جستجو
Close this search box.

هوش چیست ؟ تعریف + انواع هوش

هوش و انواع آن سال ها است که با سوالات مختلف دغدغه بسیاری از افراد است. آیا میزانی برای اندازه گیری هوش وجود دارد؟ یا اینکه آیا می شود IQ را افزایش داد و اینکه چه چیز هایی موجب کاهش IQ می شود؟ یا اصلاً معنای هوش چیست ؟ همچنین خیلی از افراد به دنبال تست هایی می‌گردند که بتوانند با استفاده از آن ها میزان هوش خود را بسنجند. ما در مقاله هوش چیست و انواع هوش می‌خواهیم به طور دقیق همه این سوالات را بررسی کنیم و به آن ها پاسخ دهیم و همچنین با تست آنلاین هوش های گاردنر ، میزان هوش شما را به طور دقیق اندازه گیری کنیم. پس حتماً تا انتها همراه ما باشید.

هوش چیست ؟ (Intelligence)

همان طور که گفته شد نظریه‌های هوش در طول تاریخ تغییر کرده‌اند. هوش یکی از جذابترین و جالب توجه ترین فرایندهای روانی است که جلوه های آن در موجودات مختلف به میزان متفاوت مشاهده می‌شود. واژه هوش کیفیت پدیده ای را بیان می‌کند که دارای حالت انتزاعی بوده و قابل رویت نیست. به علت دارا بودن چنین ویژگی، تعریف آن مشکل است و از این رو تعاریف متعددی از آن ارائه شده است.

هنگامی که از مردم بپرسید هوش چیست ، بیش‌ تر از هوش با عنوان عقل انسان یاد می‌کنند. یا از هوش هیجانی و یا IQ سخن می‌گویند، اما به راستی هوش چیست ؟

تعریف جدید هوش

هوش مجموعه ای از استعداد ها است که حافظه، دقت، تمرکز، یادگیری، درک، سرعت پردازش و استدلال در آن دخیل هستند. در واقع هوش، فرآیندی ذهنی و دربرگیرنده‌ی ظرفیت منطقی، درک خودآگاهی، یادگیری، مهارت حل مسئله، برنامه‌ریزی، خلاقیت، دانش فردی، زبان و… است. هوش، توانایی یادگیری از تجربه‌ها، تفکر انتزاعی و برخورد کارآمد با محیط و افراد پیرامون خود است.

هوش در همه‌ مردم یکسان و به یک اندازه نیست و تفاوت‌های فردی در این زمینه بسیار برجسته است. چیزهای گوناگونی مانند عوامل فیزیولوژیکی، وراثت، یادگیری، شرایط خانوادگی، شرایط محیطی – اجتماعی و عوامل فردی در میزان هوش نقش دارند.

برخی از روان‌شناسان بر این باور هستند که هوش یک توانایی عمومی برای درک مطلب و استدلال است و خود را به صورت‌های گوناگون نشان می‌دهد. ما با بهره‌گیری از هوش است که می‌توانیم در برابر دیگران و محیطی که در آن هستیم رفتاری مناسب از خود بروز دهیم و کنش و تعامل سازنده‌ای با دیگران داشته باشیم و به حل مسائل زندگی بپردازیم.

هوش چیست

معنی هوش

در علم روانشناسی تعریف های متعددی از هوش شده است اما روانشناسان آن ها را در این ۴ دسته کلی طبقه بندی کرده اند و در پاسخ به سوال هوش چیست می‌گویند:

  1. هوش یعنی سازگاری با محیط.
  2. هوش یعنی تفکر انتزاعی.
  3. هوش یعنی توانایی و استعداد کافی در یادگیری.
  4. هوش یعنی به کار انداختن توانایی های خود برای رسیدن به هدف مطلوب در زندگی و کسب و کار.
هوش و به کار انداختن توانایی های خود برای رسیدن به هدف مطلوب

تعریف هوش ( IQ )

بسیاری از ما ممکن است در صحبت های روزانه خود از اصطلاح IQ استفاده کنیم، بدون آن که از معنای دقیق آن اطلاعی داشته باشیم. IQ مخفف عبارت Intelligence Quotient است و معنای آن بهره هوشی است. روانشناسان برای محاسبه بهره هوشی از فرمولی ساده استفاده می‌کنند. در این فرمول سن ذهنی فرد بر سن زمانی او تقسیم و سپس در عدد 100 ضرب می‌شود. اگر بخواهیم کمی این فرمول را ساده تر کنیم می‌توانیم بگوییم: اگر توانایی ذهنی فردی کاملاً برابر با توانایی باشد که همسالان او در آن محدوده سنی دارند، بهره هوشی او مساوی با عدد 100 خواهد بود.

البته کمی بالا یا پایین تر بودن از عدد 100، نشانه دهنده هوش بالاتر یا پایین تر محسوب نمی‌شود و متخصصان درباره تفسیر عدد به دست آمده با احتیاط زیادی عمل می‌کنند. در واقع به صورت معمول حد فاصل نمرات 90 تا 109 را به عنوان هوش متوسط در نظر می‌گیرند.

اما بهترین زمان برای افزایش هوش، در سنین کودکی و به خصوص بین 3 تا 8 سالگی می‌باشد. به این دلیل که تقریباً همه چیز کودک به خصوص شخصیت و هوش او در این سن شکل می‌گیرد و در اصطلاح به این سن، سن طلایی گفته می‌شود. به همین دلیل ما بسته جامع و کاملی برای شما تهیه کردیم که بتوانید با استفاده از آن، تمامی هوش های کودک خود را افزایش دهید. پس به شما پیشنهاد می‌کنم حتماً به بسته جامع استعدادیابی و افزایش هوش کودکان هم نگاهی بیندازید تا بتوانید با استفاده از راهکارهای فوق العاده آن، آینده درخشانی برای کودک خود بسازید.

استعدادیابی و افزایش هوش کودکان

هوش در روانشناسی

روانشناسان بزرگی در طول تاریخ به تعریف و بررسی هوش پرداخته اند و این موضوع همیشه یکی از شاخه های مهم روانشناسی بوده است چرا که به گفته روانشناسان، ارزیابی و مطالعه درباره هوش، یکی از اصلی ترین و مهم ترین عوامل در بهزیستی انسان ها است.ما در این بخش به تعریف هوش در روانشناسی از زبان مهم ترین روانشناسان میپردازیم:

  • دیوید وکسلر(David Wechsler): هوش عبارت است از توانایی کلی و جامع در فرد که باعث تفکر منطقی، فعالیت هدفمند و سازگاری با محیط می‌شود.
  • آلفرد بینه(Alfred Binet) و سیمون (Théodore Simon): قضاوت و به عبارتی دیگر عقل سلیم، شعور عملی، ابتکار، استعداد، انطباق خود با موقعیت‌های مختلف، به خوبی قضاوت کردن، به خوبی درک کردن و به خوبی استدلال کردن، اینها فعالیت‌های اساسی هوش به شمار می‌روند.
  • ریموند کتل (Raymond Cattell): مجموعه استعدادهایی که با آن‌ها شناخت پیدا می‌کنیم، شناخت‌ها را به یاد می‌سپاریم و عناصر تشکیل‌دهنده فرهنگ را به‌کار می‌بریم تا مسائل روزانه را حل کنیم و با محیط ثابت و در حال تغییر سازگار شویم.
  •  ترمن (Lewis Terman): هوش توانایی تفکر انتزاعی، ‌توانایی یادگیری، ‌ استعداد حل مساله یا توانایی سازگاری با موقعیت‌های جدید است.
  •  پیاژه (Jean Piaget): هوش آن توانایی‌ها و امکاناتی از رشد زیستی است که موجود آدمی در سطح روانی خود و بر اثر تعامل با محیط به‌دست می‌آورد.

تعریف های بسیار و متفاوت دیگری نیز توسط روانشناسان مختلف در رابطه با هوش مطرح شده است که ما در اینجا به مهترین آن ها اشاره کردیم.

تعریف هوش در روانشناسی

آیا هوش قابل افزایش است؟

بیشتر مردم به اشتباه فکر می‌کنند IQ چیزی است که از هنگام تولد ثابت می‌ماند. اما در حقیقت مغز ما بی نهایت انعطاف پذیر است و می‌توانیم به راحتی ضریب هوشی خود را افزایش دهیم. حداقل اتفاقی که می‌افتد این است که می‌توانید عملکرد مغزتان را افزایش بدهید و استراتژی‌هایی را یاد بگیرید که توانایی شما را برای فرا گرفتن، به خاطر سپردن و بهره وری از دانش و اطلاعات‌تان بهبود ببخشد.

برای تقویت بهره هوشی یا همان IQ  راه های بسیار زیادی وجود دارد که به آن ها به صورت جدا گانه در مقاله راه های افزایش هوش به آن ها پرداخته ایم. اما اکنون به 10 مورد از بهترین راه های آن اشاره می‌کنیم.

  1. بیشتر راه بروید.
  2. نفس عمیق بکشید.
  3. دفتر رویدادهای روزانه داشته باشید.
  4. چیزهای جدید را کشف کنید.
  5. استراحت‌های کوتاه و مکرر داشته باشید.
  6. برای تقویت حافظه خود تلاش کنید.
  7. صبحانه بخورید.
  8. مدیتیشن کنید.
  9. از مصرف قند اجتناب کنید.
  10. بیشتر از آنتی اکسیدان‌ها مصرف کنید.
استراحت و نفس عمیق، بهره هوشی شما را افزایش می‌دهد

از چه دورانی هوش مطرح شد

هوش یکی از مسئله هایی است که شاید بتوان گفت هزاران سال مطرح بوده .اما این که بتوان تعریفی مشخصی برای آن متصور شد و یا اینکه میزان هوش را اندازه گیری کرد شاید بیشتر از 200 سال قدمت نداشته باشد.طبق بررسی های انجام شده اولین کسانی که به این فکر افتادند تا میزان هوش افراد را اندازه گیری کنند، پل بروکا و سر فرانسیس گالتون بودنند.این افراد تصور میکرنند که هرچه اندازه جمجمه بزرگتر باشد یعنی فرد از هوش بیشتری برخوردار است.اما در همان دوران ویلهلم وونت (1832 تا 1920) مسئله خود اندیشی و توانایی بررسی افکار را مطرح کرد که برای تست های امروزی استفاده نمیشود ولی میتوان آن را اولین روش بررسی هوش دانست.

اما اولین تست هوش واقعی و دارای چهارچوب در سال 1904 توسط آلفرد بینه و تئودور سیمون طرح ریزی شد.درآن دوران وزارت تعلیم و تربیت فرانسه از آنها خواست تا آزمونی طراحی کنند که بتوان کودکان عقب افتاده ذهنی را از کودکان معمولی ولی تنبل تشخصیص داد.

از چه دورانی هوش مطرح شد
آلفرد بینه در حال گرفتن تست هوش

رفتار هایی که باعث کاهش IQ در انسان می شود

متخصصان معتقدند همه چیز، از فناوری گرفته تا عادات غذایی و شیوه زندگی، بر عملکرد مغز ما تأثیر می‌گذارد و عادت های نادرست باعث افت کارایی ذهن و توانایی فکر کردن می‌شود. اخیراً، نتایج بررسی محققان کانادایی نشان داده است که مصرف میزان زیاد چربی های اشباع، تأثیر زیادی روی عملکرد مغز می‌گذارد و حتی به اعتیاد منجر می‌شود.

از سال 1930 به علت شرایط بهتر زندگی، بهبود تغذیه و تحصیلات، «آی کیو» افراد در سراسر جهان بهتر شد. اما اکنون محققان ادعا می‌کنند که در سال های گذشته میزان بهره هوشی افراد کاهش پیدا کرده و از طرفی طی 50 سال اخیر هوش اجتماعی هم افت پیدا کرده است. محققان تأکید می‌کنند علاوه بر یاد گرفتن مهارت های جدید، موارد دیگری نیز برای حفظ آی کیو لازم است. در ادامه، به کارها و عاداتی که باعث کاهش بهره هوشی می‌شوند، می‌پردازیم.

رفتار هایی که باعث کاهش IQ در انسان می شود ، از سال 1930 به علت بهبود شرایط زندگی، آی کیو و هوش بین همه افراد افزایش یافت

1. انجام دادن چند کار هم زمان

انجام دادن چند کار با هم باعث کاهش آی کیو می‌‍‌شود. محققان می‌گویند مغز برای انجام دادن چند کار به طور همزمان با هم، طراحی نشده است. زمانی که فرد این کار را می‌کند و تمرکز خود را سریع از یک کار به کار دیگر معطوف می‌کند، هر بار این کار را انجام می‌دهد، به قسمت شناختی مغز آسیب می‌رسد. در این شرایط (سوخت مغز) سریع تر مصرف می‌شود و در نتیجه مغز سریع تر خسته می‌شود. همچنین انجام دادن چند کار با هم مانع از تفکر عمیق و خلاق می‌شود.

انجام همزمان چند کار موجب کاهش بهره هوشی می‌شود

2. خستگی سفر با هواپیما و کار شبانه

همه ما می‌دانیم که تقریبا یک روز پس از پرواز با هواپیما، فرد هنوز گیج است. این تأثیر می‌تواند چند هفته با فرد باقی بماند. نتایج بررسی روی نمونه های آزمایشگاهی نشان می‌دهد، اختلال ریتم شبانه روز (ساعت داخلی بدن)، کارایی هیپوکامپ مغز را کاهش می‌دهد. به گفته محققان، داشتن مشاغلی که شیفت کاری شب دارند و یا مسافرت های هوایی مداوم با اختلال رفتاری همراه هستند.

هوش چیست و خستگی در کاهش IQ انسان

3. گوشی های هوشمند

محققان و دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که بودن کنار گوشی ها و وسایل هوشمند به دلیل حواس پرتی بیش از حد افراد و البته امواجی که دارند، هوش و تمرکز افراد را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. چرا که معمولاً این گوشی ها حواس صاحب خود را به خودشان پرت کرده و به راحتی تمرکز را از آن ها می‌گیرند. پس تا می‌توانید از موبایل های خود دوری کنید.

گوشی هوشمند و تاثیر آن بر هوش و تمرکز

4. جست و جو های اینترنتی

دسترسی نامحدود به اطلاعات، چه در منزل و چه در بیرون از منزل، با فشار دادن یک دکمه می‌تواند هم خوب باشد و هم بد. این که بتوانید آدرس ها، شماره تلفن ها، دستور غذا، اسم ها، رویدادها و … را به آسانی پیدا کنید، نیاز به یادآوری و به خاطر سپردن را در شما کاهش می‌دهد. اگرچه این فناوری به صورت مستقیم روی مغز تأثیر نمی‌گذارد، اما بر نحوه ذخیره کردن اطلاعات در حافظه تأثیر می‌گذارد؛ به عنوان مثال ما راحت تر می‌توانیم به یاد بیاوریم که اطلاعات کجا ذخیره شده اند تا این که به یاد بیاوریم خود اطلاعات چه بوده اند.

به گفته متخصصان مایکروسافت، به طور میانگین در طول 15 سال، میزان تمرکز ما از 12 ثانیه به 8 ثانیه افت پیدا کرده است.

استفاده از اینترنت در کاهش هوش تاثیر گذار است

5. زیاده روی در مصرف میوه ها

زیاده روی در مصرف میوه هم باعث کاهش آی کیو می‌شود. مصرف زیاد فروکتوز (قند طبیعی موجود در میوه ها) توانایی هورمون انسولین برای سوخت و ساز قند خون و تولید انرژی در بدن را کاهش می‌دهد. البته منظور مصرف خیلی زیاد میوه است، نه مصرف مورد نیاز روزانه هر فرد. در این میان می‌توان با مصرف امگا- 3 از مغز محافظت کرد.

6. همزمان راه رفتن و آدامس خوردن

در گذشته گفته می‌شد که آدامس جویدن یک ورزش است که جریان خون را به مغز افزایش می‌دهد، اما آزمایش های اخیر، خلاف این موضوع را نشان می‌دهد. به گفته محققان، جویدن آدامس برای چند ساعت باعث حواس پرتی می‌شود و آی کیو را کاهش می‌دهد.

7. مصرف غذاهای چرب

مصرف چربی های اشباع مانند (کره، نیمرو و…) مانع عملکرد دوپامین مغز می‌شود (دوپامین، انتقال دهنده عصبی حیاتی است). نتایج بررسی ها نشان می‌دهد که غذاهای چرب، عملکرد شناختی فرد را مختل می‌کند.

اکنون به شما پیشنهاد می‌کنم برای آشنایی بیشتر با انواع تست های هوش، مقاله ای را که با عنوان انواع تست هوش برای شما نوشته ایم و در آن 6 نوع از بهترین و مهم ترین تست هوش های دنیا را به شما معرفی کرده ایم را هم مطالعه کنید.

هوش چیست و انواع آن-غذای چرب

معرفی انواع تست های هوش

همان طور که در مقدمه هم گفتم، خیلی از افراد هستند که به دنبال تست های هوشی می‌گردند که بتوانند با استفاده از آن ها میزان هوش خود را اندازه گیری کنند. خبر خوب ما به شما این است که در انتهای این مقاله، تست هوشی مبنی بر هوش های دهگانه گاردنر طراحی کرده ایم که می‌توانید به راحتی و به صورت آنلاین آن را انجام دهید.

اما قبل از آن باید به چند نکته اشاره کنیم. یکی از مهم ترین نکات، آشنایی با تمامی 10 هوش گاردنر است که در ادامه به صورت مفصل آن ها را توضیح داده ایم و همچنین مقالات پیشنهادی برای آشنایی بیشتر با این هوش ها به شما معرفی کرده ایم.

اما نکته بعدی آشنایی با سایر انواع تست های هوش به جز گاردنر است که اکنون می‌خواهیم یکی از معروف ترین های آن ها را به شما معرفی کنیم.

انواع تست های هوش
ارزیابی عملکرد شناختی غیر کلامی افراد

انواع هوش

در زمینه‌ هوش ما با دو دیدگاه هوش کلی (General intelligence) و هوش چندگانه (Multiple intelligences) رو به رو هستیم که اکنون می‌خواهیم به توضیح این دو نوع هوش بپردازیم.

1. هوش کلی (General intelligence)

روان‌شناسان و پژوهشگران در آغاز، هوش را یک توانایی کلی برای استدلال منطقی تعریف می‌کردند. این دیدگاه همان دیدگاه کلاسیک هوش یا هوش کلی است. در این دیدگاه هوش به صورت یک کل بررسی می‌شود که هوش یعنی:

به کار انداختن توانایی های خود برای رسیدن به هدف مطلوب در زندگی و کسب و کار

معنی هوش
هوش یعنی توانایی و استعداد کافی در یادگیری

2. هوش چندگانه (Multiple intelligences)

هوارد گاردنر دیدگاه هوش چندگانه را برای نخستین بار مطرح کرد. گاردنر از جمله روانشناسان مطرح معاصر است که ضمن تدریس در دانشگاه هاروارد، مدیریت پروژه صفر (Zero Project) این دانشگاه را هم برای ایجاد تحول در نظام آموزش آکادمیک بر عهده دارد. هوارد گاردنر که اکنون هشتمین دهه‌ زندگی خود را می‌گذراند برای مخاطبان عام بیشتر به واسطه‌ نظریه هوش چندگانه شناخته شده است.

او بر این باور بود که دیدگاه کلاسیک، هوش را صرفاً به عنوان توانایی استدلال منطقی تعریف می‌کند؛ در حالی که چنین نیست. گاردنر پی برد که افراد در فرهنگ‌های گوناگون، نقش‌های گوناگونی را به انجام می‌رسانند. هر یک از این نقش‌ها بر پایه‌ مهارت و توانمندی خاصی بنا شده است، با این حال موفقیت عمل فرد در هر یک از این فرهنگ‌ها ارزش یکسانی دارد. پس او دیدگاه هوش چندگانه‌ را ارائه داد.

بر پایه‌ دیدگاه گاردنر نسبت به موضوع هوش چیست ، هوش یک توانایی کلی نیست و هوش‌های گوناگونی وجود دارد که در کنار یک‌دیگر به صورت ترکیبی عمل می‌کنند. در واقع وجود هوش‌های چندگانه این امکان را فراهم می‌کنند که افراد کارهای گوناگون مانند پزشک، کشاورز، بازیگر و … شوند.

گاردنر در پاسخ به سوال هوش چیست می‌گوید:

هوش یک پتانسیل و توان بالقوه از جنس زیست روانشناختی (Biopsychologic) برای پردازش اطلاعات است که در شرایط مختلف و چیدمان‌های فرهنگی مختلف می‌تواند فعال شود و کمک کند تا افراد مشکلات پیش رو در آن فرهنگ و جامعه را حل کنند و محصولاتی تولید کنند که در آن فرهنگ، ارزشمند محسوب می‌شوند.

تعریف هوش از نگاه گاردنر

هوش گاردنر + تست هوش گاردنر چیست؟

گاردنر با توجه به تعریفی که از هوش مطرح می‌کند، نمی‌تواند بپذیرد که هوش صرفاً به هوش ریاضی (همان چیزی که نام IQ می‌شناسیم) محدود شود. چون حل مسائل اجتماعی و تولید محصولات ارزشمند، می‌تواند بر پایه‌ توانمندی‌های بسیار متفاوتی انجام شود. بر این اساس،‌ او بحث هوش چندگانه یا Multiple Intelligences را مطرح می‌کند و پیشنهاد می‌کند که هوش های انسانی را در ده گروه طبقه بندی کنیم.

باید این نکته را بگویم که گاردنر، ابتدا نظریه هوش های هشت گانه را در کتاب قاب های ذهنی مطرح کرد و عنوان کرد که ما هوش را در هشت دسته طبقه بندی می‌کنیم. اما پس از سال ها دو هوش دیگر یعنی هوش هستی گرا و اخلاقی را هم به این 8 هوش اضافه کرد و نظریه خود را کامل تر کرد و اکنون تعداد هوش های خود را به عدد 10 رسانده است. ما هم در این کلیپ همان هشت هوشی را که گاردنر در ابتدا عنوان کرد را به شما معرفی کرده ایم اما در ادامه با تمامی انواع هوش های 10 گانه گاردنر به خوبی آشنا خواهید شد.

لازم به ذکر است که در انتهای هر تعریف،مقاله ای که به طور کامل به بررسی همان هوش پرداخته است را به شما معرفی کرده ایم که پیشنهاد می‌کنیم برای داشتن اطلاعات بیشتر درباره موضوع ، حتماً آن مقالات را هم مطالعه کنید.

خب، اکنون شروع می‌کنیم به معرفی هوش های 10 گانه هوارد گاردنر…

تعریف هوش

1. هوش کلامی – زبانی (Verbal / Linguistic)

هوش کلامی زبانی، توانایی به کارگیری کلمات و زبان در زندگی است. آن چیزی که به شما کمک می‌کند تا زبان را برای مکالمه بیاموزید، هوش کلامی شما بوده است. شاعران، نویسندگان، مجریان و سخنوران توانایی زیادی در بکارگیری این هوش دارند. بدانید و باور داشته باشید که شما بدون این که دیگران چیزی درباره شما بگویند هوش کلامی بسیار قدرتمندی دارید.

به این علت که شما در ابتدای دوره زندگیتان به سرعت مکالمه را آموخته اید اما بعد ها در دوره های آموزشی و مدرسه با نوع آموزش نادرست و عدم استفاده از روش صحیح مطالعه شما را دل زده کرده اند. پس تمرکز ذهن خود را از روی حرف مردم بردارید و بدانید که رشد هوش کلامی عامل موفقیت شما در مدرسه، محل کار و ارتباطات اجتماعی است.

مهارت‌های افراد دارای هوش کلامی – زبانی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

خوب گوش دادن، خوب حرف زدن، قصه گویی، توضیح دادن، تدریس، استفاده از طنز، درک قالب و معنی کلمه‌ها، یادآوری اطلاعات، قانع کردن دیگران به پذیرفتن نقطه نظر آنها، تحلیل کاربرد زبان.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

شاعر، روزنامه نگار، نویسنده، معلم، وکیل، سیاستمدار، مترجم.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش کلامی زبانی کلیک کنید.

هوش کلامی زبانی از هوش های 10 گانه گاردنر
هوش کلامی زبانی یعنی تسلط به کلمات و نحوه استفاده از آنها در ابعاد مختلف
هوش کلامی زبانی از هوش های 10 گانه گاردنر

2. هوش منطقی – ریاضی (Logical / Mathematical)

این هوش توانایی محاسبات ریاضی هر فرد است. دانشمندان، حسابداران و فیزیکدانان بیش از دیگران از این توانمندی بهره می‌برند. کسی که هوش منطقی – ریاضی ضعیفی دارد همیشه به این فکر می‌کند که هیچ وقت در ریاضی خوب نیستم و خوب نخواهم شد و ریاضیات را دوست ندارد.

هوش منطقی – ریاضی یعنی توانایی استفاده از استدلال، منطق و اعداد. این افراد به صورت مفهومی با استفاده از الگوهای عددی و منطقی فکر می‌کنند و از این طریق بین اطلاعات مختلف رابطه برقرار می‌کنند. آنها همواره در مورد دنیای اطرافشان کنجکاوند، سوال‌های زیادی می‌پرسند و دوست دارند آزمایش کنند.

مهارت‌های افراد دارای هوش منطقی – ریاضی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

مسئله حل کردن، تقسیم‌بندی و طبقه‌بندی اطلاعات، کار کردن با مفاهیم انتزاعی برای درک رابطه‌شان با یکدیگر، به کاربردن زنجیره طولانی از استدلال‌ها برای پیشرفت، انجام آزمایش‌های کنترل‌شده، سوال و کنجکاوی در پدیده‌های طبیعی، انجام محاسبات پیچیده ریاضی، کار کردن با شکل‌های هندسی.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

دانشمند، مهندس، برنامه نویس کامپیوتر، پژوهشگر، حسابدار، ریاضی‌دان.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش منطقی ریاضی کلیک کنید.

هوش منطقی ریاضی از هوش های 10 گانه گاردنر
هوش ریاضی توانایی ذهن در حل مسئله و تفکرات منطقی محسوب می شود

3. هوش دیداری – فضایی (Visual / Spatial)

توانایی درک اطلاعات فضایی و دیداری، دگرگون کردن آن‌ها و ساخت تصاویر ذهنی بدون حضور محرک اصلی را دربر می‌گیرد. هوش فضایی توانایی ساختن تصاویر ذهنی سه بعدی و حرکت دادن و چرخاندن آن تصاویر را نیز دربر می‌گیرد. در ضمن توانایی شما برای مذاکره با محیط و دنیای پیرامون شما وابسته به این هوش می‌باشد.

این نوع هوش توانایی درک پدیده های بصری است. یادگیرنده‌ها دارای این نوع توانایی ، گرایش دارند که با تصاویر فکر کنند و برای به دست آوردن اطلاعات، نیاز دارند یک تصویر ذهنی واضح ایجاد کنند. آنها از نگاه کردن به نقشه ها، نمودارها، تصاویر، ویدیو و فیلم خوششان می‌آید.

هوش فضایی در همه افراد وجود دارد و مانند هوش های دیگر قابل اندازه گیری است، اما برخی از افراد بر این باور هستند که این یک استعدادی است که بعضی ها دارند و بعضی ها ندارند.

هوش دیداری فضایی-توانایی ساختن تصاویر ذهنی سه بعدی و حرکت دادن و چرخاندن آن تصاویر

مهارت‌های افراد دارای هوش دیداری – فضایی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

ساختن پازل، خواندن، نوشتن، درک نمودارها و شکل‌ها، حس جهت شناسی خوب، طراحی، نقاشی، ساختن استعاره‌ها و تمثیل‌های تصویری (احتمالاً از طریق هنرهای تجسمی)، دستکاری کردن تصاویر، ساختن، تعمیر کردن و طراحی وسایل عملی، تفسیر تصاویر دیداری.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

دریانورد، مجسمه‌ساز، هنرمند تجسمی، مخترع، کاشف، معمار، طراح داخلی، مکانیک، مهندس.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش دیداری فضایی کلیک کنید.

هوش دیداری فضایی از هوش های 10 گانه گاردنر-هوش فضایی از پدیده های بصری

4. هوش موسیقایی (Musical)

این نوع هوش از سلسله هوش های گاردنر یعنی توانایی تولید و درک موسیقی. توانایی فهم موسیقی، ساخت، انتقال و درک معنای آهنگ در کنار ساز و کارهای زیر و بمی، ریتم و طنین و کیفیت صداست. افراد دارای این هوش متمایل به موسیقی با استفاده از صداها، ریتم‌ها و الگوهای موسیقی هستند. آنها بلافاصله چه با تعریف و چه با انتقاد، به موسیقی عکس العمل نشان می‌دهند. خیلی از این افراد بسیار به صداهای محیطی (مانند صدای زنگ، صدای جیرجیرک و چکه کردن شیرهای آب) حساس هستند.

مهارت‌های افراد دارای هوش موسیقایی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

آواز خواندن، سوت زدن، نواختن آلات موسیقی، تشخیص الگوهای آهنگین، آهنگ سازی، به یاد آوردن ملودی‌ها، درک ساختار و ریتم موسیقی.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

موسیقی‌دان، خواننده، آهنگساز.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش موسیقایی کلیک کنید.

هوش موسیقایی از هوش های 10 گانه گاردنر-هوش درک موسیقی
هوش موسیقایی از هوش های 10 گانه گاردنر

5. هوش جنبشی – حرکتی (Kinetic/ Motion)

توانایی بهره‌گیری بخشی از بدن یا کل بدن برای حل مسئله یا راه‌حل‌سازی از جمله کنترل حرکات ظریف، خشن و دستکاری ماهرانه‌ی اشیا است.

این هوش یعنی توانایی کنترل ماهرانه حرکات بدن و استفاده از اشیا. افراد دارای این توانایی، خودشان را از طریق حرکت بیان می‌کنند. آنها درک خوبی از حس تعادل و هماهنگی دست و چشم دارند (به عنوان مثال در بازی با توپ، یا استفاده از تیرهای تعادل مهارت دارند) و از طریق تعامل با فضای اطرافشان قادر به یادآوری و فرآوری اطلاعات هستند.

مهارت‌های افراد دارای هوش جنبشی – حرکتی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

رقص، هماهنگی بدنی، داشتن استعداد ورزشی، استفاده از زبان بدن، صنایع دستی، هنرپیشگی، تقلید حرکات، استفاده از دست‌هایشان برای ساختن یا خلق کردن، ابراز احساسات از طریق بدن.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

ورزشکار، معلم تربیت بدنی، رقصنده، هنرپیشه، آتش نشان، صنعتگر.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش جنبشی حرکتی کلیک کنید.

هوش جنبشی حرکتی از هوش های 10 گانه گاردنر-هوش توانایی حفظ تعادل

6. هوش درون فردی (Intrapersonal)

هوش درون فردی ، توانایی درک احساس، نیت‌ها و انگیزه‌های خود است. این هوش یعنی توانایی درک خود و آگاه بودن از حالت درونی خود که افرادی که این توانایی را دارند سعی می‌کنند احساسات درونی، رویاها، روابط با دیگران و نقاط ضعف و قوت خود را درک کنند.

مهارت‌های افراد دارای هوش درون فردی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

تشخیص نقاط ضعف و قوت خود، درک و بررسی خود، آگاهی از احساسات درونی، تمایلات و رویاها، ارزیابی الگوهای فکری خود، با خود استدلال و فکر کردن، درک نقش خود در روابط با دیگران.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

پژوهشگر، نظریه پرداز، فیلسوف.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش درون فردی کلیک کنید.

هوش درون فردی از هوش های 10 گانه گاردنر-توانایی داشتن درک و سازمان دهی زندگی

7. هوش برون فردی یا اجتماعی (External / Social)

توانایی شناخت و تمایز بین احساس، باورها و نیت‌های دیگران است. یعنی توانایی ارتباط برقرار کردن و فهم دیگران. اما افرادی که این هوش را دارا هستند سعی می‌کنند چیزها را از نقطه نظر آدم‌های دیگر ببینند تا بفهمند آنها چگونه می‌اندیشند و احساس می‌کنند. آنها معمولاً توانایی خارق العاده‌ای در درک احساسات، مقاصد و انگیزه‌ها دارند.

آنها سازمان‌دهنده‌های خیلی خوبی هستند، هر چند بعضی وقت‌ها به دخالت متوسل می‌شوند. آنها معمولاً سعی می‌کنند که در گروه آرامش را برقرار کنند و همکاری را تشویق کنند. آنها هم از مهارت‌های کلامی (مانند حرف زدن) و هم مهارت‌های غیرکلامی (مانند تماس چشمی، زبان بدن) استفاده می‌کنند تا کانال‌های ارتباطی با دیگران برقرار کنند.

مهارت‌های افراد دارای هوش برون فردی یا اجتماعی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

دیدن مسائل از نقطه نظر دیگران (نقطه نظر دوگانه)، گوش کردن، همدلی، درک خلق و احساسات دیگران، مشورت، همکاری با گروه، توجه به خلق و خو، انگیزه‌ها و نیت‌های مردم، رابطه برقرار کردن چه از طریق کلامی چه غیر کلامی، اعتماد سازی، حل و فصل آرام درگیری‌ها، برقراری روابط مثبت با دیگر مردم.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

مشاور، فروشنده، سیاست مدار، تاجر.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش برون فردی یا اجتماعی کلیک کنید.

هوش اجتماعی از هوش های 10 گانه گاردنر-توانایی ارتباط گیری صحیح و موثر با دیگران
هوش اجتماعی از هوش های 10 گانه گاردنر

8. هوش طبیعت گرایی (Naturalism)

هوارد گاردنر پس از بیان هوش های ذکر شده، احساس کرد افرادی وجود دارند که در هیچ کدام از این دسته ها قرار نمی‌گیرند ولی علاقه زیادی به طبیعت و کار در آن دارند. این افراد علاقه زیادی به گیاه شناسی، جانورشناسی، عکاسی، پیاده روی در و چادر زدن در طبیعت و کوه نوردی دارند.

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

کشاورزی، باغبانی، گیاه شناسی و جانورشناسی، حفاظت از محیط زیست، نقاشی و عکاسی از طبیعت و کوهنوردی.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش طبیعت گرایی کلیک کنید.

البته هوش هشتم (طبیعت گرایی) با کمی تأخیر به مدل هفت گانه قبلی اضافه شد و مدل هوش هشت گانه را شکل داد. الگوی هوش چندگانه گاردنر بعدها تکمیل‌تر شد و همان طور که پیش تر هم گفتم او پیشنهاد کرد که هوش وجودی (Existential) و هوش اخلاقی (Moral) هم به فهرست هوش های چندگانه اضافه شوند.

هوش طبیعت گرایی از هوش های 10 گانه گاردنر-علاقه به طبیعت

9. هوش اخلاقی (Moral)

گاردنر هوش اخلاقی را ظرفیت و توانایی درک درست از اخلاق، داشتن اعتقادات اخلاقی قوی و عمل به آنها و رفتار درجهت صحیح و درست تعریف می‌کند.

مهارت‌های افراد دارای هوش اخلاقی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

باورهای اخلاقی قدرتمند، توانایی عمل به باورهای خویش، رفتار مناسب و صحیح در برخورد با دیگران.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش اخلاقی کلیک کنید.

هوش اخلاقی از هوش های 10 گانه گاردنر-داشتن اعتقادات اخلاقی قوی و عمل به آنها

10. هوش هستی گرایی یا وجودی (Ontological)

هوش هستی گرا یعنی تمایل انسان به جستجو و طرح سوال درباره خود، خدا و جهان هستی از ازل تا ابد. این هوش تا حدودی انسان را به سوی مسائل ماورایی سوق می‌دهد.

مهارت‌های افراد دارای هوش هستی گرا یا وجودی بالا شامل موارد زیر می‌شود:

تلاش برای پیدا کردن پاسخ برای سوالاتی مانند معنای زندگی، مفهوم مرگ، دلایل وجود هستی و خدا و…

شغل‌های مناسب برای آن ها عبارتند از:

فیلسوف، ستاره شناس، روحانی، مربی مدیتیشن، رهبری.

برای مطالعه مقاله کامل و جامع هوش هستی گرا کلیک کنید.

در اینفوگرافی زیر می‌توانید انواع هوش 10 گانه گاردنر را مشاهده کرده و بار دیگر آن ها را برای خود مرور کنید.

هوش های ده گانه هوارد گاردنر
هوش های دهگانه هوارد گاردنر

حالا زمان به این می‌رسد که تست هوش گاردنر را که از همان ابتدا به شما قولش را داده بودم انجام دهید. این تست مخصوص بزرگسالان است و اگر می‌خواهید میزان هوش کودکان و فرزندان خود را هم اندازه بگیرید، حتماً تست استعدادیابی کودکان را انجام دهید. امیدوارم در پاسخ دادن به سوالات موفق باشید…

تست آنلاین هوش های گاردنر

با انجام این آزمون شناخت نسبی از میزان هوش های دهگانه خود حاصل خواهید کرد.

نکته مهم 1:در طی پاسخ به سوالات آن چیزی که واقعاً هستید را انتخاب کنید نه آنچه دوست دارید باشید.

نکته مهم 2:با نگاه و تفکر دقیق به سوالات پاسخ بدهید.

آماده اید آزمون رو شروع کنیم؟

پاسخ به سوالات
حدیثه حاجی علی

حدیثه حاجی علی

46 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام. من آرزوم کارآفرین شدنه. نمی دونم آیا میشه باهوش درون فردی، یعنی شغل پژوهشگری هم میشه کارآفرین شد یانه ولی خب نمی دونم دقیقا چطوری شخصیتم رو شناسایی کنم لطفا راهنمایی کنین که چطوری تست هوش گاردنر و هالند و…. رو کنار هم بذاریم و شغلی که براش عالی هستیم رو شناسایی کنیم.

    • سلام
      وقت شما بخیر،با توجه به این که موضوع استعدادیابی و شناخت هوش های شما نیاز به بررسی های تخصصی تر داره،توصیه میکنیم با مشاورین ما در ارتباط باشید
      میتوانید با شماره های 09906211366-09134257742 در تماس باشید یا از طریق اپلیکیشن ایتا پیام بدید تا در اسرع وقت با شما ارتباط بگیرن

    • سلام
      وقت بخیر منم همین طور اگر تمایل داشته باشید با هم همکاری کنیم خیییییییییلی دوست دارم با یه نفر با اشتیاق بالا همکاری کنم. منتظر جوابتون هستم ممنون

  • سلام وقت بخیر
    من هوش تصویری فضایی و هوش درون فردیم دوتاش ۶۲ و نیم شد و از همشون بالاتر بود
    الان من متوجه نشدم که چه کاری برای من مناسبه؟ و کدوم هوش را در نظر بگیرم

    و اینکه واقعا میشه بهش اعتماد کرد و به دنبال شغل‌هایی که نام برده رفت؟؟

    ممنون میشم جواب بدید

    • سلام،وقت بخیر،باید توجه داشته باشید که نمیشه با انجام یک تست و اون هم به صورت کاملا ابتدایی و بدون آموزش دیدن به هدف مورد نظرتون دست بیابید،توصیه میکنم حتما با مشاورین ما در ارتباط باشید تا بهتر راهنماییتون کنن

  • جالبه من چند تا مدال طلای ریاضی دارم و هوش ریاضی رو 75 درصد داده. این مقدار iq رو نشون میده؟ بر چه اساسیه؟

    • با این وصف شما هوش شخصی و هوش کلامی پایینی دارید که نتوانستید این هوش خود را به ظهور برسانید

    • خب معلوم میشه میزان هوش شما در اخذ طلاها شانسی بوده حالا اگه فکر کردی مغبون شدی و شایستگی
      طلاها رو نداری اونا رو بفرس به ادرس من.
      در email من عدد 4 رو به انگلیسی بنویس لبتاب من ایراد داره لاتین نمی نویسه

  • کجای این مقاله جایی برای تست دادن گذاشتین ؟من چیزی ندیدم اگه امکانش هست منشن کنین.

    • تست آنلاین و رایگان در انتهای مقاله قرار داده شده

  • خیلی وقت هست که دارم درباره انواع هوش تحقیق می کنم. اما نتوانستم جواب قانع کننده‌ای را در جواب به والدین ای کو (IQ) پرست پیدا کنم. چطور باید به این افراد بگوییم که EQ اهمیت بالاتری نسبت به IQ داره؟

    • وقت بخیر
      مشکل تفکرات قدیمی هست آقای وطن دوست. والیدن سعی می کنند خودشان را با دنیای امروز وفق بدهند، اما هر کاری کنند گرفتار عقاید قدیمی خودشان هستند. به قولی به همین راحتی ها نمی شود این افراد را تغییر داد.
      به نظرم بهترین کار این است که طی جلسه ای که با آن‌ها دارید سطح اجتماعی، میزان درآمد و همچنین سطح رضایت از زندگی افرادی که IQ بالایی را دارند با افرادی که EQ بالایی دارند مقایسه کنید. مثلاً می توانید استیو وازنیاک در مقابل استیو جابز را برای آن‌ها مقایسه کنید تا ببینند که دنیا 180 درجه نسبت به گذشته تغییر کرده.

    • ذهن برتر یا هوش برتر به کسی گفته می‌شود که زمینه‌ای که در آن فعالیت می‌کنید از بقیه بهتر هستش. اصلاً یک ویژگی ذاتی و ژنتیکی نیست. هر چقدر دانش و تجربه بیشتری کاری بیشتری داشته باشید، به این اسم شناخته می‌شوید.

  • سلام خسته نباشید ببخشید من از این تحقیق برای درس پروژه دارم استفاده میکنم میخواستم منبع این تحقیق را بدونم چه کسانی هستند آیا منبع موسق است ؟؟؟؟؟

    • وقت بخیر

      هوش های گاردنر همه جا یکسان هستند و منبع، خود نظریه آقای گاردنر می باشد

      موفق باشید

  • سوالی که برای من پیش اومد اینه که هوش محتکران چه نوع هوشیه !؟

  • سلام من هوش اخلاقیم قویه ولی هیچ شغلی متناسب با این هوش پیشنهاد نشده توی مقاله. بازم اخلاق به هیچ دردی نخورد 😂

    • سلام دوست عزیز

      نظرتون جالب بود اما به یه نکته حتما دقت کنید: هوش هشت گانه در دهه 90 میلادی ابداع شدند و هوش هستی گرا حدوداً ده سال پیش و نهایتاً هوش اخلاقی یکی دو سال پیش شناخته شده. پس طبیعیه که خیلی راجبش اطلاعات نباشه. اما شغل های مناسب هوش اخلاقی وجود دارند و تو این مقاله احتمالاً به آن ها اشاره نشدند، پیشنهاد میکنم خود مقاله هوش اخلاقی رو مطالعه کنید تا با این شغل ها آشنا بشید یا به شماره پشتیبانی موسسه، یعنی 09038942379 در واتساپ پیام بدید تا مشاوران ما بتونن به صورت تخصصیی و رایگان راهنماییتون کنند.

      موفق باشید…

    • مجتبی مصطفایی|مربی استعدادیابی و مهارت‌های موفقیت گفت:

      سلام

      روحانی
      فیلسوف
      مدرس
      کارهای خیریه

      و در یک کلام کارهایی که اخلاق مقدم بر سایر چیزهاست

    • سلام کاربر گرامی

      بله پزشکی چون متشکل از چند نوع هوش است، طبیعتاً تو هیچ کدوم از این ده مورد وجود نداره. خیلی از شغل های دیگه هم هستند که توی این ده نوع هوش وجود ندارند.

      اگه باز هم سوالی بود حتما بپرسید…موفق باشید

  • سلام

    من یه نوجوان هستم و این تست رو انجام دادم. ولی خیلی مطمئن نیستم که این تست رو درست پاسخ داده باشم و اصلاً ضریب های هوشیم درست باشه. میخواستم ببینم همون طور که هوش گاردنر برای کودکان رو دارید، تست هوش گاردنر برای نوجوانان هم در سایتتون موجود هست؟

    و اگه نیست واقعاً میشه به این نتایجی که الان گرفتم اعتماد کرد؟

    • سلام دوست عزیز

      همین تست هوش گاردنر رایگان که براتون تو این مقاله قرار دادیم فرقی نمیکنه که واسه نوجوونا باشه یا بزرگسالان. هردوتاشون یکین و تفاوتی نداره.

      پیشنهاد میکنم با این توضیحاتی که دادید اول یک بار دیگه این تستو انجام بدید و اگه مجدداً فکر کردید هوش هاتون با پاسخ تست یکی نیست، به شماره پشتیبانی موسسه یعنی 09038942379 تو یکی از شبکه های اجتماعی (تلگرام، واتساپ، ایتا) پیام بدید تا مشاوران و متخصصین ما اون رو بررسی کنن و به صورت رایگان در این زمینه به شما مشاوره بدن.

      موفق باشید….

  • سلام. تست فوق العاده ای بود و معلوم شد که هوش درون فردی و اخلاقی من خیلی بالاست. فقط من یه چیز رو خیلی خوب متوجه نشدم. این که اهمیت تست هوش های گاردنر چیه اصن؟

    الان که من متوجه شدم این هوش هام بالاست، چی کار باید بکنم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید

    • سلام دوست عزیز
      همون طور که در مقاله هم گفته شد، تا قبل از معرفی تئوری هوشهای گاردنر، تقریباً همه IQ رو به عنوان هوش در نظر می گرفتند و یا فکر می کردند که فقط یک نوع هوش وجود دارد که آن هم هوش ریاضی است!

      اما گاردنر ثابت کرد که 9 هوش دیگر هم وجود دارد که هر کس یک یا چند مورد از این هوش ها در وجودش پر رنگ تر است. مثل شما که هوش درون فردی و اخلاقی بالایی دارید. اما حالا که می دونید کدوم هوش های شما پر رنگ تر هستند، باید برای تقویت اون ها اقدام کنید و بیشتر کارها و حتی شغلتان را هم در راستای آن انتخاب کنید.

      پیشنهاد می‌کنم یک بار دیگر هم بخش های مربوط به این دو هوش، و هم مقاله هایی که مختص به آن ها نوشته شده را هم مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری درباره هوش های خودتون داشته باشید و با راه های تقویت و شغل های این دو هوش آشنا شوید.

      بازم اگه سوالی داشتید بپرسید. ما آماده پاسخ گویی به شما هستیم…
      موفق باشید…

  • خوب این تست برای انتخاب رشته عالی است ولی خیلی نمی تواند در شکوفا کردن استعداد کمک کند ومن هنوز نمی دونم استعداد من چیه لطفا راه نمایی کنید؟

    • سلام

      وقت خوش

      این تست علاوه بر انتخاب رشته می تونه تو انتخاب شغل هم به شما کمک کنه .

      ولی مطلب مهم در استعدادیابی شناخت فرد از خودش و شناخت استعدادیاب از فرده که بعضی از مواقع در تست هایی که توسط ربات انجام میشه این اتفاق نمی افته.
      اگر تمایل داشته باشید برای استعدایدابی تخصصی می توانید به شماره 09038942379 در شبکه های اجتماعی پیام دهید که حتماً مشکل شما با دید دقیق کارشناسان حل خواهد شد ان شالله .

  • سلام .بنده۱۶ سال سن دارم و تست ریون را انجام داده ام و نتیجه تست ۱۲۲ شد.
    نتیجه خوب است یا بد ؟
    ممنون میشم پاسخ دهید🙂

    • مجتبی مصطفایی|مربی استعدادیابی و مهارت‌های موفقیت گفت:

      سلام عزیز جان

      معمولا این عدد به افراد خیلی باهوش اطلاق میشه که حتماً هم هستی

      فقط اکتفا به این تست نکن و شروع کن به کشف استعدادها و علایقت که بدون شک با اونها می تونی آینده درخشانی رو برای خودت رقم بزنی

      سوالی داشتی باز بپرس

  • سلام ممنون خانم حاج علی عزیز مقالتون خیلی جالب و جذاب بود.مخصوصا راه کارهای بالا بردن هوش وعوامل پایین هوش.

    • سلام
      ممنون از همراهی و توجه شما خانم حسینی عزیز
      موفق و سربلند باشید

  • مقاله خوبی بود در مورد هوش های چندگانه و این که چه کارهایی IQ را افزایش و کدام کارها ان را کاهش می دهند من قبلا این تست را انجام دادم که شامل هوش اخلاقی نمیشد طبق نتایج ان هوش کلامی و بعد از ان هوش درون فردی من از بقیه نمره اش بالاتر بود البته اگر هوشی را تقویت نکنیم مسلما نمره بالایی در ان نمی گیریم با این مواردی که ذکر کردید همه افراد هوش بین فردی بالایی ندارند اما بسیاری از اگهی های استخدامی به افرادی نیاز دارند که هوش اجتماعی بالایی داشته باشند و بقیه هوش ها را در نظر نمی گیرند

    • خیلی خوشحالم که مطلب براتون مفید بوده
      بهترین ها رو براتون آرزو می کنم
      موفق و سربلند باشید
      متشکرم

  • سلام عوامل کاهش دهنده آی کیو برام جالب بود خیلی خوبه که با این عوامل اشنا شدیم و میتونیم اون رو به اطلاع دیگران هم برسونیم

    • سلام
      خیلی خوشحالم که این مطلب براتون کافی و مفید بوده
      ممنون از شما
      موفق باشید خانم صفری عزیز

  • چقدر خوبه که همه راههای افزایش هوش را بلد باشن و از هوش به خوبی استفاده کنن

  • سلام.با تعییرات زندگی مثل تغدیه واینترنت ویا حتی ادامس نجویدن وچند کار را باهم انجام ندادن و… ظریب هوشی رو بالا برد از پایین امدن ای کیو جلوگیری کرد.مطالب جالبی بود.سپاس

    • سلام
      ممنون از همراهی شما خانم شاهری عزیز

    • سلام ممنون میشم تست هوش کلامی معتبر یا حداقل چند سوال که پاسخ بهش نیاز به هوش کلامی بالا داشته باشه معرفی کنید انگار تست های مربوط به هوش کلامی معتبر نیستن چون خیلی ساده حل میشن در حالی که میدونم هوش کلامی بالایی ندارم

دیدگاهتان را بنویسید