جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

روش های مطالعه موثر

روش های مطالعه موثر را اگر بلد باشیم مسلماً میزان مطالعه در کشورمان به شدت بالاتر خواهد رفت. الآن در بهترین حالت، کمتر از چند دقیقه در روز سر و کارمان به مطالعه می‌خورد. اما خیلی نمی‌خواهم به خودمان خرده بگیرم. چون فرهنگ غالب کشور ما، آموزش های غیر اصولی مدارس و دانشگاه ها و ذهنیت منفی که از کتاب در ذهن ما باقی مانده، از مطالعه ناامیدمان کرده است. وقتی زندگی بسیاری از افراد موفق را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که آنها بیشتر از بقیه اهل کتاب و مطالعه بودند و شاید یکی از دلایل برتریشان نسبت به بقیه همین بوده باشد. یک چیزی را شک نکنید که اگر اهل مطالعه نباشید و روش های مطالعه موثر را بلد نباشید، یا به موفقیت نخواهید رسید و یا سرعت رشد شما به طور وحشتناک پایین خواهد آمد که این حالت دوم هم بعد از مدتی ناامیدی و بعد هم شکست شما را به دنبال خواهد آورد…

در مقاله روش های مطالعه موثر سعی کردیم به طور جامع و کامل به بررسی فواید مطالعه و البته تکنیک های درجه یکی برای مطالعه کردن اشاره کنیم. اگر می‌خواید با مطالعه بهترین اتفاقات برایتان بیفتد، تا انتها مقاله روش های مطالعه موثر همراه باشید…

اهمیت مطالعه و کتابخوانی
مطالعه

اهمیت مطالعه در نگاه بزرگان

قبل از آنکه با روش های مطالعه موثر آشنا شویم شاید مناسب باشد با مطالعه جملات بزرگان به خودمان تلنگری در رابطه با مطالعه بزنیم . بزرگان دنیا درباره اهمیت مطالعه و کتابخوانی جملات زیادی نقل کرده اند که در اینجا، به تعدادی از بهترین های آنها را اشاره می‌کنیم:

  •  کیفیت زندگی شما را دو چیز تعیین می‌کند: کتاب‌هایی که می‌خوانید و انسان‌هایی که ملاقات می‌کنید. | مک لوهان
  •  کتاب، بزرگ‌ترین اختراع بشر است. | ویلیام شکسپیر
  •  بهترین دوست من کسی است که کتاب‌هایی را به من هدیه کند که تا به حال نخوانده باشم. | لینکلن
  •  کتاب، بیش از درس و معلم به انسان می‌آموزد. من نُه دهم معلومات خود را از کتاب آموخته‌ام و یک دهم را از معلم و درس. | محیط طباطبایی
  • مطالعه کتاب یعنی تبدیل ساعت‌های ملالت‌بار به ساعت‌های لذت‌بخش. | شارل دو مونتسکیو
  •  در دنیا لذتی که با لذت مطالعه برابری کند، وجود ندارد. | تولستوی
  •  هرگز غصه‌ای نداشته‌ام که یک ساعت مطالعه آن را بر طرف نکرده باشد. | منتیسکو
  •  امروز کتابخوانی و علم آموزی، نه تنها یک وظیفه ملی که یک واجب دینی است. | آیت‌الله خامنه‌ای
  •  اتاق بدون کتاب، همچون بدن بدون روح است. | سیسرو

اهمیت مطالعه و کتابخوانی

نقش مطالعه در زندگی انسان

هنوز هم افراد زیادی هستند که درک درستی از اهمیت و تاثیر کتابخوانی بر روی جامعه ندارند یا تفکرات غلطی در این خصوص دارند. از طرفی فصل تابستان فرصت مناسبی است برای خواندن کتابهای غیر درسی و به همین بهانه، در این مطلب به چهار دلیل اهمیت کتاب خواندن و تاثیر آن بر روی جامعه پرداخته‌ایم. نتایج یک تحقیقات در آمریکا نشان داد: افرادی که ۳۰ دقیقه در روز مطالعه می‌کنند، ۲ سال بیشتر از افرادی که عادت به مطالعه ندارند، عمر خواهند کرد. چرا که استرس کمتر و آرامش بیشتری دارند و در کل سالم‌تر هستند.

فواید مطالعه موثر

بدون شک اگر ما فواید مطالعه موثر را بدانیم با روش های مطالعه موثر کنار خواهیم آمد. راستی آخرین کتابی که خوانده‌اید چه نام داشت؟ اگر برای بیاد آوردن اسم آخرین کتابی که خوانده‌اید دچار تردید شدید، پس احتمالاً زیاد اهل مطالعه کردن نیستید و از فواید آن بی بهره می‌مانید. نگاهی به این مطلب بیندازید و دریابید که چرا خواندن کتاب می‌تواند بهترین تصمیمی باشد که تا به حال گرفته اید.

مطالعه استرس را کم می کند

زمانی که استرس دارید ترجیح می دهید چه کارهایی انجام دهید؟ پیاده روی کنید؟ یا موسیقی گوش دهید؟ محققان دانشگاه ساسکس اطمینان داده اند که در مواقع استرس باید مطالعه کرد. تحقیقاتی که انجام داده اند نشان داده است که مطالعه در مقایسه با موسیقی، پیاده روی و حتی قهوه بهترین روش برای غلبه به استرس است. افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته بودند با مطالعه به مدت ۶ دقیقه توانسته بودند استرس خود را کاهش دهند.

روش های مطالعه موثر و بهترین روش غلبه بر استرس

مطالعه کارکرد مغز را تقویت می کند

تحقیقات نشان داده است که ما انسان ها پس از مطالعه باهوش تر می شویم.چند روز پس از پایان کتاب مغز ما تغییرات مثبتی را نشان می دهد. دانشمندان دریافته اند که بهبود در کارکرد مغز به دلیل ارتباطات شدید در مغز و تغییرات عصبی است که در حافظه عضلانی ایجاد می شود.

مطالعه بی خوابی را درمان می کند

ثابت شده است که مطالعه یکی از موثرترین راه ها برای آرامش و آمادگی برای خواب می باشد. نور موبایل و تلویزیون به مغز می گویند که اکنون زمان بیدار شدن است در حالی که خواندن کتاب در نور کم تاثیر کاملا متفاوتی دارد زیرا مغز تشخیص می دهد که اکنون زمان استراحت است.

مطالعه در نور کم به مغز هشدار خواب می‌دهد و از روش های مطالعه موثر نیست

مطالعه به هدفمندی و غلبه بر مشکلات کمک می کند

هر چه بیشتر مطالعه کنیم بیشتر خودمان را در قالب قهرمانان کتاب ها می بینیم و مدل های رفتاری آن ها به زندگی خود منتقل می کنیم. این بدین معنی است که با دنبال کردن مثال های یک کتاب خوب انگیزه پیدا کردن عشق و رسیدن پیدا خواهید کرد.

مطالعه توانایی های حافظه و تفکر را تقویت می کند

هر زمان که مطالعه می کنید در واقع ذهن را تعلیم می دهید. وقتی با کلمات جدیدی مواجه می شوید مفهوم آن را کشف می کنید و در حافظه کوتاه مدت ذخیره می کنید. تحقیقات ثابت کرده اند که مطالعه، زوال را در قوه ادراک شخص کاهش می دهد. کسانی که ذهن را با مطالعه برمی انگیزند بهتر می توانند مغز را زنده نگه دارند.

روش های مطالعه موثر زوال را در معز شما کاهش می دهند

مطالعه مهارت های نوشتن را تقویت می کند

هنگامی که مطالعه می کنید به طور ناخودآگاه روش نوشتاری نویسنده را تقلید می کنید. همان طور که موسیقی دان جوان تحت تاثیر ژانر خاصی قرار می گیرد، شیوه نویسندگی شما نیز تحت تاثیر کتاب هایی قرار می گیرد که مطالعه می کنید.

مطالعه دایره لغات را بالا می برد

هنگام مطالعه با کلماتی مواجه می شوید که به طور معمول به کار نمی برید. حتی کلماتی که اصلاً قبلاً به گوشتان نخورده است و معنی این کلمات را از محتوای متن کتاب متوجه می شوید. بنابراین مطالعه نه تنها دایره لغات شما را بیشتر می کند بلکه دانش و ادبیات شما را نیز تقویت می کند.

روش های مطالعه موثر دایره لغات شما را تقویت می کنند

مطالعه از شما یک سخنور خوب می سازد

هر چه بیشتر داستان بخوانید داستان گوی بهتری خواهید شد. کسانی که مدام در حال مطالعه هستند بهتر می دانند که چگونه اطلاعات زائد و غیرضروری را هنگام بازگویی داستان حذف کنند و چگونه بر روی تمام شنوندگان تاثیرگذار باشند. این افراد در کانون توجه قرار دارند.

برخی دیگر از فواید مطالعه موثر

  • مسیرهای درست در زندگی رو پیدا می کنید.
  •  باعث تقویت حافظه می‌شود.
  •  خواب بهتری را تجربه خواهید کرد.
  •  علم و آگاهیتون افزایش پیدا می کند.
  •  جذاب تر و قابل اعتماد دیده می شوید.
  •  فن بیان شما تقویت می شود.

اهمیت مطالعه و کتابخوانی

تاثیر کتاب بر مغز

مطالعه فعالیتی است بسیار مفید که بر توانایی های ذهنی، روحیات و احساسات تاثیرات شگفت انگیزی دارد.

کتاب خواندن مغز شما را بهبود می بخشد:

مطالعات نشان داده اند که خواندن اثرات مثبت قوی بر مغز دارد. با تحرک ذهنی، شما می توانید از بیماری زوال عقل و بیماری آلزایمر جلوگیری کنید. این به این دلیل است که فعالیت مغز شما مانع از از دست دادن قدرت می شود. مغز یک عضله و مانند دیگر عضلات بدن است، ورزش آن را قوی و سالم نگه می دارد. حل پازل، خواندن کتاب ها یک راه عالی برای تمرین مغز شما است و آن را سالم نگه میدارد.

چطور اهل مطالعه شویم؟

  •  سعی کنید به منافع بی نظیر کتاب فکر کنید و خوبی هایش را برای خودتان یادآوری کنید.
  •  از کتاب های کوچک و با موضوعات دلخواه و مورد علاقه خود شروع کنید.
  •  مکان مطالعه را فضای دوست داشتنی، با طراوت، دنج و راحت درست کنید.
  •  نوع نوشته ای که بیشتر لذت می برید و نویسنده محبوب خود را پیدا کنید.
  • عوامل حواس پرتی از جمله گوشی موبایل، تلویزیون و هرچه که باعث عدم تمرکز شما می شود را از خودتان دور کنید.

اهمیت مطالعه و کتابخوانی

بهترین روش مطالعه موثر

روش های مختلفی برای مطالعه در کتاب ها، سایت ها و مقالات مختلف وجود دارد. روشی که امروز در مورد آن با شما عزیزان صحبت می کنم برگرفته از بهترین روش مطالعه جهان است.

قدم اول: پیشخوانی اولیه

هنگام مطالعه قبل از اینکه متن اصلی کتاب را مطالعه کنیم پیش خوانی اولیه انجام می دهیم. پیش خوانی اولیه باعث می شود تا اطلاعات موجود در کتاب در مغز ما دسته بندی شود و راحت تر بتوانیم این اطلاعات را به خاطر بسپاریم و یادآوری کنیم.

در پیش خوانی اولیه دنبال چه چیز باشیم؟

در پیش خوانی اولیه ما فقط خواهان این هستیم که یک درک کلی از موضوع کتاب به دست بیاوریم و ببینیم که اطلاعات را  باید در کدام قسمت از مغزمان ذخیره کنیم.

چطور اطلاعات را در مغزمان ذخیره کنیم؟

یک انباری را تصور کنید که وسایل درون آن بدون نظم و ترتیب ریخته شده اند. حال تصور کنید بخواهیم در این انباری یک کتاب قدیمی را پیدا کنیم. مجبوریم ساعت ها در انباری به دنبال این کتاب بگردیم و مدت زمان زیادی از وقت تلف می‌شود. حال تصور کنید هر بار که خواهان پیدا کردن وسیله ای باشیم مجبور شویم این مدت زمان را به جستجو برای یافتن آن وسیله اختصاص دهیم. بدون شک همیشه ساعت زیاد برای یافتن ابزار وسایل درون انباری از دست خواهیم داد.

این بلایی است که اگر اطلاعات را در مغزتان دسته بندی نکنید به سر شما خواهد آمد. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در جلسه امتحان مغز شما برای یافتن پاسخ سوالات سردرگم می شود.

گاهی جوابهای برای یکسال پیدا می کنید که هیچ ربطی به  موضوع سوال ندارد از نظر من این به خاطر دسته‌بندی نشده اطلاعات در مغز ماست.

حال یک اتاق منظم مرتب را تصور کنید که هر چیز در جای خود قرار گرفته است و ما دقیقا نمی‌دانیم هر وسیله را از کدام قسمت پیدا کنیم. اگر اطلاعات را در مغزتان دسته بندی کنید، مانند این است که مغز شما اتاق است و اطلاعاتی که وارد آن می کنید همان وسایلی است که در اتاق چیده شده اند. در این صورت زمانی که شما به یک مطلب نیاز دارید مغز شما به راحتی آن را پیدا کرده و به شما تحویل می دهد.

حالا اهمیت پیش خوانی اولیه را متوجه شدید؟

یکی از روش های مطالعه موثر، پیش خوانی است

قدم دوم: پیش خوانی ثانویه

کارشناسی کردن خودرو در مطالعه همانند این است که هر فصل از کتاب را دقیق‌تر بررسی کنیم. هر فصل از کتاب حکم کارشناس را دارد که ما از آن اطلاعاتی به دست می آوریم.

همانند مرحله اول که یک درک کلی از کتاب به دست آوردیم این بار سعی می‌کنیم یک درک کلی از فصل مربوطه که قرار است آن را در ادامه مطالعه کنیم به دست آوریم.

قدم سوم: سوال گذاری

تصور کنید با یک قلاب ماهیگیری به کنار رودخانه رفته اید و قصد دارید ماهی صید کنید. برای این کار شما ابتدا یک طعمه را به قلاب ماهیگیری خود متصل می کنید و آن را به آب پرتاب می کنید تا ماهی ها با دیدن طعمه به سمت آن بیایند و شما به هدف و مقصود خود دست پیدا کنید. حال تصور کنید ماهی همان محتوای کتاب است، طعمه همان سوال است و قلاب ماهیگیری مهارت مطالعه شماست. اگر قبل از مطالعه سوال طرح نکنید مانند این است که بدون طعمه ماهیگیری رفتید.

سوالات را از کجا به دست بیاوریم؟

در بسیاری از کتاب‌ها سوالاتی در انتهای آنها وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید. اما اگر در انتهای کتاب شما سوالی وجود ندارد اصلا نگران نباشید.

زمانی که پیش خوانی ثانویه را انجام می دهید و در حال بررسی یک فصل هستید می توانید چند سوال ساده را از متن کتاب طرح کنید و هم آنها را به عنوان سوال استفاده کنید. قبل از مطالعه کتاب این سوالات را بخوانید تا ذهن شما هنگام مطالعه بهتر و سریعتر محتوای مورد نظر را به دست بیاورد.

سوال طرح کردن از بهترین روش های ارتباط موثر است

قدم چهارم: تست سرعت

در این قسمت ما فصلی را که در مرحله ۲ و ۳ انتخاب کردیم را به دقت مطالعه می کنیم و سرعت مطالعه خود را محاسبه می کنیم.

در مطالعه ما باید سرعت خودمان را  محاسبه کنیم تا متوجه شویم چقدر در مطالعه خواندن سریع متن ها مهارت داریم.

گام پنجم: تداعی

در مطالعه پس از اینکه ما پیشخوان اولیه، پیش خوانی ثانویه، سوال گذاری و خواننده متن را انجام دادیم نیاز است تا مطالب را تداعی و مرور کنیم.

در این قسمت می خواهیم ببینیم چه مقدار از مطالبی را که مطالعه کردیم  به یاد داریم.

روش های مطالعه موثر

استفاده از رهنما

یکی از روش های مطالعه موثر برقراری تمرکز حواس، استفاده از یک رهنما چون انگشت سبابه، مداد و… هنگام مطالعه است؛ زیرا استفاده از یک راهنما هنگام مطالعه باعث تمرکز حواس بهتر، افزایش سرعت مطالعه، عادت به روان خواندن، جلوگیری از دوباره‌خوانی و اتلاف وقت و جلوگیری از خستگی چشم و ذهن می‌شود.

روش های مطالعه موثر با استفاده از راهنما بهتر است

تندخوانی

تندخوانی باعث توجه و تمرکز بیش‌تر و فهمیدن مطالب و درنتیجه باعث یادگیری بهتر می‌شود. فکر و ذهن ما قادر است هزاران کلمه را در دقیقه از خود عبور دهد ولی اگر سرعت مطالعه‌ی ما پایین باشد، ذهن وقت اضافی می‌آورد و ناچار از این شاخه به آن شاخه می‌پرد و درنتیجه حواس‌پرتی ایجاد می‌شود. مطالعه‌ سریع یا تندخوانی فرصت جولان به ذهن نمی‌دهد و سبب برقراری تمرکز حواس هنگام مطالعه می‌شود.

خط کشیدن زیر مطالب مهم

استفاده از این روش یکی از رایج‌ترین روش های مطالعه موثر است که اغلب دانش‌آموزان و دانشجویان از آن استفاده می‌کنند. هنگام مطالعه باید با استفاده از یک مداد، ایده‌ها و مطالب مهم و اساسی را علامت‌گذاری کرد. برای مشخص کردن ایده‌ها و مطالب مهم و اساسی و خط کشیدن زیر آن‌ها لازم است با تمرکز حواس و دقت خاصی به مطالعه مشغول شد.

یکی از روش های مطالعه موثر این است که زیر مطالب مهم خط بکشید

یادداشت برداری هنگام مطالعه

یادداشت‌برداری نوعی تکرار درس و از روش های مطالعه موثر است که هم سبب تمرکز حواس و هم موجب بیش‌تر به خاطر سپردن مطالب می‌شود. یادداشت‌برداری خوب، کاری جدی و فعال است که با اندیشیدن ملازم است. برای یادداشت‌برداری باید هنگام مطالعه فعال بود و لازمه‌ فعال بودن، داشتن تمرکز حواس است. برای برقراری تمرکز حواس برای نوشتن، هماهنگی چشم و مغز به منزله‌ی نوعی یادگیری تجسمی چندبعدی با قدرتی بی‌نظیر است که تمرکز حواس را تقویت می‌کند و فهم مطالب و سرعت یادگیری را افزایش می‌دهد.

خواندن اجمالی

روش خواندن اجمالی مبتنی است بر یک نمونه‌گیری سریع از نکات اساسی و صرف نظر کردن از جزئیات. در این روش خواننده مطالب را سازمان‌دهی می‌کند، آن گاه هدف از مطالعه‌ خود را مشخص کرده و مقدار زمان مطالعه و میزان دشواری کتاب را تخمین می‌زند و سپس از طریق سؤال کردن کنجکاوی، علاقه، دقت و تمرکز حواس فرد افزایش می‌یابد.

عبارت‌خوانی

عبارت‌خوانی یعنی خواندن عبارات و جملات به جای خواندن کلمات. عبارت‌خوانی به نوع دیگری به تمرکز حواس کمک می‌کند. از این طریق خواننده باید با سرعتی که نزدیک به سرعت اندیشیدن اوست، بخواند. اگر سرعت آن قدر کم باشد که ذهن از حالت فعال بودن بازبماند، احساس دلزدگی ایجاد می‌شود و چیزهای دیگری ذهن فرد را مشغول می‌کند و از روند مطالعه خارج می‌شود. اگر سرعت خواندن با سرعت اندیشیدن هماهنگ باشد باعث افزایش تمرکز حواس می‌شود.

روش های مطالعه موثر با استفاده از عبارت خوانی بهتر است

خواندن تجسسی

منظور از روش تجسسی طرح انواع سؤالات جزئی و کلی و مطالعه‌ ‌عمیق و اثربخش در جهت دست یافتن به پاسخ این سؤالات است. کسی که به دنبال چیزی می‌گردد به احتمال بیش‌تری آن چیز را پیدا می‌کند. هدف از خواندن تجسسی افزایش دامنه‌ تمرکز و درک عمیق‌تر معانی است. به همین دلیل خواندن تجسسی تمرکز حواس و علاقه‌ی فرد را افزایش می‌دهد و به او کمک می‌کند تا مطالب دشوار را تجزیه و تحلیل کند و آن‌ها را بهتر بفهمد.

روش های صحیح مطالعه برای دانش آموزان

افت تحصیلی شدیدی در بین دانش آموزان ما به چشم می خورد و از طرفی اظهار بی علاقگی به درس و مدرسه و گاهی هم تنفر از مدرسه در میان دانش آموزان به چشم می خورد. به طوری که می توان گفت اکثریت به اتفاق دانش آموزان از درس خواندن وکسب علم و دانش لذت نمی برند و جذابیت آن چنانی برای ایشان ندارد. از طرفی پیشرفت علم و صنعت و کامپیوتر و اینترنت و …بسیاری از وسایل متنوعی دیگر  دانش آموزان ما را از درس خواندن دور می کند. از این جهت لازم است روش های مطالعه جذاب به دانش آموزان معرفی گردد و به ایشان کمک شود تا با علاقه و انگیزه بیشتری مشغول به مطالعه شوند.

۱. پیش خوانی: دانش آموزان عزیز، برای اینکه با تمرکز بیشتری درس معلم را گوش دهید تجربه ثابت کرده است پیش خوانی یک روش بسیار عالی است. برای ایجاد سؤال در ذهن شما به این ترتیب که اگر قبل از طرح درس جدید توسط معلم یک دور از روی درس مطالعه کرده باشید هر چند سرسری و کم توجه. این کار باعث می شود که یک سری سؤالات بدون جواب یا با جوابهای نیمه تمام، در ذهن شما ایجاد شود و این مطلب انگیزه بیشتری به شما می‌دهد که دنبال جواب های سؤالاتتان باشید و به همین دلیل با تمرکز زیادی درس را گوش می‌دهید تا مطلب را خوب بیاموزید.

۲. گوش دادن فعال: اگر شما دانش آموزان از ابتدای سخن معلم کاملاً با توجه بخصوص مطالب مقدماتی که شامل عنوان مطلب و هدف از طرح درس و تا آخر را به طور فعال گوش دهید و مرتب مواظب باشید چیزی حواستان را پرت نکند و مطالب مهم را نکته ای خلاصه نویسی کنید به طوریکه زمانی که درس معلم تمام شد در ارزیابی که با خود میکنید صد در صد درس را فهمیده باشید.

۳. سؤال کردن: اگر احتمالاً سؤالی یا نکته مبهمی در فهم درس پیش آمد، در آخر از معلم سؤال کنید. به طوری که هیچ نکته مبهمی در ذهن شما باقی نماند.

روش های مطالعه موثر با سوال پرسیدن بیشتر ممکن می شود

 

۴. خلاصه نویسی: مطالب ذکرشده توسط دبیر را به طور نکته ای خلاصه نویسی کنید.              

۵. خواندن عمیق: در اولین فرصت یک دور از روی خلاصه نویسی های کلاسی و از روی درس کتاب بخوانید تا مطلب کاملاً جا بییفتد و مطالب جا افتاده را به خلاصه نویسی تان اضافه کنید.

۶. حل تمرین و جواب به خودآزمایی: در اولین فرصت یا همان روز، عصر در منزل تمرین ها را خودتان حل کنید تا به جواب برسید و اگر احتمالاً زود به جواب نرسیدید، نا امید نشوید بلکه راه های مختلف را امتحان کنید. یک عامل بسیار مهم افت تحصیل شما دانش آموزان هم اکنون این مطلب است که  هرروز درس فردا را نمی خوانید. تمرین های مربوطه را در اولین فرصت حل کنید تازمانی که هنوز صدای درس معلم درگوش شما زمزمه می کند و مطالب گفته شده درکلاس درحافظه شما هست بنشینید و شروع به حل تمرینات کنید، می بینید که زودتر و راحت تر می توانید جواب تمرین ها را بدست آورید. اگر توجه کنید پی می برید که این بار نصف زمان همیشه را صرف حل تمرینات و فهم درس نموده اید و فهم بهتر و سریع تر باعث می شود از درس خواندن خود لذت ببرید و خود را باور کنید.

در نتیجه اگر در کلاس تمرینی مطرح شود، شما می توانید جوابگوی آن باشید و این باعث تشویق شما می شود و خود انگیزه ای است برای تلاش بیشتر و پیشرفت و ادامه کار که این همان مطلب ماست برای بدست آوردن موفقیت کامل دراین جهت لازم است یک برنامه درسی روزانه برای خود بنویسید. به طوری که درهر روز سه ساعت اول مطالعه رابه درس های امروز اختصاص دهید و یک الی دو ساعت را به مرور درسهای فردا اختصاص دهید؛ زیرا دروس فردا درطول هفته  قبل کاملاً خوانده شده اند و احتیاجی به خواندن کامل نیست. بلکه یک مرور کلی همه مطالب رابه سطح حافظه شما می آورد و قابل دسترسی است. بهتر است ساعت مرور یا اول صبح یا آخرین ساعت مطالعه شب باشد که قابل دسترس بیشتر می باشد. برای به دست آوردن نتیجه کامل از این روش، مطالعه و برنامه ریزی و لازم است.

روش های مطالعه موثر را اگر بلد باشید، افت تحصیلی پیدا نمی کنید

چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم؟

بعضی از دانش آموزان از فراموش کردن آموخته های خود و یا از اینکه مطلب را در جلسه امتحان به یاد نمی آورند گلایه دارند. اگر شما جزء این دسته از دانش آموزان هستید، یادآوری نکات زیر می تواند به شما کمک کند تا دچار فراموشی نشوید. بیشتر فراموشی ها به این علت است که مطلب مورد مطالعه، وارد حافظه بلند مدت شما نشده است. یعنی درحقیقت گول حافظه کوتاه مدت راخورده اید.

اگر می خواهید چیزی را درست بیاموزید و فراموش نکنید:

  1. موقع مطالعه تمرکز داشته باشید.
  2. تمرین و تکرار پس از مطالعه را فراموش نکنید.
  3. مطالب خوانده شده راحتما مرور کنید.
  4. به محتوی ذهن خود با خواندن مطالب مشابه پشت سر هم نظم بدهید.
  5. از علائم ونشانه ها برای یاد آوری مطالب استفاده کنید.
  6. استفاده از قلم وکاغذ هنگام مطالعه جهت تمرکزحواس را فراموش نکنید.

 

بهترین زمان مطالعه

خیلی از مواقع به علت خستگی، خواب آلودگی، گرسنگی، بی حالی و یا هر علت دیگری حوصله مطالعه کردن نداریم.

بسیار دقت کنید به هیچ وجه در آن زمان ها اگر امکانش وجود دارد دست از مطالعه بکشید.

شک نکنید مطالعه در آن شرایط هیچ سودی برایتان به همراه نخواهد داشت و فقط شما را از لذت مطالعه بی نصیب و در دراز مدت از کتاب دور خواهد کرد…

مطالعه-اهمیت مطالعه و کتابخوانی
مطالعه

با توجه به روش های مطالعه موثر…

حالا که اهمیت و فواید مطالعه کردن و همچنین روش های مطالعه موثر را یاد گرفتید، فکر می‌کنم دیگر هیچ بهانه ای برای کتاب نخواندن نداشته باشید. درست می‌گویم؟

اگر نمی‌دانید چه کتاب هایی باید مطالعه کنید، حتماً مقاله ای که با نام کتاب های موفقیت نوشتم را مطالعه کنید. در آن مقاله ۲۰ تا از مهم ترین و بهترین کتاب های حوزه موفقیت و رشد فردی را برایتان معرفی کردیم که خواندن هر کدامشان می‌تواند برای شما معجزه کند.

امیدوارم مقاله روش های مطالعه موثر شما را به سمت مطالعه بیشتر و بهتر سوق دهد

مجتبی مصطفایی | مدرس و مدیر مجموعه گام برتر

مجتبی مصطفایی | مدرس و مدیر مجموعه گام برتر

مدرس استعدادیابی و مهارت های موفقیت و مدیر موسسه گام برتر

105 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • عالی مثل همیشه….
    امیدوارم بتونم هرچه زودتر کتاب خوندن و مطالعه کردن رو خیلی جدی تو زندگیم اجراکنم ….

    • کاربر گرامی از همین امروز شروع کنید 🙂
      تو قسمت مقالات سایت بهتون پیشنهاد میکنم مقاله ” کتاب های موفقیت ” رو مطالعه کنید که در این مقاله ۱۰ تا از بهترین کتاب ها در حوزه رشد فردی و موفقیت معرفی شده، به جرئت میتونم بگم با خوندن این کتاب ها مسیر زندگیتون تغییر میکنه.
      ممنون از توجه و همراهی شما

  • با سلام به شما مقاله ی عالی بود و دوست داشتی.ممنون از گام برتر که اون دارم گام برتر زندگی ام رو برمی دارم

    • سلام
      بهتون تبریک میگم که دارین گام برتر زندگیتون رو بر می دارین
      ممنون از شما

  • ممنون بابت مقاله خوبتون . متاسفانه اینستاگرامم بارگیری نمیکنه نمیتونم مطالبو ازاونجا دنبال کنم .

    • ممنون از توجه شما
      انشاالله که مشکل گوشیتون حل مشیه و از مطالب مفید صفحه اینستاگرام گام برتر استفاده میکنید.

  • سلام، خسته نباشید.مرسی از مطالب خوبتون، با تاسف فراوان خیلی کم اهل مطالعه هستم، اما با توجه به نکات کلیدی و مهمی(تاثیر مطالعه در تقویت حافظه و افزایش تمرکز ) که در مقاله تون گفته شده، از همین الان شروع به مطالعه میکنم، اگر لطف کنید کتاب هایی رو معرفی کنید ممنون میشم، سپاس.

    • کاربر گرامی سلام
      خیلی هم عالی ممنون از لطف شما
      تو قسمت مقالات سایت بهتون پیشنهاد میکنم مقاله ” کتاب های موفقیت ” رو مطالعه کنید که در این مقاله ۱۰ تا از بهترین کتاب ها در حوزه رشد فردی و موفقیت معرفی شده، به جرئت میتونم بگم با خوندن این کتاب ها مسیر زندگیتون تغییر میکنه.

    • کـاربر گرامی سلام
      وقتی شما کتاب میخونید ذهن درگیر مطالب کتاب می شود وبه سمت فکر های منفی نمی رود
      در این هنگام که ذهن شما به این آرامش می رسد قطعا خواب بهتری رو تجربه خواهید کرد

  • تشکر از نکاتی که گفتید . ای کاش تو مدرسه به ما یاد میدادن چجوری کتاب بخونیم که لذت ببریم نه اینکه هر لحظه ازش فراری باشیم

    • سلام
      بهتره برای این آگاهی سپاس گزار باشید
      ممنون از شما

  • سلام و عرض ادب خدمدت یاران گرامی
    بنده عارز هستم که این گوهر های سفتنی که در اختیار چنین دوستانی قرار می دهید ستودنی است
    فقط اگر امکان پذیر است مطالب هوش مالی را در اختیار دوستان بگذارید

  • سلام سلام بسیار عالی و آموزنده امیدوارم آمار مطالعه تو کشورمون بیشتر و بیشتر بشه تا مردم به علم و آگاهی برسند♡

  • * به نام خالق یکتا*
    سلام مطالب مقاله مثل همیشه عالی وبی نظیر بود وخیلی زیبا

  • با تشکر از استاد که وقت گذاشتن و این مقاله را نوشتند
    اهل مطالعه شدن یکی از مهمترین دلایل قوی شدن فن بیانه که در مقاله اینرو ذکر کردید و واقعا من از خوندن این مقاله خوشحال شدم چون خیلی ها از جمله خود من قوی شدن فن بیان براشون مهمه
    ممنون استاد

  • سلام
    من تا حدود پنج دقیقه پیش کتاب دستم بود و داشتم مطالعه ی قبل خواب رو انجام‌میدادم. خییییلی واسم جالب بود که امشب این مقاله رو خوندم به خصوص اونجایی که گفته بودید خواب بهتری رو تجربه خواهی کرد. انرژیم چند ده برابر شد و الان نمیدونم با این همه انرژی چطوری قراره خوابم ببره که خواب بهتری رو تجربه کنم.‌‌‌..
    ممنون ازتون

  • سلام به همراهان گرامى شبتون بخیر
    مقاله به جا و پربارى بود مخصوصاً براى من که خیلى حوصله ى مطالعه رو ندارم ولى یه مدته کوتاهیه که از روزى ده دقیقه شروع کردم ایده ى کتاب کوچک هم خیلى جالب و حتماً سازنده خواهد بود باتشکر از استاد مصطفایى

    • سلام
      خیلی خوشحالیم که به مطالعه علاقه مند شدید
      موفق باشیـد
      ممنون از همراهی گرم شما

  • سلام
    عالی بود
    مثل همیشه
    بنده به شما ایمان دارم
    این مطالب رو همیشه برای دیگران فرستادم
    امیدوارم که برای اونها ام مفید باشه که هست
    اگه خودشون بخوان

    • کاربر گرامی
      ممنون از حسِ خوبی که به ما منتقل میکنید
      موفق و سربلند باشید

  • با عرض سلام و خسته نباشید
    به نظر من سلاح ادم ها برای حرف زدن قدرت کلماتی که زمان حرف زدن استفاده میکنه است و کتاب خوندن باعث میشه دایره لغات بسیار گسترده ای داشته باشه 🙂 ….
    مقاله خیلی خوبی بود استاد ممنونم ??

  • من شاید قبلاً که وارد دنیای موبایل و مجازی بشم خیلی بیشتر کتاب میخوندم ک گاهی باعث شکایت اعضای خانوادم میشد اما خب الان متاسفانه خیلی وقت که کتاب نخریدم که بخونم و لذت ببرم ،و اینکه کتاب به صورت پی دی ام خوندن لذتش خیلی کمتر از برگه و کاغذ حس لمس کاغذهای کتاب کاملا متفاوت ?

  • سلام و عرض ادب
    لذت از این بالاتر نداریم که با یه کتاب خوندن قدرت حرف زدنت اونقدر تغیر میکنه ک بعضی وقتی ب خودت میگی من همون آدم دیروزم؟
    واقعا کتاب خوندن توی حرف زدن خیلی تاثیر داره
    تجربه کردم و نتیجه گرفتم
    با توجه متن عکس بالا ، دقیقا حافظه رو تقویت میکنه و مسیر زندگی رو مشخص تر میکنه
    ممنونم از استادم که کتاب خوندن رو ازش یاد گرفتم
    اصلا اهل کتاب نبودم
    ولی حالا هستم و بهترین کتابارو میگیرم و زیر رو میکنم
    مرسی که هستی استاد مصطفیی
    موفق باشید

    • کـاربر گرامی سلام
      ممنون از حسِ خوب و اظهار لطفِ شما
      موفق و سربلند باشید

  • با سلام و خسته نباشید خدمت دوستان عزیزم …ممنون از مقاله های خوبتون
    صحبت هایی ک در رابطه با مطالعه کردید واقعا برای من اتفاق افتاده از جمله فواید اون می تونم بگم تمرکزم بهتر شده …ارامشم بیشتر شده ..حتی حوصله و سرعت عملمم خوب شده و کلی اتفاقات خوب دیگه …بازم تشکر می کنم از زحماتتون

  • سلام به همه گام برتری ها
    مقاله خیلی خوبی و دوسش داشتم و تنها چیزی ک میتونم بگم اینکه کتاب =یعنی زندگی?

  • سلام
    ممنونم از این مقاله پر محتواتون…
    مرور خاطرات شد برای خودم اون قسمتی از مقاله که توصیه به خوندن کتاب های کوچیک میکرد… چون من اصلا از کتاب خوشم نمیومد و سر درد میگرفتم وقتی مطالعه میکردم اما با کمک یه دوست که کتاب های کوچیک به من هدیه میداد شروع کردم و الان با گذشت چند سال واقعا کتاب رو دوست دارم و با دیدن کتاب های قطور دیگ نمیترسم و با خوندنشون لذت بیشتری میبرم❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  • سلام. خسته نباشید بابت مقالات فوق العادتون. بهترین بخش مقاله حداقل برای من بخش _در این زمان ها مطالعه نکن_ بود. چون من خودم دقیقا چند بار مخالف این کار رو کردم و برای مدت دست کم یک هفته ای دور مطالعه رو خط کشیدم. امیدوارم شما این کارو نکرده باشید.
    …موفقیت تکرار لجوجانه کارهای ساده است…‌

  • باسلام و خسته نباشین
    خیلی خوب بود . ممنون
    به قول ویکتور هوگو : خوشبخت کسی است که به یکی از این دوچیز دسترسی دارد : یا کتابهای خوب یا دوستانی که اهل کتاب باشند .

  • سلام و عرض خسته نباشید
    این مقاله هم مانند بقیه مقالات عالی بود و من خیلی ازش استفاده کردم.??
    خواستم بگم که واقعا برای شروع همونطور که تو مقاله هم هست باید از کتاب‌های کوچک تر و با موضوع مورد علاقه شروع کرد و گرنه تو همون چند دقیقه اول از خوندنش دست می‌کشید.
    من خودم این رو بارها تجربه کردم…
    موفق و سربلند باشید.

دیدگاهتان را بنویسید