جستجو
Close this search box.

بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟

بازاریابی شبکه ای همان طور که از اسمش پیداست نیاز به شبکه سازی و تعداد افراد زیاد دارد. این نوع از بازاریابی هم مزایای زیادی دارد و هم معایبش فوق العاده زیاد است. معایبی که می‌تواند در نهایت به نابودی یک کسب و کار ختم شود! پس پیشنهاد می‌کنم حتماً با مقاله بازاریابی شبکه ای همراه باشید تا با تعریف، مزایا و معایب آن آشنا شوید و در نهایت، خودتان برای شیوه بازاریابی که می‌خواهید انجام دهید تصمیم بگیرید. در ادامه مقاهل بازاریابی شبکه ای چیست درباره مفاهیم زیر توضیح خواهیم داد:

بازاریابی‌ها معمولاً شکارچی‌های خوبی هستند، برای همین می‌روند سراغ کارهایی که سود بالاتری برای آن‌ها دارد. اگر هنوز این کارها را نمی‌شناسید، توصیه می‌کنم نگاه خیلی کوتاهی به لیستی که در مقاله شغل‌های پر درآمد برای شما نوشته‌ شده داشته باشید. آن‌ها را بشناسید و بعد ببینید که آیا بازاریابی شبکه‌ای در آن‌ها کارساز است یا نه؟

بازاریابی چیست؟

قبل از اینکه به بیان مفهوم بازاریابی شبکه ای بپردازم، اجازه دهید کمی خود بازاریابی را مورد بررسی قرار دهیم تا با درک بهتری به سراغ موضوع مهم و حساس این نوع بازاریابی برویم.

در مقاله بازاریابی چیست، بازاریابی را با توجه به دیدگاه آقای فلیپ کاتلر، پدر علم بازاریابی نوین، بیان کردیم و آن تعریف هم اینگونه بود:

بازاریابی به عنوان فرآیندی مدیریتی، اجتماعی تعریف می‌شود که به وسیله آن، افراد، گروه‌ها و سازمان‌ها از طریق تولید، عرضه و مبادله کالا (و خدمات) با یکدیگر، به تأمین نیازها و خواسته‌های خود اقدام می‌کنند.

این تعریف بازاریابی توسط پدر علم بازاریابی نوین، ظاهراً کامل ترین و بهترین تعریف بازاریابی است. اما باز هم با این حال نیازمند کمی مطالعه درباره این تعریف است تا بهتر متوجه منظور آقای فلیپ کاتلر شویم. از این رو بهتان پیشنهاد می‌کنم حتماً مقاله بازاریابی چیست؟ را مطالعه کنید تا کمک بسیار زیاد و شایانی به شما بکند…

بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ - مرکز نفوذ
بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ – مرکز نفوذ

بازاریابی شبکه ای چیست؟

بازاریابی شبکه ای یا network marketing یکی از روش های معمول بازاریابی است که اکثر شرکت ها و یا هر فرد دیگری که کسب و کاری دارد و می‌خواهد فروش خود را به اوج برساند، از آن استفاده می‌کند. اما این روش از بازاریابی اصلاً چیست که می‌تواند میزان فروش کسب و کاری را تا حدی توسعه دهد که همه مشتاقند از آن استفاده کنند؟

بازاریابی شبکه ای یعنی یک کسب و کار، محصولات خود را بدون واسطه و یا حتی بدون تبلیغات به دست مشتری برساند و آن مشتری هم در صورت رضایت، مشتری دیگری را معرفی کند و در ازای خرید او، سودی دریافت کند.

خب، با تعریفی که اینجا آورده شد، احتمال می‌دهم که علامت سوال بزرگی در ذهن شما ایجاد شده باشد و آن هم این است که این نوع از بازاریابی چه تفاوتی با شرکت های هرمی یا Gould Quist دارد؟ آیا این دو به یک معنی هستند؟ اصلاً کسب درآمد از این راه مشکلی ندارد؟ و کلی سوال دیگر که در ادامه به پاسخ آنها پی خواهید برد…

تفاوت بازاریابی شبکه ای با شرکت های هرمی

اصلی ترین نکته ای که شرکت های هرمی را با بازاریابی شبکه ای متمایز می‌کند، در محصولات آنهاست. در شرکت های گولد کوییستی یا هرمی، افراد ابتدا خودشان سرمایه گذاری می‌کنند و بعد دیگران را هم تشویق به گذاشتن سرمایه شان در این شرکت ها می‌کنند و در ازای هر شخصی که معرفی کنند و سرمایه اش را در این شرکت ها قرار دهد، سودی معین دریافت می‌کنند.

اما در این نوع بازاریابی ابتدا محصولی خریداری می‌شود و در صورت رضایت داشتن مشتری از آن محصول، می‌تواند آن را به دیگران هم معرفی کند تا آنها هم از این محصول که ظاهراً خوب و مفید هم به نظر می‌رسد، استفاده کنند و در صورت خریدشان، سود به مشتری اول که محصول را معرفی کرده تعلق می‌گیرد.

پس در شرکت های گولد کوییستی هیچ محصولی رد و بدل نمی‌شود و آن سودی که در ازای مبلغ سرمایه گذاری شده دریافت می‌شود، تفاوت چندانی با ربا ندارد و به همین دلیل است که جلوی فعالیت آنها گرفته شده است. اما مزیت بازاریابی شبکه ای این است که هم محصولات را بهتر به دیگران معرفی می‌کند و هم صاحب کسب و کار اصلی و مشتری که محصول را معرفی کرده و خریداران از آن رضایت دارند. البته در ادامه به معایبی هم که بازاریابی شبکه ای دارد اشاره خواهیم کرد…

بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ - فرد دیگر
بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ – فرد دیگر

آرزوی یک شبه پولدار شدن در بازاریابی شبکه ای!

با این تعریف و مزیت فوق العاده خوبی که برای بازاریابی شبکه ای در جهان گفته می‌شود و در این مقاله هم گفته شد، اکثر افراد رویای یک شبه ثروتمند شدن را در ذهن خود می‌پرورانند. غافل از اینکه به این صورت بازاریابی کردن نه تنها کار ساده ای نیست، بلکه یکی از سخت ترین شغل های دنیاست. اما چون تعریفش آسان به نظر می‌رسد و البته به ظاهر درآمد بسیار زیادی دارد، این گمان اشتباه در ذهن اکثر افراد به وجود می‌آید.

شما تا در وسط کار و ماجرایی قرار نگیرید و آن را انجام ندهید، مسلماً سختی های آن برایتان آشکار نخواهد شد و همچنان فکر می‌کنید که کار ساده ایست. همه کارها و مخصوصاً بازاریابی شبکه ای نیاز به صبر و زمان نسبتاً طولانی دارد تا نتیجه دهد. چون محصولی که شما به دیگران معرفی می‌کنید ابتدا باید توسط آنها پسندیده شود و از آن رضایت داشته باشند تا به افراد دیگر معرفی کنند و آن وقت است که سود شما به مرور زیاد و زیادتر خواهد شد. البته اگر بتوانید به خوبی محصول مدنظرتان را به دیگران معرفی کنید…

معایب بازاریابی شبکه ای

هرچقدر هم بازاریابی شبکه ای خوب باشد و درآمد زیادی داشته باشد، باز هم تا حدودی شباهت به شرکت های هرمی دارد و از این رو، ممکن است از لحاظ شرعی مشکل ساز شود. علاوه بر آن، معایب دیگری هم دارد که اکنون به آنها می‌پردازیم:

بازاریابی شبکه ای افراد را تنبل بار می‌آورد!

یکی از نکات منفی بازاریابی شبکه این است که زحمت را یک نفر دیگر می‌کشد، و سود را یکی دیگر می‌برد! وقتی تو محصولی را می‌خری و از آن ابراز رضایت می‌کنی، مشکلی ندارد که آن را به فرد دیگری معرفی کنی و در صورت خرید او، مبلغی را دریافت کنی. این کار دقیقاً معادل کلمه بازاریابی است.

اما مشکل وقتی به وجود می‌آید که مشتری ای که شما آورده اید، خود یک مشتری دیگر هم بیاورد و شما پورسانتی برای آن دریافت کنید. در آن صورت چون شما هیچ زحمتی برای آن نکشیده اید اما پولش را دریافت کرده اید، شما چه بخواهید و چه نخواهید تنبل یا در اصطلاح “مفت خور” می‌شوید!

بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ - کیوساکی

نظر مراجع در مورد بازاریابی شبکه ای

همان طور که پیش تر هم اشاره کردم، چون شما برای به دست آوردن پول زحمتی نکشیده اید، درآمد حاصل از آن مشکل دارد و اکثر مراجع آن را حرام عنوان می‌کنند. در ادامه نظراغت مراجع مختلف را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

حضرت آیت الله مکارم شیرازی:

تنها در صورتی که بازاریابی به صورت شبکه ای و زیر مجموعه ای نباشد و سود حاصله فقط به بازاریاب اول تعلّق گیرد، اشکالی ندارد و غیر آن، اشکال دارد.

حضرت آیت الله وحید خراسانی:

بازاریابی شبکه ای بنابراحتیاط واجب صحیح نیست، و در این احتیاط واجب نمی‌توانید به کسی دیگر رجوع نمایید.

حضرت آیت الله سیستانی:

فعالیّت بازاریابی شبكه ای با شرایط مذکور (شرایطی که در مقاله هم خدمتتان عرض کردیم) اجازه داده نمی‌شود.

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای:

به طور کلّى بازاریابى شبکه اى صورت شرعی ندارد،و این قبیل موارد باید بر اساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید شورای محترم نگهبان باشد؛ و در صورت نبود قانون هم لازم است از طریق مجاری قانونی اقدام شود.

نظر اکثر مراجع تقلید دیگر هم به همین صورت است و اکثراً بازاریابی شبکه ای به شیوه ای که تعریفش را کردیم (یا همان نت ورک) صحیح نمی‌دانند.

انگیزه را از بین می‌برد!

اصولاً وقتی افراد وارد شرکت های هرمی و یا کسب و کاری با شیوه بازاریابی شبکه ای می‌شوند، تصور می‌کنند قرار است به زودی ثروتمند شوند. چیزی که پیش تر هم به آن اشاره کردیم. خب وقتی این افراد به هدفشان نمی‌رسند، طبیعی است که انگیزه شان از بین برود و بعد از مدتی به سمت افسردگی هم کشیده شوند! درست است؟

بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ - شبکه سازی
بازاریابی شبکه ای چیست و چه معایبی دارد؟ – شبکه سازی

کالاهای وارداتی بی جهت قیمت بالایی دارند!

در مقاله بازاریابی شبکه ای قصد ندارم خیلی به بحث بازاریابی شبکه ای در ایران بپردازم. فقط می‌خواهم بگویم که تعداد بسیار کمی شرکت وجود دارند که مجوز بازاریابی شبکه ای را دارند که اغلب آنها هم کالاهای وارداتی را به قیمت گزافی به فروش می‌رسانند. به همین دلیل بازاریابی شبکه ای علاوه بر مشکلاتی که گفته شد، خیلی به نفع کشورمان هم نیست و می‌توان گفت به نوعی مخالف اقتصاد مقاومتی هم هست!

بازاریابی شبکه ای معایب زیاد دیگری هم دارد اما مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، از مهم ترین آنها بودند…

اهمیت شبکه سازی در کسب و کار

یکی از مهم ترین عوامل موفقیت هر کسب و کاری، شبکه سازی در آن است. چرا که با ساختن شبکه، هم کسب و کارتان بهتر معرفی می‌شود و هم جمعیت هدفتان بسیار گسترش می‌یابد. علاوه بر همه این موارد، ساخت یک شبکه قدرتمند در کسب و کار، در شرایط بحرانی می‌تواند به داد شما و کارتان برسد و از بروز خطرات احتمالی مانند ورشکستگی، بی پولی و… جلوگیری کند.

شبکه سازی قدرتمند به قدری مهم است که خیلی از افراد آن را پایه اصلی موفقیت یک شرکت و یا کسب و کار می‌دانند! پس به هیچ وجه نمی‌توان به خواندن یک بخش کوچک در این مقاله برای آن بسنده کرد. فقط حواستان به این موضوع باشد شبکه سازی با بازاریابی شبکه ای خیلی متفاوت است و پیشنهاد می‌کنم برای این که به اهمیت آن بیشتر پی ببرید و راه های ساختن یک شبکه قوی را آموزش ببینید، حتماً مقاله شبکه سازی در کسب و کار را که برایتان نوشته ایم، مطالعه کنید چون به درک مطالب این مقاله هم می‌تواند بهتان کمک زیادی بکند…

کلام پایانی

با توجه به مقاله ای که خواندید، احتمالاً شما هم دچار این دو دستگی شده اید که بازاریابی شبکه ای هم خوبی های بسیار زیادی دارد و هم معایب فراوان. بله درست است. سود زیادی دارد و ممکن است لذت بخش هم باشد، اما مشکلاتش هم بیشتر است و هم خطرناک تر. پس پیشنهاد می‌کنم اگر می‌خواهید بازاریابی شبکه راه بیندازید، ابتدا به معایب و دستورات دینی و شرعی خوب توجه کنید و در نهایت سراغ کار دیگری بروید!

امیدوارم روی قله های موفقیت ببینمتان…

حدیثه حاجی علی

حدیثه حاجی علی

8 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • من چندروز پیش به دفتر آقای خامنه ای ایمیل زدم و سئوال کردم راجب حلال بودن درآمد… جوابی که دریافت کردم این بود که اگر بازاریابی شبکه ای طبق آيين نامه وزارت صنعت معدن که به تایید شورای نگهبان رسیده رو داشته باشه شرعی و گرفتن پورسانت مشکلی نداره.. حالا شما شک به دلم انداختین

    • وقت بخیر

      ببینید خب بهتره این مسئله رو خیلی بهتر از مرجع تقلیدتون بپرسید. ایشون حتما بهتر راهنماییتون خواهند کرد

  • دیدگاهتان در مورد نتورک مارکتینگ اصلا علمی نبود. حتی کلمه گلد کوئست رو اشتباه نوشتین!! لطفا به نظرات افرادی مثل رابرت کیوساکی، آنتونی رابینز، دکتر روستا و … یه نگاهی بندازین

    • وقت بخیر

      ببینید این موضوع رو ما با توجه به فرهنگ های مختلف طبیعتا میتونیم جور دیگه ای تعریف کنیم و ما با توجه به فرهنگ خودمون، این موضوع رو بومی سازی کردیم. طبیعتاً نظرات بزرگان دنیا در این مورد، با توحه به فرهنگ خودشون گفته شده.

      ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون

  • سلام. ممنون . تفاوت شبکه سازی و بازار یابی شبکه ای را فهمیدم

    • سلام
      خیلی عالیه
      ممنون از توجه شما

دیدگاهتان را بنویسید