دفتر برنامه ریزی کنکور
دفتر برنامه ریزی یکی از ابزار ضروری برای هر دانش آموز کنکوری است. از آنجایی که هیچ کس به خوبی خودتان از شرایط زندگیتان مطلع نیست، بنابراین بهترین کسی هم که میتواند برایتان برنامهریزی کند،کسی نیست جز خود شما! شما میتوانید بدون وابستگی به مشاور و یا پشتیبان ، یک برنامه عالی نوشته و طبق آن مطالعه کنید. همه ما از اهمیت برنامه ریزی می دانیم اما شاید هرگز نتوانسته ایم به درستی برنامه ریزی کنیم. اما چرا؟ مشکل اصلی کمبود اطلاعات کافی در مورد روند برنامه ریزی است. متأسفانه بسیاری از ما مهارت برنامه ریزی را که یکی از مهارت های اساسی لازم برای یک زندگی خوب و موفقیت است ، فرا نگرفته ایم و اکنون بارها و بارها در زندگی خود با مشکل روبرو هستیم! داشتن کاغذی برای یاداشت برنامه های روزانه، هفتگی و… همیشه باعث شده چیزهایی فراموش نشوند و به درستی انجام شوند. برای اینکه بتوانیم برنامه ها و وظایف خود را برنامه ریزی کنیم، باید از دفتری به نام دفتر برنامه ریزی استفاده کنیم. که در ادامه این مطلب بیشتر با آن آشنا می شویم.
دفتر برنامه ریزی چیست؟
این دفتر در واقع به معنی تعریف برنامه و نقشه راه شما برای دستیابی به اهداف شما است. برنامه ریزی یک کار اساسی مدیریت است ، که شامل تصمیم گیری از قبل ، اینکه چه کاری انجام شود ، چه زمانی انجام شود ، چگونه انجام شود و چه کسی قصد انجام آن را دارد.
این یک فرآیند فکری است که اهداف فرد یا سازمان را تعیین می کند. در واقع برنامه ریزی نحوه دستیابی به هدفی خاص است. برنامه ریزی یعنی قبل از هر کاری فکر کردن. این تفکر باعث می شود که با درکی منطقی از آینده و شرایط مختلف تصمیم درستی برای انجام هر کار بگیرید. این در نهایت به موفقیت منجر خواهد شد.
برنامه ریزی هر فرد با توجه به ویژگی های روانشناختی و سبک زندگی او تعیین می شود. هر فرد وظایف روزانه و بلند مدت خود را با توجه به روحیه خود طبقه بندی و سازمان می دهد.
داشتن این دفتر به شما کمک می کند کارهای روزمره خود را به خاطر بسپارید ، و اهداف بزرگ خود را نیز به خاطر بسپارید و می توانید اهداف بزرگتری را با آنها دنبال کنید.
آشنایی با کاربردهای مختلف دفتر برنامه ریزی کنکور
دفتر برنامه ریزی کاربرد و مزایای مختلفی دارد که اگر مجبور شویم از همه آنها نام ببریم ، احتمالاً به یک کتاب مفصل نیاز خواهیم داشت! به همین دلیل، در اینجا برخی از مهم ترین مزایا و کاربردهای دفتر برنامه ریزی شخصی آورده شده است تا با آنها آشنا شوید.
برنامه ریزی تحصیلی
وقتی دفتر برنامه ریزی را خرید می کنید، می توانید آن را برای همه کارهای خود از جمله برنامه ریزی تحصیلی استفاده کنید و حتی از آن به عنوان دفتر برنامه ریزی دانشجویی استفاده کنید. حتی می توانید از آن برای برنامه ریزی طولانی مدت مانند برنامه چند روزه یا حتی چند هفته ای برای یادگیری و مطالعه استفاده کنید.
دفتر برنامه ریزی کنکور
این که شما یک برنامه طولانی مدت برای کنکور دارید و به نوعی برای موفقیت در کنکور برنامه ریزی میکنید، شما را مجبور می کند که به آن برنامه پایبند باشید. چون شما هم آن را نوشتید و وقتی می نویسید در ذهن شما نوشته می شود و شما خود را مسئول میدانید. و به نوعی وقتی برنامه خود را برای چند روز آینده برای مطالعه مشخص می کنید ، دیگر نمی توانید آن را نادیده بگیرید و هر بار که به این دفتر برنامه ریزی می روید ، این برنامه را مشاهده می کنید و به احتمال زیاد انجام می دهید.
برنامه ریزی شغلی
بسیاری از اوقات ما بسیاری از وظایف خود را در محل کار از جمله تماس گرفتن با شخص خاصی یا قرار ملاقات و غیره فراموش می کنیم و این می تواند از مدیر خود مواخذه کند! یک دفترچه برنامه ریز ساده می تواند از این امر جلوگیری کند و به شما کمک کند تا یک برنامه منظم شغلی و کاری داشته باشید.
برنامه ریزی هدف گذاری
یکی از ویژگی های مهم پلنرهای برنامه ریزی این است که به هدف گذاری افراد کمک بسیار شایانی می کند. به این ترتیب که با توجه به این که افراد برنامه هر روز خود را یادداشت می کنند، می توانند بعد از مدتی خود را آنالیز کنند و نقاط مثبت و منفی را دریابند. این کار باعث می شود که آن ها به ویژگی های مثبت خود بیشتر توجه کنند و برای نکات منفی، هدف گذاری داشته باشند و برای رفع آن ها اقدام کنند. از ویژگی های مهم برنامه ریزی این است که به افراد در تلاش بسیار کمک می کند. بنابراین، با توجه به اینکه افراد هر روز برنامه خود را ثبت می کنند، پس از مدتی می توانند خود را تجزیه و تحلیل کنند و نکات مثبت و منفی را پیدا کنند. این باعث می شود که آنها بیشتر به خصوصیات مثبت خود توجه کنند و برای نقاط منفی اهداف تعیین کنند و برای از بین بردن آنها اقدام کنند.
مدیریت زمان
اهمیت برنامه ریزی در مدیریت زمان بسیار بسیار بالاست و کمک می کند که با نظم و رابطه خاصی که میان کارها ایجاد می شود، دفتر برنامه ریزی به طور طبیعی بهترین راه برای برنامه ریزی است و این بدان معنی است که مدیریت زمان شما نیز حرفه ای خواهد بود.
تعیین هدف بلند مدت و کوتاه مدت
اولین و مهمترین ویژگی برنامه ریزی تعیین اهداف شماست. این اهداف به دو دسته بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم می شوند. اهداف روزانه و کوتاه مدت است. تمام فعالیت ها و اهداف روزانه ، ماهانه و سالانه خود را مشخص کنید. اهداف بلند مدت به زمان و انرژی بیشتری نیاز دارند و برای دستیابی به آنها باید کارهای مختلفی انجام شود.
برنامه ریزی درست
گام بعدی برنامه ریزی ، یک دفتر برنامه ریزی مناسب است. این مرحله برای هر فرد متفاوت است و با توجه به ساعت کار و حرفه فرد تعیین می شود. چند ساعت در روز نیاز به استراحت ، چند تمرین دارید ، چقدر زمان برای انجام هر یک از فعالیت های خود نیاز دارید با مشاهده اهداف تعیین شده در مرحله قبل، زمانی را برای انجام امور تعیین کنید. دفتر خود را روزانه ، هفتگی ، ماهانه و سالانه به بخش های مختلف تقسیم کنید. این به شما کمک می کند تا برای همه لحظات خود برنامه ریزی خوبی داشته باشید و وقت را از دست ندهید.
اولویت بندی اهداف در دفتر برنامه ریزی (قورباغه را قورت دهید)
بعضی اوقات شما همه کارهای خود را برنامه ریزی می کنید ، اما در پایان متوجه می شوید که وقت شما برای کارهای کوچکتر هدر می رود و نتوانسته اید به اهداف مهم خود برسید. بهتر است وقت و انرژی بیشتری صرف کنید، کارهای خود را در اولویت قرار دادن اهداف مهم تر قرار دهید و اگر وقت آزاد دارید کارهای کم اهمیت بیشتری انجام دهید.
جملات انگیزشی
دفتر برنامه ریزی کاملاً شخصی است و همه با توجه به اهداف و نیازهای خود آماده می شوند. اینکه بعضی از کارها و فعالیت ها یا بعضی روزها برای شما به یاد ماندنی و مهم هستند می تواند برای انگیزه شما بسیار موثر باشد. شما می توانید جملات انگیزشی را بر اساس تجربیات خوب یا بد گذشته که در تاریخ خاصی به ذهن شما خطور کرده است بنویسید تا هر بار که آنها را مرور می کنید انرژی اضافی دریافت کنید.
سنجش دفتر برنامه ریزی کنکور
نکته مهم در تهیه دفتر برنامه ریزی ، ارزیابی آنچه که نوشته شده و انجام شده است. می توانید برای این کار وقت بگذارید و مزایا و معایب برنامه خود را در پایان هفته یا ماه بررسی کنید. اگر برای اولین بار در حال برنامه ریزی برای اهداف و وظایف خود هستید ، ممکن است نتوانید همه نوشته ها را انجام دهید. نگران نباشید ، پس از مدت کوتاهی و تحقیق در مورد عدم پیشرفت برنامه ، می توانید نقاط ضعف و نقص برنامه را پیدا کرده و روزها ، هفته ها و ماه های بعدی را جبران کنید.
خواندن کتاب
در لیست برنامه های خود ، حتماً برای خواندن کتاب های مفید وقت بگذارید. برنامه خواندن کتاب به شما امکان می دهد همه کتاب های مورد علاقه خود را به موقع بخوانید. امروزه وجود برنامه های کاربردی مطالعه یا سایت های مختلف بهانه های کمبود وقت آزاد را از بین می برد. اگر هر روز با ماشین به محل کار خود می روید ، می توانید هر روز برای سرگرمی و پیشرفت دانش خود به یک میکرو کتاب صوتی گوش دهید.
هدف از برنامه ریزی درسی در دفتر برنامه ریزی کنکور
- اولین و مهمترین عامل در برنامه ریزی کنکور تعیین هدف می باشد. اصلا برنامه ریزی می کنیم تا به هدف خاصی که در ذهن داریم برسیم. ( هدف کوتاه مدت – هدف میان مدت – هدف بلند مدت )
- این اهداف باید در راستای هم باشند ؛ یعنی اهداف کوتاه مدت باید بخشی از اهداف میان مدت را تکمیل کنند. اهداف میان مدت باید کامل کننده ی اهداف بلند مدت باشند.
- این مسیر باید پله پله طی بشود و اهداف کوتاه مدت مصداق همین پله ها هستند. همین الان یک کاغذ و قلم بردارید و با خط درشت هدف هاتون رو بنویسید.
- به گونه ای این اهداف رو بنویسید که انگار به آن ها رسیدید. آن را جایی که دوست دارید قرار بدهید، طوری که مدام آن را ببینید .
- نوشتن هدف برروی کاغذ باعث می شود به مرور زمان این هدف در ضمیر ناخودآگاه شما پرورش یابد.
اما چرا باید برنامه ریزی داشته باشیم؟
افراد زیادی در طول تاریخ به اهداف بزرگی رسیده اند. و برای رسیدن به هدف خود تلاش کرده اند . اما تلاش ها و رسیدن به هدف با برنامه ریزی امکان پذیر است. هیچ فردی در جهان بدون برنامه ریزی به موفقیت سریع دست نیافته است.
برنامه ریزی تحصیلی از اهمیت فراوانی برخورد دار است، هیچ فعالیتی بدون برنامه ریزی به سرانجام نخواهد رسید به خصوص فعالیت های درسی که اهمیت فراوانی در سرنوشت دانش آموزان دارد. امروزه یکی از بزرگترین اهداف دانش آموزان و خانواده ها قبولی در کنکور سراسری می باشد. کنکور یک مسیر پرپیچ و خم برای هر داوطلبی می باشد، که با وجود داشتن یک برنامه ریزی مناسب می توانند از این مسیر عبور کنند. داشتن برنامه ریزی و انجام به موقع آن تضمین کننده یک نتیجه خوب برای هرداوطلبی می باشد که میتواند آن را به آرزوهایش برساند.
به ظاهر همه داوطلبین یک کار را انجام می دهند و آن هم مطالعه کردن است اما چطور ممکن است داوطلبی در تمام دروس درصد بالای ۸۰ را کسب می کند و داوطلبی دیگر فقط تمام درصد های منفی را کسب می کند، اگر این سوال را از داوطلبین کنکور های سال های قبل بپرسید به مهم ترین اصلی که اشاره می کنند داشتن برنامه ریزی اصولی می باشد.
برنامه ریزی باعث تعهد یک دانش آموز به مطالعه صحیح می شود .
یک برنامه ریزی اصولی به شما اعتماد به نفس و آرامش ذهنی می دهد و در مقابل داشتن یک برنامه غیر اصولی باعث آشفتگی ذهن شما دانش آموزان می شود.
فواید برنامه ریزی در دفتر برنامه ریزی کنکور
برنامه ریزی در هر کاری باعث نظم بخشیدن به فعالیت ها می شود. آیا تا به حال شده در کار های خود شکست بخورید و به هدف خود نرسید؟ دانش آموزان بسیاری هستند که نحوه مطالعه صحیح را نمی دانند و یک بار در مسیر رسیدن به موفقیت شکست خورده اند.
همه ی این موارد دلیل بر نداشتن برنامه ریزی اصولی می باشد که در ادامه فواید برنامه ریزی را برای شما عزیزان شرح می دهم.
- سازماندهی کردن ذهن
- شناخت اشتباهات
- آشنایی با نقاط ضعف و قوت
- از بین رفتن سردرگمی
- آگاهی از زمان مرور و جمع بندی
- افزایش اعتماد به نفس
- رسیدن به موفقیت های کوتاه مدت
در ادامه هر کدام از این موارد را خدمت شما توضیح خواهیم داد :
۱. سازمان دهی کردن ذهن
یکی از فواید برنامه ریزی سازمان دهی کردن ذهن دانش آموزان است . در حالت عادی زمانی که هدفی را انتخاب می کنیم ممکن است به چندین راه فکر کنیم برای رسیدن به آن اما زمانی که با برنامه ریزی پیش می رویم ذهن ما متمرکز روی همان هدف می شود و طبق چارچوب برنامه ریزی پیش می رویم و باعث آشفتگی ذهن مان نمی شود می دانیم که برای رسیدن به هدف مان به چه ابزارهایی نیاز داریم.
۲. شناخت اشتباهات در دفتر برنامه ریزی کنکور
در هنگام برنامه ریزی با اشتباهاتی که ممکن است با آنها رو به رو شویم فکر می کنیم و قبل از اتفاق افتادن از آنها جلوگیری می کنیم. با برنامه ریزی پیش رفتن باعث می شود از خیلی اشتباهات برنامه ریزی جلوگیری شود و یک مطالعه صحیح داشته باشیم که منجر به رسیدن به هدف شود. زمانی که ما میخواهیم به یک هدفی برسیم ممکن است بین ما و هدفمان خطا و اشتباهاتی وجود داشته باشد و ما باید دور اندیشی کنیم و از رخ دادن آنها جلوگیری کنیم
۳. آشنایی با نقاط ضعف و قوت
شناخت نقاط ضعف و قوت به دانش آموزان کمک می کند برای رسیدن به هدفی که تعیین کرده اند این نقاط ضعف را از بین برده و نقاط قوت خود را تقویت کرده . شکست و نرسیدن ما به هدف ناشی از همین نقاط ضعف می باشد و رسیدن ما به هدفمان ناشی از همان نقاط قوتی که داریم می باشد . یک برنامه ریزی اصولی سبب می شود هر دانش آموزی به نقاط ضعف و قوت خود آشنایی پیدا کرده و برای رسیدن به موفقیت و رتبه برتر شدن تلاش کند.
۴. از بین رفتن سردرگمی
داشتن برنامه ریزی از رفتن به مسیر های اشتباه جلوگیری می کند. برنامه ریزی به درس خواندن هر دانش آموزی یک چارچوب کلی می بخشد و آن را از سردرگمی و ابهام خارج می کند.
۵. آگاهی از زمان مرور و جمع بندی
با نزدیک شدن به زمان برگزاری آزمون سراسری اهمیت دوران مرور و جمع بندی افزایش زیادی می یابد . اغلب دانش آموزان در این دوران به سراغ مطالعه مطالب جدید نمی روند و سعی در مرور و جمع بندی مطالب خوانده شده دارند. هر مشاوری باید این موضوع را بداند که مرور برای دانش آموزان را باید بر اساس بودجه بندی کنکور قرار دهد.
طبق تحقیقات صورت گرفته ذهن انسان هر گاه در محدودیت زمانی قرار بگیرد، قدرت یادگیری اش افزایش می یابد پس اختصاص زمانی خاص به جمعبندی، باعث خواهد شد تا ذهن شما، مطالبی را که قبلاً آموخته و برایش آشناست، در یک مدت زمان کوتاهتر، بیشتر یاد بگیرد و بازدهی بیشتری در ارایه مطالب داشته باشد.
۶.افزایش اعتماد بنفس
برنامه ریزی به انسان نظم می دهد و با به نظم رسیدن باعث می شود که انسان به موفقیت برسد و همین عامل نیز باعث افزایش اعتماد بنفس افراد می شود.
۷.رسیدن به موفقیت های کوتاه مدت
برای مثال در برنامه ریزی، مشاور برای شما تعیین می کند در این مدت زمان مباحث جانوری زیست را به اتمام برسانید و اگر شما بتوانید این کار را با موفقیت انجام دهید به این معناست که به یک موفقیت کوتاه مدت دست یافته اید و یا با شرکت در آزمون های آزمایشی درصد های بالایی را بزنید یعنی شما به موفقیت رسیده اید.
انواع برنامه ریزی در دفتر برنامه ریزی کنکور
برنامه ریزی انواع مختلفی دارد مانند برنامه ریزی عملکردی ، حجمی و … که در این قسمت به برنامه ریزی از نظر زمانی می پردازیم.
انواع برنامه ریزی از نظر زمانی به سه قسمت تقسیم می شود:
- بلند مدت
- میان مدت
- کوتاه مدت
برنامه بلند مدت
برنامه ریزی بلند مدت معمولا دارای بازه زمانی یکسال و یا بیشتر می باشد و فرد از ابتدا باید هدفش را مشخص کند و بداند کجا است و میخواهد در بازه زمانی بلند مدت به چه جایگاهی برسد.برنامه بلند مدت نیازمند صبر و حوصله می باشد برای رسیدن به موفقیت. برنامه ریزی بلند مدت، برنامه ایی است که قرار است دانش آموزان در آن برمبنای بودجه بندی کنکور پیش بروند و یک برنامه اصولی بر اساس آن داشته باشند.
برنامه میان مدت
برای برنامه ریزی میان مدت اغلب بازه زمانی تا شش ماه در نظر گرفته می شود.یعنی اگر شما هدفی را تعیین کنید و تصمیم بگیرید آن را در فاصله زمانی بیش از سه ماه و کمتر از ۶ ماه به نتیجه برسانید، در واقع یک برنامه ریزی میان مدت انجام داده اید.این برنامه ریزی را می توان برای اهدافی به کار گرفت که سختی متوسط دارند. در برنامه ریزی میان مدت هر یک ماه باید یک آزمون و سنجش انجام شود و میزان پیشرفت سنجیده شود.
برنامه کوتاه مدت
برای رسیدن به اهداف بزرگ باید آن را به اهداف کوتاه تقسیم بندی کنید.برای رسیدن به اهداف کوچک باید برنامه ریزی کوتاه مدت دقیق و هدفمند داشته باشید. برنامه کوتاه مدت بین دو هفته تا سه هفته است یعنی برنامه یک آزمون آزمایشی. برای یک آزمون آزمایشی برنامه ریزی کنید و نتیجه عملکرد خود را با ساعت مطالعه و میزان تلاش خود بسنجید.
اصول مهم یک برنامه ریزی صحیح
برنامه ریزی اصولی مهم ترین عامل برای رسیدن به رتبه و دانشگاه درجه یک می باشد. یک برنامه ریزی صحیح به شما کمک میکند که هدف بعدی خود را بدانید بتوانید با رقبای خود رقابت کنید و پیروز میدان بشویید.
اما ویژگی یک برنامه ریزی صحیح و اصولی چیست؟
۱. شخصی سازی شده و قابل اجرا
یک برنامه ریزی صحیح در درجه اول باید شخصی سازی شده و قابل انعطاف باشد یعنی فرصت جبران به دانش آموز داده شود.هنگامی که یک مشاور برای شما برنامه ریزی میکند باید شرایط شما را در نظر گرفته و طبق آن یک برنامه درسی طراحی کند.شرایط شخص یعنی تایم مطالعه، نقاط ضعف و قوت، زمان باقی مانده تا کنکورسراسری و… .توجه داشته باشید برنامه هر شخص با شخص دیگری متفاوت است مانند دارویی که یک پزشک برای یک بیمار تجویز می کند و باعث سلامتی او می شود. پس اگر با برنامه ی به موفقیت رسیدید نباید به فرد دیگری توصیه کنید زیرا اهداف افراد وهمچنین استعداد و توانایی های افراد نیز باهم متفاوت می باشد.
۲. پیش نیازها
در یک برنامه ریزی درسی باید در تمام دروس پیش نیازها رعایت شود تا در یادگیری دروس نقص ایجاد نشود . برای مثال تابع در درس ریاضی یک مبحث پر سوال در کنکور سراسری است. تابع فصل پنجم ریاضی دهم تجربی با تابع فصل سوم ریاضی یازدهم تجربی و با تابع فصل اول ریاضی دوازدهم تجربی مرتبط می باشد و یک مشاور اصولی می داند این مبحث را با هم و به ترتیب مطالعه کرد و آگاهی کامل دارد که قبل از مبحث تابع مبحث معادله را در برنامه قرار دهد. این اصل برای تمامی دروس باید رعایت شود.
۳. رعایت تنوع درسی در دفتر برنامه ریزی کنکور
هنگامی که مشاور برای دانش آموز میخواهد برنامه ریزی انجام دهد باید تنوع دروس را در آن رعایت کند. برای مثال نباید در طول یک روز در تمام تایم ها فقط دروس تخصصی را قرار بدهد و یا بلعکس فقط دروس عمومی را بگذارد بلکه در این بین باید تعادل را رعایت کند . زمانی که در برنامه ریزی تنوع درسی رعایت شود باعث کسل شدن دانش آموزان و خسته شدنشان از درس خواندن نمی شود بلکه باعث افزایش اشتیاق آنها نیز می شود.
۴. مرور صحیح و به موقع
فراموش کردن مطالب یک امری طبیعی است که برای همه ممکن است اتفاق بیفتد و بر همین اساس باید در برنامه ریزی درسی ، مشاورین ، مرور را براساس بودجه بندی کنکور در برنامه دانش آموزان قرار بدهند تا از این امر جلوگیری شود.
زمان مرور
مرور و جمع بندی برای دانش آموزان اساسی ترین اصول در درس خواندن به شمار می آید . مرور کردن دروس در چندین مرحله صورت میگیرد. ابتدا اولین مرور باید بعد از مطالعه کردن انجام شود. دومین مرور باید ۲۴ ساعت بعد از اولین مرور صورت گیرد . و به این ترتیب شیب فراموشی کند می شود و کم کم از بین خواهد رفت.
۵ . زمان استراحت در دفتر برنامه ریزی کنکور
در برنامه ریزی درسی باید زمانی برای استراحت در نظر گرفته شود . استراحت کردن موجب می شود که آرامش ذهنی برای هر دانش اموز پدید بیایید و دانش آموزان بتوانند با یک انرژی دوباره به مطالعه کردن بپردازند. متخصصان میگویند ذهن آستانه یادگیری دارد یعنی تایم استراحت، تایم مطالعه باید مشخص باشد. طبق تحقیقات هر ۴۵ دقیقه مطالعه یک استراحت کوتاه به مدت ۱۰ دقیقه نیاز است. اما توانایی های هر شخص متفاوت است و این تایم را می توان براساس توانایی ها متفاوت قرار داد.
دانش آموزان برای استراحت کردن باید از محیطی که در آن درس می خوانند خارج شوند به محیط دیگری بروند کمی استراحت کرده و باز به محل مطالعه خود باز گشته و یا می توانند در محلی که مطالعه می کنند چشمان خود را کمی بسته و استراحت کرده و باز مطالعه خود را ادامه دهند.
نکات مهم در تنظیم برنامه ریزی درسی
در تهیه و تنظیم برنامه ریزی درسی برای کنکور همانند جدول برنامه ریزی درسی نفرات برتر کنکور باید چند نکته را در نظر داشت ؛ در قدم اول داوطلب باید بداند در طول ساعات شبانه روز برای هر فعالیتی که انجام می دهد ، چه زمانی را صرف می کند. برای مثال در شبانه روز چند ساعت صرف خواب می شود ؟ چقدر زمان صرف سرگرمی و کار با گوشی و مشاهده تلویزیون و … می شود ؟ اگر داوطلب دانش آموز یا شاغل است چه مدت زمانی را صرف شغل یا مدرسه او می شود و با در نظر گرفتن تمام این موارد می توان برنامه ریزی را انجام داد.
تهیه جدول برنامه ریزی به داوطلب کمک می کند تا از میزان زمانی که صرف فعالیت های متفرقه و هم چنین مطالعه می شود ، مطلع گردد و به مرور با کاستن از زمانی که برای امور متفرقه صرف می شود ، به ساعت مطالعه خود اضافه کند.
چرا به برنامه ریزی برای کنکور نیازمندیم؟
برنامه ریزی از اصول اصلی رسیدن به موفقیت در کنکور است. درواقع برنامه ریزی برای کنکور مانند یک نقشه راه است که مسیر را برای شما مشخص میکند. بدون برنامه ریزی برای کنکور فقط وقت شما تلف میشود و نتیجه مطلوبی دریافت نخواهید کرد. برای یک کنکوری زمان از هر چیزی مهم تر میباشد ولی بدون برنامه ریزی کل زمان شما بیهوده صرف میشود.
با داشتن یک برنامه ریزی خوب مسیر برای شما مشخص است. چه درس هایی را در طول یک روز بخوانید، از کدام مباحث شروع کنید و پیش نیاز ها را رعایت کنید. برای هر مبحث چهقدر زمان بگذاریم و … . داوطلبی که چنین برنامه ای در اختیار داشته باشد به بهترین شکل ممکن میتواند به مقصدش برسد.
اما ایراد بزرگی که داوطلبان کنکوری در مورد برنامه ریزی دارند، این است که از برنامه سایر افراد میخواهند استفاده کنند. برای مثال عده ی زیادی به دنبال برنامه رتبه 1 کنکور هستند و احساس میکنند با استفاده از آن میتوانند به رتبه خوب برسند.
اما توجه کنید برنامه ریزی برای کنکور باید کاملا شخصی سازی شده باشد. هر فردی استعداد و توانایی های مربوط به خود را دارد و با استفاده از آن برای کنکور مطالعه میکند اما باید مطابق با استعدادهایش برنامه ریزی کند. بر اسا این گفته ها توجه داشته باشید برنامه رتبه یک کنکور شاید او را به نتیجه رسانده باشد اما امکان دارد که برای شما سم باشد و حتی شما را از مسیر هم خارج کند.
اهمیت استفاده از دفتر برنامه ریزی کنکور
بسیاری از دانش آموزان داشتن یک دفتر برنامه ریزی و نوشتن برنامه روزانه خود در آن دفتر را کاری بیهوده و عبث دانسته و پر کردن یک دفتر برنامه ریزی را وقت گیر می دانند. در این بخش، در ذیل مهمترین دلایل اهمیت استفاده از دفتر برنامه ریزی را آورده شده است تا از دلایل مهم بودن آن مطلع شوید:
1- داشتن یک رقابت درست و اصولی با خود
هر شخص باید خودش را فقط با خودش مقایسه کند ، یعنی پیشرفت خود را طی گذر زمان ببیند. مقایسه خود با خود و مشاهده پیشرفت خود با گذشت زمان اعتماد به نفس و انگیزه را افزایش می دهد. از آنجا که مهمترین رقیب هر داوطلب خود اوست، برای اینکه بتواند با خودش رقابت کند، بهتر است هر هفته و هر روز بهتر از روز قبل به نظر برسد. داشتن دفتر برای برنامه ریزی و ثبت برنامه ریزی درسی خود در این دفتر هنگام مقایسه گذشته بسیار موثر است.
2- ایجاد تعادل در برنامه ریزی درسی
با پر کردن صحیح دفتر برنامه ریزی، داوطلب می تواند ساعات آموزشی دوره های تخصصی و عمومی خود را با توجه به نقاط قوت و ضعف خود متعادل کرده و برنامه ریزی مثمر ثمر داشته باشد.
3- وجود برنامه ریزی صحیح و عملی
داشتن یک دفتر برنامه ریزی به داوطلب کمک می کند تا برای هفته های آینده برنامه ریزی کرده و تعیین کند که در طول روز و هفته چند ساعت را برای هر درس صرف خواهند کرد، و چه مدت را برای مطالعه تشریحی و چه مقدار را برای تست صرف خواهند کرد. علاوه بر مطالعه دروس، باید چند ساعت برای سایر فعالیت های زندگی مانند مدارس یا کلاس های کنکور، خواب، سرگرمی، تلویزیون یا تلفن همراه، ورزش، مهمانی و … وقت داشته باشد و بطور کلی داوطلبان می توانند توان اصلی خودشان را در یادگیری و مدت مطالعه مشخص کنند.
4- کاهش استرس ناشی از کنکور با دفتر برنامه ریزی کنکور
دفتر برنامه ریزی نوعی تخلیه ذهنی از مغز به کاغذ است که از سردرگمی ذهنی جلوگیری کرده و باعث ایجاد آرامش و نظم می شود، که خود باعث کاهش استرس است.
اصول برنامه مطالعاتی کنکور که باید رعایت کنید
اگه میخواهید یک برنامه درسی عالی داشته باشید باید اصول زیر را حتما رعایت کنید:
- تعهد به برنامه ریزی
- تناسب تعداد تست با درسنامه
- تنوع مطالعاتی در برنامه درسی
- ساعت خواب درست
- مرور کافی
- انعطاف پذیری در برنامه کنکور
- مخصوص بودن برنامه ریزی کنکور
- مکتوب بودن
- مشخص کردن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت در برنامه
نکاتی در مورد استفاده از دفتر برنامه ریزی کنکور
در زیر به نکاتی میپردازیم که هنگام استفاده از دفتر برنامه ریزی باید مدنظر قرار دهید:
1-میانگین ساعت مطالعه هفتگی تان را اندازه گیری کنید
دفتر برنامه ریزی کنکور هر موسسه ویژگی ها و شکل ظاهری خاصی دارد. بهتر است از یک دفتر برنامه ریزی آماده استفاده کنید، که فضای لازم برای دروس تستی و تشریحی هر درس، نمودار درصد مطالعه تستی و تشریحی، میزان یادگیری دروس عمومی و تخصصی، فعالیت های فوق برنامه، زمان خواب، جدول برای تصمیم های کوتاه مدت و … را داشته باشد و دیگر نیازی به طراحی دستی این عناصر ندارید و فقط درون آن را می نویسید.
زمان آموزش را حداقل برای دو هفته اندازه گیری کرده و در دفتر برنامه ریزی ثبت کنید. اگر هفته گذشته 25 ساعت مطالعه کردید، احساسات خود را حفظ کنید و یکدفعه تصمیم نگیرید که هفته آینده 60 ساعت مطالعه کنید! چنین راه حل هایی در بیشتر موارد عملی نیستند. هر هفته کمی به زمان مطالعه خود اضافه کنید، اما ناگهان تصمیم نگیرید که هفته آینده زمان مطالعه خود را دو یا سه برابر کنید.
2-بلافاصله پس از مطالعه هر درس ساعت مطالعه آن را یادداشت کنید
بعد از اتمام مطالعه هر درسی بلافاصله مقدار مطالعه آن را در دفتر برنامه ریزی کنکور خود یادداشت کنید، بهتر است آخر شب آن را وارد کنید، زیرا ممکن است فراموش کنید که هر درسی را دقیقاً چند ساعت مطالعه کرده اید. وقتی بدانید که چند ساعت در روز مطالعه می کنید، می توانید برای هفته های آینده برنامه ریزی بهتری داشته باشید. داوطلبی که ساعت مطالعه خود را ثبت نمی کند، نمی داند که در هفته چقدر درس خوانده است و معمولاً فکر می کند که زیاد خوانده است! هنگامی که دفتر برنامه ریزی را کامل می کنید، در آینده به صورت کتبی دارید که خواندن این مبحث از یک درس چه مدت طول می کشد. دانستن این موضوع در شب امتحان و در طول دوره مرور و جمع بندی برای شما بسیار مفید خواهد بود.
3-تعادل مطالعه دروس اختصاصی و عمومی را چک کنید
هر هفته 60 تا 65 درصد از کل مطالعه شما باید برای درس های تخصصی بوده و همچنین حدود 30 تا 35 درصد از زمان مطالعه هفتگی شما برای درس های عمومی باشد. این تعادل را در پایان هر هفته بررسی کنید و برای هفته آینده به گونه ای برنامه ریزی کنید تا این تعادل برای ساعت مطالعه رعایت شود. بین دروس اختصاصی هم ساعت مطالعه هر درس رو به نسب ضریب اون درس تقسیم کنید مثلا در رشته تجربی حدود ۲۵ درصد ساعت مطالعه باید زیست شناسی، ۲۰ درصد شیمی، ۱۲ درصد ریاضی، ۱۲ درصد فیزیک و حدود ۶ درصد هم زمین شناسی باشد.
4-حجم کار رو دقیقا ریز به ریز مشخص کنید
مثلا اگر داوطلب و دانش آموز رشته تجربی هستید و مقرر شده است که در این هفته 50 ساعت مطالعه داشته باشید و 12٪ از این زمان مطالعه یعنی 6 ساعت این هفته را ریاضیات بخوانید، این 6 ساعت را بین حجم مباحث مشخص شده برای آزمون آزمایشی بعدی تقسیم کنید. به عنوان مثال، از دنباله های حسابی و دنباله های هندسی در آزمون بعدی سوال مطرح خواهد شد. 3 ساعت برای آموزش و تست دنباله های حسابی و 3 ساعت برای دنباله های هندسی اختصاص دهید. سپس هر یک از این دو تا 3 ساعت را بین مطالعه اولیه و حل تمرین های کتاب و حل تست تقسیم کنید، به عنوان مثال 1 ساعت یادگیری از کتاب برای دنباله حسابی اختصاص دهید و 2 ساعت بعد را تست دنباله های حسابی را انجام دهید. این 2 ساعت تست را می توانید در یک روز جداگانه از هفته انجام دهید. تمامی این جزییات را دفتر برنامه ریزی کنکور خود یادداشت کنید.
چک لیست برتر بهترین پلنر برنامه ریزی
همه مواردی که تا اینجای مقاله مطرح شد و راهکار هایی که خدمتتان ارائه شد را میتوانید با دفتر برنامه ریزی چک لیست برتر داشته باشید و بازدهی خودتان را به شدت بالا ببرید و همچنین در وقت خود جهت رسم یا تدوین یک جدول برنامه ریزی صرفه جویی کنید . همچنین با توجه به پویا بودن برنامه روزانه می توانید اولویت بندی کارهای تان را به صورت یک چک لیست روزانه داشته و کارهای روزانه خود را بر اساس اولویت فهرست کرده و آن ها را انجام دهید .
دفتر برنامه ریزی چک لیست برتر پیش از این که یک دفتر باشد، یک آموزش است! یعنی قبل از بخش مربوط به برنامه ریزی روزانه شما، یک بخش مفصل دارد که به طور خاص برنامه ریزی را به صاحبان این دفتر آموزش داده است. علاوه بر این، این دفتر شامل چندین فیلم آموزشی نیز می باشد که اصول حرفه ای برنامه ریزی و مدیریت زمان را توضیح می دهد.
بخش مربوط به برنامه ریزی خود دفتر نیز، مخصوص نوشته کارهای روزانه، شکرگزاری، نوشتن اتفاقات مثبت، یادداشت نکات مهم هر روز می باشد و همراه آن ها، پس از پایان هر هفته یک داستان و یک قانون برای هفته جدید دارد که همه این ها، این دفتر برنامه ریزی حرفه ای را از سایر دفترهای مشابه متمایز می کند.
فکر می کنم اگر واقعاً نیاز به برنامه ریزی حرفه ای دارید، این دفتر می تواند به طور کامل نیاز شما را برطرف سازد. پیشنهاد می کنم حتماً توضیحات این دفتر را در صفحه دفتر برنامه ریزی مشاهده کنید تا به خوبی متوجه ارزش و اهمیت بالای آن شوید.
سوالات متداول در مورد دفتر برنامه ریزی کنکور
دفتر برنامه ریزی چیست؟
این دفتر در واقع به معنی تعریف برنامه و نقشه راه شما برای دستیابی به اهداف شما است. برنامه ریزی یک کار اساسی مدیریت است ، که شامل تصمیم گیری از قبل ، اینکه چه کاری انجام شود ، چه زمانی انجام شود ، چگونه انجام شود و چه کسی قصد انجام آن را دارد.
هدف از برنامه ریزی درسی در دفتر برنامه ریزی کنکور چیست ؟
اولین و مهمترین عامل در برنامه ریزی کنکور تعیین هدف می باشد. اصلا برنامه ریزی می کنیم تا به هدف خاصی که در ذهن داریم برسیم. ( هدف کوتاه مدت – هدف میان مدت – هدف بلند مدت )
اصول برنامه مطالعاتی کنکور کدامند؟
- تعهد به برنامه ریزی
- تناسب تعداد تست با درسنامه
- تنوع مطالعاتی در برنامه درسی
- و …
ما در این مقاله سعی کردیم بهترین شیوه ها و روش های مدیریت زمان برای درس خواندن و داشتن دفتر برنامه ریزی کنکور را برای شما بیان کنیم و امیدوارم نکات را به خوبی برداشت کرده باشید و به عالی ترین شکل ممکن زمان های خود را برای مطالعه دروس مدیریت کنید. همچنین میتوانید تمامی سوالات خود در رابطه دفتر برنامه ریزی کنکور را در بخش نظرات همین مقاله مطرح بفرمایید تا پاسخ خودرا در کمترین زمان ممکن دریافت کنید.
موفق باشید.
6 نظر
سلام و خداقوت به تیم عالی گام برتر
دمتون گرم با این مقاله عالی و جامع و کامل.
بسیار کاربردی و مفید بود.
سلام دوست عزیز ممنونم از توجه شما باعث خوشحالی ماست که مقاله دفتر برنامه ریزی کنکور براتون کاربردی بوده است
سلام و عرض ادب
بسیار آموزنده و مفید بود به خصوص بخش ایجاد تعادل در برنامه ریزی درسی.
ممنونم از نظرتون در مورد مقاله دفتر برنامه ریزی کنکور
سلام . واقعا بسیار عالی و کامل و جامع بود .
داشتن یک دفتر برنامهریزی کنکور و پیش رفتن مطابق آن خیلی اهمیت دارد .
ممنون از تیم حرفه ای گام برتر
سپاس فراوان از اظهار نظرتون