جستجو
Close this search box.

تفاوت استعداد و مهارت

تفاوت استعداد و مهارت از موضوعاتی است که می‌تواند دید شما را نسبت به تعریف دقیق استعداد و همچنین تعریف دقیق مهارت بازتر کند. اینکه بعضاً استعداد را همان مهارت می‌دانند و یا برخی مهارت را استعداد می‌دانند، نشان از تعریف نادرستی است که در ذهن افراد نقش بسته است. در مقاله تفاوت استعداد و مهارت به تعریف استعداد و مهارت می‌پردازیم و به خوبی فرق این دو را متوجه خواهید شد تا بتوانید برای رسیدن به اهداف و آرزوهایتان از این دو نهایت استفاده را ببرید.

بسیاری از افراد زمانی که از آن ها می‌خواهیم تعریفی را از استعداد بیان کنند، به سختی می‌توانند تعریفی ارائه دهند. معمولاً افراد فکر می‌کنند که می‌دانند استعداد چیست اما نمی‌توانند آن را تعریف کنند! بنابر این کلیپی را برای شما آماده کرده ایم تا با پاسخ این سوال به خوبی آشنا شوید. هر چند در ادامه درباره معنای استعداد بیشتر هم توضیح خواهیم داد.

استعداد چیست؟

در تعریف استعداد باید این گونه بیان کنیم که یادگیری مهارتی با صرف زمان و انرژی کمتر را استعداد می‌گویند. برای روشن تر شدن این تعریفی که بیان شد مثالی را در ادامه می‌آوریم. دو برادر را در نظر بگیرید که هر دو به کلاس گیتار می‌روند تا نواختن این آلت موسیقی را یاد بگیرند.

اما یکی از این دو برادر زود تر از دیگری نواختن گیتار را یاد گرفته و موفق به نواختن آن شده است. این در حالی است که همه شرایط آنها مانند محیط و زمان تمرین و کیفیت آموزش نیز در یک اندازه و مساوی بوده است اما یکی زود تر از دیگری موفق شده است.

این یعنی فردی که زود تر پیشرفت و رشد کرده از استعداد بر خوردار است. با اینکه شرایط یکسان بوده اما رشد بیشتری نسبت به برادر دیگر خود داشته است. پس پر واضح است که استعداد یعنی یادگیری کار یا مهارتی با کمترین انرژی و زمان سریع تر از دیگران که شرایط یکسانی با ما دارند. در مقاله استعداد چیست به صورت کامل فقط درباره موضوع استعداد و معنای آن صحبت کرده ایم که پیشنهاد می‌کنم حتماً آن را هم مطالعه کنید.

استعداد چیست - تفاوت استعداد و مهارت
استعداد چیست

مهارت چیست؟

مهارت در واقع توانایی است که با تمرین مستمر و مداوم پرورش یافته و به دست می‌آید. واژه مهارت به معنای چیرگی و استادی است. یعنی ماهر بودن در کاری به قدری که به مرحله استادی رسیده باشید. پس معنای لغوی آن را ماهر بودن در کاری و رسیدن به مرحله خبرگی در آن کار می‌توان بیان کرد. البته گاهاً افراد بعضی از کارها را به عنوان مهارت یاد می‌کنند که شاید اصلاً  آن کارها در دسته مهارت به حساب نیایند.

باید بدانیم که مهارت با دانستن و علم و آگاهی متفاوت است. در واقع مهارت همان دانستن نیست! به عنوان مثال شما تعریف استرس را به خوبی می‌دانید. این یعنی دانستن؛ اما وقتی استرس را مدیریت کنید وارد حوزه توانستن شده اید. جنس مهارت علاوه بر دانستن بر پایه توانستن بنا شده است. 

یکی از ویژگی های مهارت این است که هر چقدر تمرین و تکرار شما زیاد باشد، تسلط بر مهارتتان افزایش پیدا می‌کند و تمرین و تکرار هر کاری در طول زمان موثر است که از تمرین و تکرار ، تجربه کسب کرده باشیم.

مهارت چیست
مهارت چیست

تفاوت استعداد با مهارت

تمام انسان ها دارای هوش، استعداد و مهارت هستند و کسی نمی‌تواند آن را انکار کند. اما در فرهنگ ما این سه واژه به شکلی کنار هم آورده شده اند که ما معنای این سه را یکسان می‌دانیم و گمان می‌کنیم که مترادف هم هستند. در واقع چون تعاریف درستی از آن ها در ذهن نداریم فکر می‌کنیم که هوش همان استعداد است و یا استعداد همان مهارت است.

مهم ترین تفاوت بین استعداد و مهارت

استعداد جنبه ذاتی دارد اما مهارت از جنبه اکتسابی برخوردار است. در واقع می‌توان گفت استعداد یک توانایی ذاتی است که برای انجام کارهای مرتبط با آن می‌توان از آن بهره گرفت. اما مهارت به توانایی می‌گویند که می‌توان با تمرین، تکرار و آموزش آن را کسب کرد. مهارت را معمولاً در مقابل استعداد قرار می‌دهند اما مهارت توانایی انجام کار است که انسان با این توانایی زاده نمی‌شود. این توانایی با آموزش و تلاش زیاد به‌دست می‌آید. برخلاف استعداد که اینگونه نیست که حتماً در طبیعت انسان حداقل یک یا چند استعداد نهفته وجود دارد.

تفاوت استعداد و مهارت
تفاوت استعداد و مهارت

فرق بین استعداد و مهارت

نکته مهم استعداد این است که هیچ گاه نباید افراد را با یک دیگر مقایسه کرد. چرا که همه انسان ها شرایط یکسانی نداشته اند و این مقایسه از پایه غلط و اشتباه است. بنابراین زمانی که حرف از استعداد به میان می‌آید یعنی در چه کار و زمینه هایی می‌توانید با صرف کمترین انرژی و زمان ممکن پیش بروید.

در واقع همه افراد می‌توانند با تمرین و تکرار نواختن گیتار را یاد بگیرند اما این یاد گیری برای فردی ممکن است در طول یک هفته باشد برای فرد دیگری با همان شرایط  درطول سه ماه زمان بکشد. این سرعت بالا نشان از استعداد در افراد است.

در مقاله اشتباهات استعدادیابی بیان کرده ایم که افراد در مسیر استعدادیابی چه اشتباهاتی مانند همین مقایسه کردن خود با دیگران انجام می‌دهند که می‌توانید حتماً آن مقاله را هم مطالعه کنید.

سرعت بالای یادگیری مهارت ها، نشان از استعداد افراد است

چرا باید استعداد خودتان را بشناسید؟

مارک فیشر می‌گوید:

اگر انسان نیروی درونش را بشناسد می‌تواند به رویاهایش تحقق بخشد.

این جمله به خوبی بیان گر این است که استعداد چقدر از اهمیت بالایی بر خوردار است. استعدادی که اگر آن را کشف کنید و در جهت خودتان از آن بهره بگیرید، سرعت رشد به شدت زیادی را برای رسیدن به امیال و خواسته هایتان را فراهم می‌کند.

در واقع همه افراد در طول زندگی خود در تلاش هستند تا به اهداف بزرگ خودشان دست پیدا کنند. اهدافی که با رسیدن به آن ها حس آرامش و خوشبختی را در وجود انسان ها ایجاد می‌کند. رضایت از زندگی نیز زمانی برای همه به وجود می‌آید که به سمت علایق  و استعدادهای خودشان رفته اند.

پس نتیجه کاملاً مشخص است که اگر می‌خواهیم سرعت خود را در مسیر موفقیت چندین برابر کنیم، باید استعدادهای خود را شناسایی کنیم. برای این که بتوانید استعدادهای خود را کشف کنید، راه ها و تست های زیادی وجود دارند که چون با موضوع این مقاله مرتبط نیست، آن ها را در اینجا معرفی نمی‌کنیم. اما اگر می‌خواهید با بهترین تکنیک های کشف استعداد آشنا شوید و به وسیله آن ها خود را استعدادیابی کنید، می‌توانید به مقاله چگونه استعداد خود را کشف کنیم مراجعه کنید.

آیا همه استعداد دارند؟

بیشتر مردم بر این باورند که برخی استعداد دارند و برخی دیگر از آن بی بهره هستند. باید بگویم که این طرز نگاه به استعداد کاملاً اشتباه است! چرا که هر فردی در درون خود یک یا چند استعداد را دارا است. اما اینکه هنوز آن ها را پیدا نکرده یا موفق به کشف آن نشده دلیل بر نبود استعدادش نیست و معنای بی استعدادی را نمی‌رساند.

همان طور که در مقاله استعداد برتر هم گفتیم، هر فردی هنگام تولد با چند استعداد متولد می شود و اینکه به برخی می گویند بی استعداد، دلیل بر نبود استعداد در وجود آن ها نیست. بلکه یعنی آن ها هنوز استعدادشان را کشف نکرده اند و همچنین با استفاده نکردن از استعداد ذاتی خودشان روی آن سرپوشی قرار داده اند که توانمندی آن ها در ظاهر دیده نمی شود. به همین علت است که همچین دیدگاهی را نسبت به استعداد پیدا کرده اند.

در ادامه برای شما افراد موفقی را مثال خواهیم زد که به دلیل کشف استعدادهای برتر و اصلی خودشان، به این درجه از موفقیت رسیده اند.

همه افراد با استعداد هستند

1. باراک اوباما

در سال 2000، باراک اوباما، که بعدها به سیاستمداری جنجال برانگیز تبدیل شد، اجازه داده نشد که حتی در کنوانسیون ملی دموکرات حضور پیدا کند، زیرا او فرد شناخته شده و اصلاً معروفی نبود! هشت سال بعد، جایگاه او آنقدر ارتقاء پیدا کرد که در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی رسید. تنها دلیل او برای این پیروزی این بود که استعداد خودش را کشف کرد و متوجه شد در سخنرانی کردن استعداد دارد و با استفاده از این استعداد توانست در انتخابات به پیروزی برسد.

2. چالز داروین

چارلز داروین که به خاطر نظریه تکامل به شهرت رسید، تحصیلات خود را در دانشکده پزشکی دانشگاه ایدنبرگ رها کرد. زیرا نمی‌توانست انجام یک عمل جراحی را تماشا کند! اما با وجود رها کردن و دوری از تحصیل در دانشگاه به یکی از مهمترین دانشمندان جهان تبدیل شد. داروین متوجه شد که به جراحی هیچ علاقه ای ندارد و در کنار آن به تحقیق درباره گیاهان و حیوانات علاقه مند است.

او به دنبال علاقه اش رفت و توانست استعداد درونی خودش را کشف کند. کشف این استعداد،  داروین را به یکی از دانشمندان بزرگ و مشهوری تبدیل کرد اما اگر او در مسیر استعداد خودش حرکت نمی کرد، قطعاً به این موفقیت بزرگ نمی رسید و همچنان بعد از گذشت سال ها، هنوز نظریه معروف او را مورد مطالعه قرار نمی‌دادند و اسم او بر سر زبان ها جاری نبود!

***
در ادامه بخوانید: فرق علاقه و استعداد
***

کشف استعداد قدم اول برای موفقیت است

3. مایک شاتل ورث

مایک شاتل ورث، فردی اصالتاً اهل آفریقای جنوبی است که ظرف مدت یک سال، چهار بار از مشاغل مختلف اخراج شد! زیرا کارفرمایانش گمان می‌کردند او خیلی بی استعداد است. اما هنگامی که از شغل چهارم اخراج شد، والدینش برای او کامپیوتر خریدند تا با آن بازی کند! شاتل ورث با استفاده از این کامپیوتر نرم افزاری ساخت که امنیت کامپیوتر را تأمین می‌کرد.

او با فروش این نرم افزار 575 میلیون دلار به دست آورد و در زمره ثروتمندترین افراد آفریقا قرار گرفت. اما گویی این کافی نبود، او 30 میلیون دلار به روسیه پرداخت کرد و تبدیل شد به دومین فرد دنیا که به عنوان توریست به فضا سفر می‌کند. شاتل ورث نیز متوجه شد که به کارهای نرم افزاری بیشتر علاقه مند است و می‌تواند در این راه موفق تر باشد. بنابر این در جهت استعداد خودش به حرکت درآمد.

شما نیز با کشف استعدادتان همانند این افراد می‌تواند چنین اتفاقاتی را برای خودتان رقم بزنید و اصلاً هم گمان نکنید که رسیدن به موفقیت دور از دسترس است. بار ها تجربه ثابت کرده اگر افراد در زمینه استعدادشان فعالیت کنند، قطعاً درصد رسیدن به موفقیتشان چندین برابر است و همچنین احساس رضایتمندی از زندگی آن ها نیز بالا خواهد بود. پیشنهاد می‌کنم برای این که شما هم مانند این افراد استعداد شغلی خود را کشف کنید و با توجه به آن به موفقیت برسید، حتماً تست استعداد شغلی را که به صورت رایگان و آنلاین در مقاله تست استعداد یابی هالند در اختیارتان قرار داده ایم، انجام دهید.

آیا بدون توجه به استعداد نمی‌توان به موفقیت رسید؟

پاسخ این سوال قطعاً منفی است چراکه بدون توجه به استعداد نیز می‌توان به موفقیت رسید! البته درست است که استعداد و علاقه در رسیدن به موفقیت تاثیر زیادی دارند اما رسیدن به موفقیت فقط وابسته به این ها نیست. مهارت و سخت کوشی همتاثیر به سزایی در موفقیت های افراد دارند. البته مهارت تقریباً تلفیقی از استعداد و سخت کوشی است که در ادامه درباره آن مفصلاً صحبت خواهیم کرد.

پیشنهاد می‌کنم علاوه بر مطالعه این مقاله، حتماً مقاله سخت کوشی مهم تر است یا استعداد را هم مطالعه کنید تا با تفاوت های آن دو هم به خوبی آشنا شوید و بدانید بیشتر باید در راستای کدامشان حرکت کنید.

اما مشخص است که استعداد معجزه در موفقیت شما نمی‌کند! بلکه سرعت رشد شما را افزایش می‌دهد و در نهایت منجر به موفقیت شما می‌‌شود. رابطه بسیار زیبایی است! استعداد نه تنها رشد و پیشرفت تان را افزایش می‌دهد، بلکه آرامش و نشاط را نیز برایتان به همراه خواهد آورد. چرا که وجود آدمی به گونه ای است که در مسیر استعداد حرکت کردن برایش آرامش بخش و لذت آور است.

به عبارت دیگر در پاسخ به این سوال می‌توان گفت: کسی که در جهت مسیر استعداد خود نیست و همراه با آن حرکت نمی‌کند، حتی اگر رشد و پیشرفتی هم داشته باشد به موفقیتی هم دست پیدا کرده باشد، بیش از آنچه که دیگران زمان و انرژی صرف کرده اند، زمان و انرژی صرف کرده است.

بدون کشف استعداد می توان به موفقیت رسید اما هزینه زمان و هزینه زیادی تلف خواهید کرد

تاثیر استعداد و مهارت در موفقیت

همه افرادی که در دنیای امروزی ما به عنوان افراد موفق شناخته می‌شوند، هیچ گاه خود را در زمینه ای که به موفقیت رسیده اند فقط با استعداد نمی‌دانند و تنها به علت با استعداد بودن نبوده که به موفقیت برسیده اند. اگر کسی همچین ادعایی کند که تنها به خاطر استعداد است که افراد می توانند به موفقیت برسند کمی خنده دار به نظر می‌رسد!

خنده این بحث زمانی روشن می شود که نگاهی به زندگی بزرگانی مثل: جف بزوس، آنتونی رابینز و بیل گیتس می اندازیم؛ چرا که برای رسیدن به رویاهای خود به سختی کار و تلاش مستمر کرده اند. وقتی دیگران در حال خواب بودند آن ها در حال کار کردن بودند. وقتی دیگران در حال تفریح بودند آن ها در حال کار بودند. وقتی دیگران در حال غذا خوردن بودند آن ها در حال کار کردن بودند و اینگونه بودن کار آسانی نیست. ایلان ماسک در همین رابطه می‌گوید:

زودتر از همه پا می‌شدم، دیرتر از همه می‌خوابیدم، به عشق هدفم درد کشیدم، اما حالا که موفق شده ام همه می‌گویند: خوش شانس بودی! جالب نیست؟!

در واقع اگر شما در کاری که انجام می‌دهید استعداد داشته باشید اما مهارت آن را کسب نکنید، محکوم به شکست خواهید بود. هر چند وجود استعداد سرعت یادگیری مهارت را افزایش می دهد و کار را آسان تر می کند.

در اصل استعداد و توانایی در کنار هم می‌توانند غوغا کنند و هر کدام به تنهایی شاید آنگونه که باید ما را به سمت خواسته ها و آرزوهایمان نرسانند. ولی قطعاً ترکیب این دو ما را به رویاهایمان خواهند رساند.

برای موفقیت در هر کار، باید استعداد و مهارت را با هم داشته باشید
برای موفقیت در هر کار، باید استعداد و مهارت را با هم داشته باشید

تفاوت استعداد با هوش

پیش تر می‌گفتند که هر فردی از iq بالایی برخوردار باشد، در آینده نیز می‌تواند نسبت به بقیه افراد موفق تر شود. برای شناخت اینکه بدانند فردی با استعداد است یا خیر از آزمون تست iq استفاده می‌کردند، در حالی که iq بالا فقط 3 درصد در موفقیت افراد تاثیر گذار است. پس کسی که بهره هوشی بالا یا iq بالایی دارد الزاماً نمی‌تواند به فرد موفقی تبدیل شود و از او به عنوان انسان موفق یاد کنند. چرا که دو فرد با بهره هوشی و iq یکسان، استعداد هایی متفاوت در زمینه های مختلف دارند.

یکی از شباهت هایی که استعداد و هوش نسبت به یک دیگر دارند این است که هر دو ذاتی هستند و در مقابل فرق آن ها با مهارت نیز این است که مهارت اکتسابی است و با تمرین و تلاش به دست می آید.

البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که ما تنها یک نوع هوش نداریم و بر اساس نظریه آقای هاوارد گاردنر ده نوع هوش وجود دارد. این ده هوش عبارتند از:

  • هوش تصویری – فضایی
  • هوش کلامی – زبانی
  • هوش منطقی – ریاضی
  • هوش حرکتی – جنبشی
  • هوش موسیقایی
  • هوش میان فردی یا اجتماعی
  • هوش درون فردی
  • هوش طبیعت‌گرا
  • هوش اخلاقی
  • هوش هستی گرا

که استعداد‌های ما نیز در یک یا چند هوش‌ چندگانه است.

در مقاله هوش های گاردنر ، تمامی این 10 هوش را به طور مفصل توضیح داده ایم و حتی تست رایگان و آنلاینی برایتان تهیه کرده ایم که بتوانید با استفاده از آن، ضریب هوش های چندگانه خود را بسنجید. البته برای هر کدام از این هوش ها مقاله ای جداگانه برایتان نوشته ایم که می‌توانید آن ها را هم مطالعه کنید.

حالا استعداد خود را کشف کنید

در این مقاله آموختیم که استعداد چیست و چه تفاوتی با مهارت دارد و همچنین به این بحث رسیدیم که با تلاش نیز می‌توان به موفقیت رسید. اما حالا سوال اینجاست که چگونه باید این استعداد را که فوق العاده هم مهم است کشف کنیم؟

طبیعتاً کشف استعداد کار راحتی نیست و اگر در آن تخصص نداشته باشید، ممکن است مسیر زندگی خود را به کلی تغییر دهید و آرزوها و اهداف خود را نابود کنید. پس باید یک فرد یا تیم حرفه ای روی شما کار کند تا استعدادها و علایق اصلی شما پیدا شده و رسالت زندگی شما مشخص شود. خبر خوبی که برای شما دارم این است که:

تیم متخصص گام برتر بعد از مدت ها بررسی میان تمام تست ها و شیوه های استعدادیابی نوین جهان، کامل ترین و جامع ترین بسته استعدادیابی موجود را تهیه کرده و به افراد به راحت ترین شکل ممکن امکان استعدادیابی آن ها را می دهد. چرا که تمامی ارزش ها، علایق، تیپ های شخصیتی و هوش های مختلف افراد را مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت با توجه به تمامی آن ها، رسالت زندگی و استعداد هر فرد را مشخص می کند.

پیشنهاد می کنم حتماً سری به این بسته جامع کشف استعداد و رسالت زندگی بزنید و بین کشف استعدادها و پله های ترقی با زندگی عادی یکی را انتخاب کنید. حتماً صوت زیر را هم که از زبان مجتبی مصطفایی، مدرس استعدادیابی و مدیر مجموعه گام برتر گفته شده را گوش کنید تا با اهمیت این موضوع بیشتر آشنا شوید.

سربلند و پیروز باشید…

بسته جامع استعدادیابی
امیر حسین حقگوی | گام برتر

امیر حسین حقگوی | گام برتر

14 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • استاد گرانمایه جناب آقای مجتبی مصطفایی
    با سلام و احترام؛ موفقیت های چشمگیر در عرصه ادب ، فرهنگ ، هنر ، پژوهش و تحقیقات دیرپای ایران زمین، مرهون سخت کوشی و تلاش های مستمر طلایه داران فرهیخته و اندیشمندی است که زندگی کاری خود را وقف آن نموده اند. برای این مرز و بوم مایه مباهات و افتخار است که اندیشمندانی نظیر حضرتعالی _ و نیز استاد بزرگوار جناب آقای پارسا هموله ” مدیر محترم سایت و انجمن نویسندگان گام برتر _ به چنین جایگاهی ارتقا یافته اند و کماکان چراغ فراروی نسل کنونی و نسل های آینده خواهند بود. امیدوار است تصویری را که ترسیم فرموده اید، چشم انداز ماموریت و اهداف بنیادین ” برند شخصی ” و ” برند کسب و کارتان ” باشد. به امید بهترین ها و روزهای بهتر و بهتر.

    • سلام جناب کامرانی
      تشکر از نظر لطفتون.موفق باشید

  • سلام. ممنون از مطالب خوبتون.خیلی جالبه :اگر استعداد داشته باشی وتلاش کنی مهارتی رو بدست میاری؛واگر مهارت داشته باشی وتلاش کنی موفقیت حاصل میشود.

    • سلام
      ممنون از همراهی شما خانم حسینی عزیز

  • ممنون از مقاله خوبتان وقتی هر چند وقت یک بار موضوع استعداد را در مقاله ها مطرح می کنید فکر می کنم این به دلیل نوجوانان و والدین در بین دوستان است اگر من فکر کنم در چند زمینه احتمال دارد استعداد داشته باشم باید کارم و تکلیف دوره را رها کرده روی هر کدام مدتی وقت بگذارم ایا منظور این است؟ رفتن دنبال استعداد احتمالی هزینه و وقت لازم دارد

    • خیر
      ما سعی داریم برای هر نیازی تولید محتوا بشه
      هر کسی با توجه به نیاز و اولویتی که داره میتونه انتخاب کنه
      ممنون از همراهی و توجه شما

  • سلام با کشف استعداد می توان مهارتهای لازم در آن زمینه را هم کسب کرد و سریعتر به هدف رسید.

  • سلام گاهی بعضی افراددرزمینه ای استعدادنداشتن ولی بابدست آوردن مهارت وتمرین وممارست درآن زمینه به موفقیت رسیده اند

    • سلام
      بله کاملاً درسته
      ممنون از شما

  • سلام هر کسی باید استعدادهای خود را کشف کند تا زودتر به موفقیت و آرامش برسد. در زمینه هایی که شخص استعداد در کاری را ندارد میتواند با تمرینهای پی در پی مهارت در آن زمینه را بدست اورد

    • سلام
      ممنون از نظرِ شما
      موفق باشید

  • سلام.صبح بخیر.استعداد از جمله اموری است که کشف وبهره گیری ان رصایت بخشی را ایجاد میکند.
    مهارت با تمرین بهتر میشود.در دل مهارت یک توانستن نیز وجود دارد.استفاده کردم.سپاس

    • سلام وقت بخیر
      خیلی عالیه
      ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید