چگونه سنجیده صحبت کنیم؟
تا به حال برای شما هم پیش آمده که در جمعی، بدون این که حرفتان را در ذهن خود کمی بررسی کنید و بسنجید، آن را به زبان بیاورید و با بیان چند جمله، اتفاقات ناراحت کننده ای رقم بزنید و برخی افراد را از خودتان برنجانید؟ بسیاری از سوءتفاهم ها و حتی قهرها و دوری های چند ساله افراد از یکدیگر هم دقیقاً به همین دلیل نسنجیده صحبت کردن و یاد نداشتن مهارت های کلامی مانند نه گفتن است که در نهایت به این اتفاقات ناگوار ختم می شود. در این مقاله می خواهیم دقیقاً در مورد همین موضوع صحبت کنیم و نکاتی را به شما بیان کنیم که بتوانید با اسفاده از آن ها ابتدا کلام خود را بسنجید و بعد آن را به زبان آورید. پس تا پایان با مقاله چگونه سنجیده صحبت کنیم همراه باشید.
پیش از بیان هر حرفی، فکر کنید!
طبیعتاً دلیل اصلی این اتفاق که نسنجیده صحبت می کنیم، این است که خوب کلام را در ذهن خود تجزیه و تحلیل نکرده و بدون هیچ ملاحظه خاصی آن را بر زبان می آوریم و به عبارتی حاضر جوابی می کنیم! بسیاری از افراد سرشناس و روانشناس های مطرح، می گویند که پیش از بیان هر حرفی ابتدا خوب فکر کنید؛ اما چگونه؟ دقیقاً چطور باید در شرایط سخت و دشوار یا هنگام عصبانیت کلام خود را کنترل کرد و درباره آن فکر کرد؟ 6 تکنیکی که در ادامه برای شما بیان می کنم، درباره همین موضوع است و کمک بسیاری در این زمینه خواهد کرد. این 6 تکنیک عبارتند از:
- خودتان را بررسی کنید
- 5 تا 10 ثانیه فقط صبر کنید!
- تن صدایتان را مدیریت کنید
- احساسات طرف مقابل را در نظر بگیرید
- از گذشته خود درس بگیرید
- در نهایت اگر نشد، محل را ترک کنید
1. خودتان را بررسی کنید
منظور از بررسی کردن خود، این است که ببینید معمولاً در چه شرایطی کنترل خود و اختیارتان را از دست می دهید، نمی توانید فن بیان خود را کنترل کنید و در نهایت، قدرت سنجش و منطق شما برای صحبت کردن از بین می رود؟!
- آیا وقتی فرد خاصی را می بینید این طور می شوید؟
- یا در مکان خاصی قرار می گیرید به این روزگار دچار می شوید؟
- یا راجع به موضوع خاصی که صحبت می کنید نمی توانید خود را کنترل کنید؟
- یا…..؟
ببینید دقیقاً مربوط به کدام موضوع است و سعی کنید تا حد امکان، از آن ها دوری کنید. این، اولین و ساده ترین راه برای سنجیده صحبت کردن است و کمک می کند که پیش از رخ دادن اتفاق، از بروز آن جلوگیری کنید. تکنیک های بعدی مربوط به زمانی می شود که کار از کار گذشته است و اتفاقی رخ داده که شما را اذیت کرده و در نهایت منطق و سنجش شما را گرفته که احتمال نسنجیده صحبت کردنتان را بسیار افزایش داده است.
2. 5 تا 10 ثانیه فقط صبر کنید!
می رسیم به مرحله ای که اتفاق رخ داده؛ در همان لحظه اول، شما هییییییییچ عکس العملی نباید از خودتان بروز دهید! فقط همین! گاهی همین یک کار کافی است و صبر شما برای چند ثانیه هم که شده، تأثیرگذاری بسیار بالایی خواهد داشت و می تواند جلوی نسنجیده صحبت کردن شما را بگیرد؛ در این صورت دیگر نیازی به سایر راهکارها هم نخواهد بود!
پس اگر خواستید در شرایط سخت برای خودتان، کلامی را بر زبان بیاورید و با فرد مقابل خود (احتمالاً با نیش و کنایه یا دعوا) صحبت کنید، فقط 10 ثانیه صبر کنید! بگذارید مغز در همین چند ثانیه جوانب مختلف را در نظر بگیرد و ببیند که آیا واقعاً بیان صحبت شما در آن لحظه به صلاحتان است یا خیر؟ اگر بود که خب بدون مشکلی حرفتان را خواهید زد، اما اگر به صلاحتان نبود، در همان لحظه متوجه می شوید و پیش از آن که اتفاق بدی در ارتباط شما با فرد مقابل رخ دهد، جلوی بروز اتفاق بد را می گیرید.
3. لحن و تن صدایتان را مدیریت کنید
بسیاری از اوقات لحن و تن صدای ما می تواند بیانگر حالت احساس ما در آن شرایط باشد و اگر آن را کنترل نکنیم، حتماً اتفاقات بد برایمان رخ خواهد داد. برای سنجیده صحبت کردن و مدیریت احساسات خود، باید توجه داشته باشید که تن صدای خود را باید مدیریت کنید و نگذارید عصبانیت، ناراحتی، خنده یا هر حس دیگری که در آن لحظه به صلاح نیست بر آن غالب شود. یعنی چه؟
تصور کنید فردی یک حرف جدی بر زبان می آورد و پیشنهاد مهمی به شما می دهد و شما در این شرایط، خنده تان می گیرد! خب بدیهی است که اگر خنده شما با صحبت هایتان ترکیب شود، نسنجیده ترین حالت ممکن در صحبت کردن به وجود می آید و به احتمال زیاد فرد مقابل از دست شما ناراحت خواهد شد. درباره عصبانیت و ناراحتی و…. هم همین طور است؛ باید آن ها را کنترل کنید و نگذارید بر شما غالب شوند تا هم قدرت تصمیم گیری بیشتری داشته باشیم و بدانیم رفتار سنجیده و نسنجیده در آن شرایط چیست، و هم احترام فرد مقابل را حفظ کنید.
اگر نمی دانید دقیقاً چطور باید این کار را انجام دهید، پیشنهاد می کنم حتماً سری به مقاله چگونه لحن و تن صدای خوبی داشته باشیم بزنید که بتوانید با استفاده از تکنیک های بی نظیر آن مقاله، به خوبی به این مهم دست پیدا کنید.
4. احساسات طرف مقابل را در نظر بگیرید
نکته بعدی برای سنجیده صحبت کردن، این است که احساسات فرد مقابل را در ذهن خود تجزیه و تحلیل کنیم و ببینیم که اگر کلامی را بر زبان بیاوریم، او چطور خواهد شد و چه حسی درون خود پیدا می کند؟
دقت کنید که صحبت های ما، این قدرت را دارند که یک نفر را به طور کلی از یک موضوع منصرف کنند، او را وادار کنند که کاری را انجام دهد، احساساتش را بسیار تحت فشار قرار دهد و دلش را بشکند، فرد را دلسرد کند و…
اگر این فکر را همیشه در ذهن خود داشته باشیم که کلام ما چه قدرت بسیار بالایی دارد، حتماً سنجیده تر صحبت می کنیم و با مدیریت کلام خود، اتفاقات بهتری را رقم می زنیم.
پیشنهاد می کنم حتماً در رابطه با این موضوع، مقاله مخاطب شناسی را هم مطالعه کنید که یاد بگیرید چطور باید با هر فردی رفتار کنید و افراد مختلف را چه اتفاقات و نکاتی نناراحت می کنند؟ این طور خیلی بهتر می توانید با دیگران کنار بیایید و با بررسی احساسات و رفتار او، میزان سنجیده صحبت کردن تان را تا حد بسیار زیادی افزایش دهید.
5. از گذشته خود درس بگیرید
در بسیاری از مواقع (اگر نگوییم همیشه)، نسنجیده صحبت کردن عایدی جز پشیمانی برای ما نداشته است! اما باز هم هر بار این کار را تکرار می کنیم و وقتی در شرایط سخت قرار می گیریم، چشممان را می بندیم و دهانمان را باز می کنیم و نکاتی را بیان می کنیم که نباید هرگز گفته شوند!
یکی از مهم ترین راه ها برای سنجیده صحبت کردن هم، همین است که در کنار سایر اتفاقات مانند چند ثانیه صبر کردن و تن صدا و… حواسمان به گذشته خود باشد و از آن درس بگیریم. اگر دقت کرده باشید، زمانی که یک بار دستمان به صورت اتفاقی به یک قابلمه داغ بخورد، از دفعه بعد که از کنار آن قابلمه عبور می کنیم، تمام احتیاط خود را به کار می گیریم و تلاش می کنیم که مبادا مجدد آن اتفاق تکرار شود؛ اما در مورد صحبت کردن این طور نیست!
پس تلاش کنید که هر بار خواستید بدون فکر و تأمل به یک باره زبان خود را به کلام باز کنید، یاد اتفاقات بدی که قبل تر با این کار برایتان رخ داده بیفتید و همان طور که در بخش های قبلی گفتم، حداقل برای چند ثانیه صحبت نکنید. شک نکنید با همین حواس جمعی و دقت کردن به گذشته، میزان صحبت های نسنجیده و نامناسبتان به حداقل کاهش پیدا می کند.
6. در نهایت اگر نشد، مکان را ترک کنید!
اگر همه راه های بالا را امتحان کردید و نتوانستید خود را کنترل کنید، فوراً محل را ترک کنید و خارج شوید. بگذارید ذهنتان کمی از آن شرایط دور شود و قدرت تجزیه و تحلیل را پیدا کند. بعد از چند دقیقه آرامش و دوری از هیاهو، حتماً منطق ما سرجایش بر می گردد و می توانیم صحبت های سنجیده ای بیان کنیم.
شک نکنید که همین ترک محل می تواند یکی از بهترین راهکارها در این زمینه باشد و کمک شایانی به ما بکند.
البته باید دقت کنید که برای سنجیده صحبت کردن لازم است که پرحرفی نکنید تا بتوانید در هنگام لزوم تاثیر گذار صحبت کنید به همین منظور به شما پیشنهاد میدهم که مقاله پرحرفی را مطالعه کنید.
در دوره های فن بیان شرکت کنید
اما یکی دیگر از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و در کل مهارت های مربوط به آن مانند همین سنجیده صحبت کردن معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
موسسه گام برتر سال هاست به صورت تخصصی روی موضوع فن بیان در حال فعالیت است و اکنون، دوره ای غیر حضوری برای تثویت فن بیان شما تدارک دیده که با استفاده از آن، میتوانید به بهترین شکل ممکن فن بیان و مهارت های کلامی خود را تقویت کنید. برای مشاهده توضیحات این دوره و تهیه آن، روی دوره فن بیان کلیک کنید.
اگر سوالی هم در رابطه با مودبانه صحبت کردن دارید و یا حتی تکنیک دیگری برای این کار میشناسید، میتوانید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ آن را به شما بدهیم و یا از آن استفاده کنیم.
موفق باشید…