جستجو
Close this search box.

اشتباهات استعدادیابی کودکان

اشتباهات استعدادیابی … استعدادیابی شاید یکی از دغدغه هایی است که برای خیلی از آدم ها در همه جای دنیا و شاید خیلی بیشتر از متوسط دنیا در جامعه ما مطرح است و می‌تواند سرنوشت خیلی از مردم را به سمت زندگی بهتر، موفق تر و آرام تر یا به سمت دردسرهای همیشگی و افسردگی و ناراحتی یا شکست و ناکامی پیش ببرد. انتخاب رشته نهم و دانشگاهی یا رشته تخصصی و تحصیلی و همچنین انتخاب شغل دو مورد از دغدغه هایی است که اکثر ما با آنها گرفتار هستیم. در این مقاله به شما خواهیم گفت که اکثر افراد و به خصوص والدین چه اشتباهاتی را در راه استعدادیابی خود و کودکانشان مرتکب می‌شوند تا از آن ها جلوگیری کنیم. پس با ما تا پایان همراه باشید.

ماجرای عجیب استعدادیابی

استعدادیابی ماجرای عجیبی است، همه در فرهنگ ما بهش توجه داریم و البته قبولش داریم و برایش انرژی و زمان و هزینه هم صرف می‌کنیم، اما همه آن ها را نادیده می‌گیریم و کار سابقمان را انجام می‌دهیم. همان طور که والدین از کودکی فرزند، دغدغه استعدادیابی آنها را دارند، موقع تعیین رشته، رشته ای را که دوست دارند تحمیل فرزندشان می‌کنند یا مشاور نسبت به رتبه و نمره فرزنشون استعداد او را مشخص می‌کند.

جالب تر از آن، این است که کلی هم جمله انگیزشی یاد گرفتیم و همه جا نقل می‌کنیم که مثلاً انیشتین گفته که:

هر کسی یک نابغه است. ولی اگر یک ماهی را از روی توانایی‌اش در بالا رفتن از درخت قضاوت کنی، آن ماهی تمام عمرش را با این باور زندگی خواهد کرد که یک احمق است.

یعنی حلزون و لاک پشت و قورباغه و مار را با یک متر بسنجید احمق به نظر می‌رسد! بله ممکن است که بعضی از افراد احمق به نظر بیایند؛ اما هر کس قطعاً استعدادی دارد که در آن فوق العاده کار می‌کند و لزوماً استعداد همه افراد یکسان نیست!

در این زمینه ها کم یاد نگرفته ایم اما ظاهراً در این ماجرا نتیجه ای دیده نمی‌شود. چرا که دانسته های خودمان را به مرحله عمل نمی‌رسانیم. در ادامه 7 مورد از مهم ترین اشتباهات والدین را در استعدادیابی فرزندان خود برای شما بازگو خواهیم کرد.

اشتباهات رایج در استعدادیابی - انیشتین
اشتباهات رایج در استعدادیابی – انیشتین

اشتباهات رایج در استعدادیابی چیست؟

اکنون زمان آن می‌رسد که به مهم ترین و رایج ترین اشتباهات در استعدادیابی بپردازیم. این اشتباهات عبارتند از:

  1. تعریف استعداد را نمی‌دانیم
  2. کلاس های بیجا و اضافی!
  3. جرأت تکیه دادن به استعداد را نداریم
  4. استعداد شغل نیست
  5. استعداد نمره خوب نیست
  6. استعداد ویژگی های شخصیتی نیست
  7. تکیه به نظام آموزشی!

1. تعریف استعداد را نمی دانیم

منظور ما از استعداد چیست وقتی می‌گوییم استعداد این را داریم و استعداد اون کار رو نداریم؟

و یا وقتی می‌گوییم دلمون میخواد استعداد خودمون یا فرزندمون شکوفا بشه یعنی چی؟ دقیقاً باید چجوری شکوفا بشه؟ این شکوفا شدن چیه؟

همان طور که متوجه شدید اکثر ما تعریف درست و صحیحی از استعداد نداریم تا قدم اول را در جهت شناسایی آن برداریم. پس بهتر است اکنون تعریفی از استعداد را برایتان بیان کنم:

اگر بخواهیم استعداد را به سادگی تعریف کنیم یعنی یادگیری یک مهارت با انرژی کمتر و صرف زمان کمتر.

بنابر این وقتی می‌گوییم استعداد یعنی اینکه در چه مهارت هایی و در چه حوزه هایی می‌توانیم با صرف کمترین زمان و انرژی جلو برویم. در واقع همه می‌توانند با صرف زمان و انرژی نواختن موسیقی را یاد بگیرند. اما افرادی ممکن است در یک هفته یاد بگیریند و افراد دیگری با همان شرایط یک سال یا دو سال زمان ببرد و این سرعت بالای یادگیری نشان از استعداد است.

برای ان که درباره معنای استعداد بیشتر بدانید و البته با اشتباهات بیشتری درباره استعدادیابی آشنا شوید، حتماً مقاله استعداد چیست را هم مطالعه کنید.

اشتباهات رایج در استعدادیابی - استعداد چیست؟
اشتباهات رایج در استعدادیابی – استعداد چیست؟

2. کلاس های بیجا و اضافی!

پدرها و مادرها همیشه این دغدغه را دارند و هرکجا که می‌روند به دنبال این هستند که بدانند استعداد فرزندشان چیست؟ در این فکر هستند که در فلان زمینه استعداد دارد و یا در آن زمینه دیگر استعداد ندارد و بسیاری از اوقات دوران کودکی فرزندان به فنا و نابودی می‌رود تا پدرها و مادرها متوجه شوند که فرزندشان در کدام زمینه استعداد دارد!

بچه توی آب باید خفه بشه، از روی اسب باید بیوفته، به زور برایش تار و سه تار باید بگیرند و این بچه یک تابستان درگیر این باشه، ژیمناستیک باید بره و ورجه وورجه بکنه و در آخر هم بعد از این که پدر و مادر همه آزمایش های معروف و چیزهایی که بلد بودند و می‌دانستند روی این لابراتوار انسانی انجام دادند، این بچه به سن دیپلم می‌رسه و می‌خواد بره دانشگاه! خب حالا دیگر خیلی کار نداریم که تا اینجای کار این استعدادیابی ها چقدر تأثیر داشته است! بچه عزیزم یا باید مهندس شی یا باید پزشک شی یا باید حقوق بخونی. پزشکی رو که میگن، دندان پزشکی راحت تره. مهندس رو هم میگن، مهندس برق پول بیشتری درمیاره یا مهندس عمران پول بیشتری درمیاره و در آخرم هیچی!

فقط این بچه می‌ماند که این همه ورجه وورجه کرده و بالا و پایین پریده و از در و دیوار بالا رفته و… خب یه سوال اینجا مطرح می‌شود که اگر در آخر پدر و مادر هستند که تعیین می‌کنند چه رشته ای را فرزندشان انتخاب کند، چه کاری است که این همه خودشان و فرزندشان را به دردسر می‌اندازند؟

این شد پروسه استعدادیابی که والدین برای فرزندانشان پیش می‌گیرند به جای این که به دنبال دوره ها و مشاوره ها و کتاب های استعدادیابی کودکان باشند!

3. جرأت تکیه دادن به استعداد را نداریم

اصلاً ما متوجه شدیم که فرزندمان یا خودمان در چه زمینه ای استعداد داریم. آیا واقعا جرأت این را داریم که بر خلاف روند و حرکت جامعه قدم برداریم و به فرزندمان بگوییم که توی فلان حوزه کار کن و فعالیت داشته باش؟

مثلاً اگر فرزندمان استعداد نوشتن دارد، جرأت این را داریم که بگوییم برو و نویسنده شو؟ یا برو پزشک شو؟ وهر چیز دیگری؟

به نظر می‌رسد که ابتدا شناخت استعداد و بعد جرأت پیگیری استعداد دو مسئله بسیار مهم در استعدادیابی و حرکت ما به سمت آن ها است.

اشتباهات رایج در استعدادیابی - شناخت استعداد
اشتباهات رایج در استعدادیابی – شناخت استعداد

4. استعداد شغل نیست!

استعداد با شغل فرق دارد. اینکه برخی از والدین می‌گویند که فرزندم استعداد پزشکی دارد، صحیح و قابل درک نیست و به این معناست که من علاقه دارم فرزندم پزشک شود! اینکه فرزند شما رفته پیش پزشک و با لوازم پزشکی بازی کرده، به این معنا نیست که فرزند شما استعداد پزشکی دارد!

این که فرزند شما روزی یکی ازلوازم خانه را زمین می‌ریزد و خرد میکند و دل و روده وسایل را بیرون می‌ریزد، به این معنی نیست که استعداد مهندسی دارد! در واقع فرزند شما یک مخرب است و دلیل بر استعداد مهندسی نیست! هیچ ایرادی هم ندارد که فرزند شما این طور باشد. و یا زمانی که دعوا بین پدر مادر رخ می‌دهد و فرزندتان با دقت نگاه می‌کند، به معنی این نیست که استعداد وکالت داره! در واقع این بچه ترسیده. پس استعداد با شغل فرق دارد. اما رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند!

ما یک نوع استعداد داریم به نام استعداد شغلی که در مقاله تست هالند ، به طور کامل به آن پرداخته ایم و حتی تست آنلاینی برای شما طراحی کرده ایم که بتوانید استعداد شغلی خودتان و فرزندتان را کشف کنید. پس حتماً سری هم به آن مقاله بزنید و از استعداد شغلی خود با خبر شوید و فرق بین استعداد و شغل را بهتر متوجه شوید.

یکی از اشتباهات استعدادیابی ، این است که شغل را با استعداد اشتباه می گیریم
یکی از اشتباهات استعدادیابی ، این است که شغل را با استعداد اشتباه می گیریم

5. استعداد نمره خوب نیست!

استعداد با درس هم فرق دارد و به این معنی نیست که وقتی فرزند شما نمره درس علومش را بالا میشود یعنی استعداد علوم داره یا نمره درس ریاضیش را خوب می‌شودمیگین استعداد ریاضی دارد! خب ریاضی قسمت ها و بخش های مختلفی دارد. وقتی می‌گویید استعداد ریاضی دارد، یعنی ضرب و تقسیم خوب بلد است یا مسائل هندسه را از طریق استدلال خوب می‌تواند ثابت کند؟ یا منطق را خوب میفهمد؟ برای درک بهتر این مطلب حتماً مقاله هوش ریاضی را مطالعه کنید تا بهتر متوجه آن شوید!

اکثر افراد متأسفانه نمره درس را نگاه می‌کنند و می‌گویند درسی که نمره بالاتری گرفته یعنی استعداد اون درس را دارد! خب با این روند یعنی استعداد رو آموزش و پرورش تعیین می‌کند؛ مثل استعداد دیکته، استعداد ریاضی، استعداد علوم، استعداد تاریخ، استعداد جغرافیا!!! پس اینها درس هستند و استعداد نیستند!

معمولاً هرچند سال نظام آموزشی تغییر می‌کند. اگر این اتفاق بیفتد و فهرست و عناوین دروس تغییر کند، فهرست استعدادهای جهانی که تغییر نمی‌کند! یک زمانی هم یک سری از استعداد ها بین همه رواج پیدا کرده بود که استعداد حفظ کردنی دارد و استعداد فهمیدنی دارد! مثلاً زمانی که فرد تاریخ و جغرافیا را خوب یاد نمی‌گرفت ولی ریاضیش خوب بود، می‌گفت من فهمیدنی هام خوبه ها اما حفظ کردنی هام خوب نیست و من تو حفظ کردنی ها استعداد ندارم ولی تو فهمیدنی ها استعداد دارم.

واقعیت این است که فهمیدن وحفظ کردن استعداد نیست و تقسیم بندی منطقی نیست که بگوییم فرزندمان بیشتر در حفظ کردنی ها خوب است، پس تصمیم بگیریم برود رشته پزشکی و یا اینکه فرزندتان بیشتر فهمیدنی ها را خوب متوجه می‌شود پس تصمیم بگیریم که مهندس شود!

اشتباهات رایج در استعدادیابی - جرات
اشتباهات رایج در استعدادیابی – جرات

6. استعداد ویژگی های شخصیتی نیست!

همچنین ما بعضی از اوقات استعداد را با مهارت و گاهاً با ویژگی های شخصیتی اشتباه می‌گیریم. اگر ما فرزندمان را به اجبار دو سال در کلاس پیانو گذاشته ایم و الان می‌تواند پیانو بزند، به این معنا نیست که استعداد و هوش موسیقایی دارد. در واقع مهارت نواختن آلت موسیقی را دارد. این دو با هم بسیار تفاوت دارند چرا که هر چقدر هم بی استعداد باشید، با تلاش و سخت کوشی های مستمر می‌توانید مهارتی را کسب کنید اما در زمان طولانی تر به این مهارت می‌رسید. اگر می‌خواهید تفاوت استعداد را با مهارت را دقیق تر و بهتر بدانید، حتماً به مقاله تفاوت استعداد و مهارت مراجعه کنید.

یادمان باشد که شخصیت، پیش بینی کننده رفتار ما در موقعیت های مختلف است. اما استعداد پیش بینی کننده سرعت یادگیری ما در کاری است و این دو بسیار با هم متفاوت هستند و ارتباطی با هم ندارند.

7. تکیه به نظام آموزشی

جالب است بدانید که همه جای جهان متخصصان اصرار دارند که بگویند نظام آموزشی، قوی ترین عامل تخریب استعداد درونی و خلاقیت است و تنها چیزی که گاهاً بیشتر از نظام آموزشی مخرب تر است، برخی پدرها و مادرها هستند که وظیفه اصلی کشف استعداد درونی به عهده آنها است. اما ما می‌آییم از نظام آموزشی برای تشخیص استعدادها و پرورش آنها الگو می‌گیریم!

ما فرزندانمان را برای موفقیت در نظام آموزشی تربیت می‌کنیم و پرورش می‌دهیم، نه موفقیت در زندگی! و بعد هم تعجب می‌کنیم که چرا فرزندمان نمرات بالایی می‌گیرد اما انسان موفقی در زندگی نیست! خب این انتظار بی‌جایی است! چون ما پرورشش دادیم برای اینکه نمره خوب جمع کند و در نظام آموزشی آدم مستعدی در همان چهار چوب باشد و انصافاً در آنجا هم موفق عمل کرده است.

بنابر این باید بپذیریم که استعداد چیزی مستقل از شغل است، چیزی مستقل از نمره و درس است و به دور است از همه این تقسیم بندی های فهمیدنی و نفهمیدنی…

اشتباهات رایج در استعدادیابی - استعداد درونی
اشتباهات رایج در استعدادیابی – استعداد درونی

استعدادیابی کودکان به شیوه صحیح

در این مقاله بیشتر سعی بر این داشته ایم که بگوییم والدین چه اشتباهاتی را در استعدادیابی کودکان مرتکب می‌شوند و استعداد دقیقاً چه چیزی است و چه چیزی نیست!

اما اکنون این سوال پیش می‌آید که با توجه به این شرایط، چگونه باید فرزندان خود را استعدادیابی کنیم؟ باید به شما بگویم که برای استعدادیابی کودکان، شیوه های صحیح و درستی وجود دارد که می‌توان با تکیه به آن ها، آینده ای درخشان و موفق برای فرزندان خود بسازیم و موفقیت را به آن ها هدیه دهیم. در مقاله استعدادیابی کودکان، 7 روش فوق العاده برای کشف استعداد کودکان به شما پیشنهاد داده ایم که می‌توانید با استعاده از آن ها، بهترین ها را برای کودکان خود رقم بزنید. همچنین تست آنلاین و رایگانی در اختیار شما قرار داده ایم که بتوانید به وسیله آن، میزان استعداد فرزندان خود را در حیطه های مختلف شناسایی کنید. برای مطالعه این مقاله و انجام تست آن، روی استعدادیابی کودکان کلیک کنید.

راستی بهترین زمان برای کشف استعداد و استعدادیابی، زمان کودکی است؛ چرا که طبق تحقیقات علمی 80 درصد هوش افراد، تا قبل از 8 سالگی شکل می گیرد. پس فرصت را از دست ندهید و همین الآن بسته جامع دوره استعدادیابی کودکان را هم تهیه کنید تا بتوانید با استفاده از راه های تقویت هوش و استعدادهای کودکان خود، آینده درخشانی را برای آن ها رقم بزنید.

استعدادیابی و افزایش هوش کودکان


پاسخ به سوالات

امیر حسین حقگوی | گام برتر

امیر حسین حقگوی | گام برتر

10 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • عالی بود.استعداد از اسمش هم پیداست.هرکاری که انسان در اون تداوم داشته باشد

  • سلام مقاله خوبی بود که موضوع استعداد را یاداوری کرد اما کسی که زمینه های مختلفی را امتحان نکرده تا بفهمد کدام را زودتر یاد می گیرد هم مسلما استعدادش را کشف نمی کند خود من همین طوری بودم چون فقط در حال درس خواندن بودم کسانی که در سیستم اموزشی هستند و والدین شرکت کننده در این دوره لطفا سعی کنند بچه ها را تک بعدی پرورش ندهند با تشکر

    • سلام
      بله کاملاً درسته
      ممنون از توجه شما

  • سلام سیستم آموزشی و کاری حاکم بر جامعه و طرز فکر والدین طوریه که به فرد اجازه نمیده دنبال علاقه خودش بره از کودکی تو گوش بچه خونده میشه که فقط دکتر و مهندس زندگی خوبی دارند و پدر ومادر از روی خیرخواهی فکر میکنند که اگر بچشون تو زمینه درسی قوی باشه و اون رشته پزشکی یا مهندسی را بخونه حتما شغل خوبی خواهد داشت و فرد شونزده سال درس میخونه وقتی وارد بازار کار میشه میبینه دستش ب کلی خالیه و این درسو از زندگی میگیره که اگر استعداد اون شغل رو نداشته باشه تحصیلات صرف نمیتونه باعث موفقیت و پیشرفت در آن شغل بشه.

    • سلام
      درسته ولی خداروشکر الآن با آموزش هایی که در جامعه خیلی رواج پیدا کرده پدر و مادرانی آگاه و در نتیجه فرزندانِ موفق تری داریم.
      ممنون از شما

  • سلام.همه انسانها استعداد دارندوقت وپشتکارشان را در استعداد خرج نمیکنند.جالب بود که همه نابغه هستند من به دانش آموزانم گاهی نابغه صداشون میکنم.خیلی دوست دارند.سپاس.

    • سلام
      باعث افتخار است که معلم هایی چون شما در حیطه آموزشی کار می کنند
      موفق و پیروز باشید

  • سلام . اگر همه ما بتوانیم استعداد خود را پیدا کیم و در آن زمینه کار و فعالیت کنیم هممون پر انرژی و شاداب فعالیت میکنم و کمتر خسته میشیم چون انگیزه داریم

    • سلام
      ممنون از نظر شما خانم کریمی جان

دیدگاهتان را بنویسید