بیشتری دارد. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنم حتماً مقاله چگونه صدای خوبی داشته باشیم را هم مطالعه کنید تا بتوانید با استفاده از تکینک های آن مقاله، به خوبی مدیریت صدای خودتان را در دست بگیرید.
6. از فیلم، عکس، صوت و اسلایدهای جذاب استفاده کنید
فیلم، عکس، صوت و اسلایدهای جذاب، همگی از مواردی هستند که تأثیر به سزایی در موفقیت یک سخنران در جلب توجه مخاطبان خود دارند. قطعاً تماشای یک کلیپ کوتاه، یک عکس جذاب یا نوشته ها و موارد جذاب دیگر، برای مخاطب دلنشین تر خواهد بود تا این فقط از ابتدا تا انتهای سخنرانی، سخنران را تماشا کند!
پس سعی کنید حتماً برای جلب توجه در سخنرانی خود، از موارد جذاب صوتی و بصری استفاده کنید.
7. خودتان ثابت نباشید!
منظور از ثابت نبودن این است که فقط در یک جا نایستید و مخاطب را مجبور نکنید که فقط همان قسمت را نگاه کند. اگر سالن و محل سخنرانی تان قابلیت این را دارد که بتوانید در آن جا به جا شوید و راه بروید، حتماً این کار را انجم دهید. حتی برای جذاب تر شدن سخنرانی و بیشتر جلب توجه کردن مخاطبان خود، میتوانید گاهی به میان آن ها بروید و از آن جا برای مخاطبین تدریس کنید و سپس، مجدداً به جای اصلی خود بازگردید.
قطعاً برای مخاطب جذاب خواهد بود که سخنران را نزدیک به خودش ببیند. همچنین همان طور که گفتم جا به جا شدن هم تأصیر بسیاری بر جلب توجه مخاطب دارد. پس حتماً این کار را انجام دهید.
8. از جملات و کلمات سخت و نا ملموس استفاده نکنید
در حین سخنرانی خود، مخصوصاً در ابتدای آن، به هیچ وجه سعی نکنید لفظ قلم و باکلاس صحبت کنید! مسلماً مخاطب دوست ندارد مدام کلمات و واژه های ناملموس به گوشش بخورد و حتی شاید بعد از مدتی، از سخنان شما خسته شود و دیگر هیچ توجهی بهتان نکند! پس سعی کنید از واژه هایی که ملموس تر و رایج تر میان مردم است استفاده کنید.
9. احساسات مخاطبان خود را بر انگیزید
تقریباً همه افراد وقتی احساساتشان تحریک شود، تمام تمرکز و توجه خود را بر کسی میگذارند که احساساتشان را بر انگیخته؛ و این بدان معناست که شما میتوانید با انجام دادن این کار، به هدف خود یعنی جلب توجه در سخنرانی برسید.
مثلاً میتوانید یک لطیفه در حین صحبت های خود تعریف کنید تا مخاطبانتان را بخندانید و یا یک داستان غم انگیز تعریف کنید و احساساتشان را جریحه دار کنید. شک نکنید به هدف خود خواهید رسید.
10. پر انرژی باشید
همه، افراد پر انرژی را دوست دارند و اگر دقت کرده باشید معمولاً دور و بر افراد پر انرژی شلوغ تر ار همه هم هست! طبیعتاً این یعنی میتوانید با انرژی زیاد خود، مانند انگیزشی ترین سخنرانان دنیا بدرخشید و توجه همه مخاطبان خود را به خودتان جلب کنید.
تحت هیچ شرایطی از انرژی خود کم نکنید و تا انتهای سخنرانی تان مدام با قدرت ظاهر شوید؛ چرا که در هر مجلسی، اگر سخنران آرام و بی انگیزه باشد، مسملاً مخاطبان خیلی به او توجهی نمیکنند و طبیعتاً سخنران هم به هدف خود نمیرسد. پس سعی کنید همیشه هنگام سخنرانی پر انرژی باشید تا توجه مخاطبان را به خودتان جلب کنید.
اشتباهات شروع سخنرانی
برخی افراد فکر میکنند اگر یک سری کارهای عجیب و غریب انجام دهند، میتوانند توجه مخاطبان را به خوبی جلب کنند. بله خیلی از اوقات هم این اتفاق میافتد ولی در اکثر مواقع مردم از این مدل جلب توجه ها خوششان نمیآید و ممکن است ذهنیت بدی نسبت به سخنران پیدا کنند. این سخنرانان دقیقاً مانند افرادی هستند که میخواهند تحت هر شرایطی که شده معروف شوند و برایشان مهم نیست از چه راهی؛ در صورتی که بعداً میفهمند محبوبیت با شهرت فرق دارد و از کرده خود پشیمان میشوند. در ادامه با 3 مورد از مهم ترین جلب توجه های اشتباه آشنا میشویم.
1. پوشش نامتعارف و نامناسب
دسته اول جلب توجه های اشتباه، پوشش نامتعارف و نامناسب است. مثلاً خیلی از افراد با لباس های پاره، غیر اخلاقی و… روی سن میآیند تا توجه مخاطبان را به خودشان جلب کنند. در صورتی که به احتمال خیلی زیاد مخاطبان از این اتفاق خوششان نمیآید و از سخنران قطع امید میکنند.
2. انجام کارهای خلاف عرف و غیر معمول
دسته بعدی، افرادی هستند که کارهای عجیب و غریب ازشان سر میزند. مثلاً روی سن حرکات موزون انجام میدهند، موسیقی های مبتذل میگذارند و سعی میکنند از هر طریقی که شده توجه مخاطبان را به خودشان جلب کنند که این کار هم کاملاً اشتباه است.
3. صحبت های دروغین و خارج از عرف
دسته آخر هم مربوط به افرادی است که با دروغ و صحبت های خلاف جامعه میخواند خودشان را به مخاطبان القا کنند که معمولاً هم نتیجه برعکس میگیرند. پس دقت کنید که برای جلب توجه در سخنرانی ، این رفتارهای عجیب و غریب و اشتباه را از خودتان بروز ندهید.
بهترین راه تقویت مهارت جلب توجه در سخنرانی
یکی دیگر از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و در کل مهارت های مربوط به آن مثل همین جلب توجه در سخنرانی معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
موسسه گام برتر سال هاست به صورت تخصصی روی موضوع فن بیان در حال فعالیت است و اکنون، دوره ای غیر حضوری برای تثویت فن بیان شما تدارک دیده که با استفاده از آن، میتوانید به بهترین شکل ممکن فن بیان و مهارت های کلامی خود را تقویت کنید. برای مشاهده توضیحات این دوره و تهیه آن، روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
امیدوارم بتوانید با استفاده از تکنیک های این مقاله به خوبی در سخنرانی های خود جلب توجه کنید و به اهداف خود در سخنرانی برسید. موفق باشید…